Koningin Máxima bezoekt Ethiopië en Tanzania | De Oranjes

vrijdag 13 december 2013

Koningin Máxima bezoekt Ethiopië en Tanzania

“Ik hoop over een aantal jaren terug te komen om te zien of de ambities zijn waargemaakt” 

In haar functie als speciaal vertegenwoordiger van de VN bracht Koningin Máxima deze week een bezoek aan Ethiopië en Tanzania. Ze werd tijdens het bezoek vergezeld door vertegenwoordigers van de VN-organisaties FAO, IFAD en WFP die zich alle drie bezighouden met voedsel en landbouw, maar nog nooit eerder gezamenlijk waren opgetrokken. Hoogtepunt van de week was de lancering van een nationaal plan door de Koningin. Met dit plan worden financiële diensten voor de hele bevolking in Tanzania toegankelijk.

Foto: © FAO/IFAD/WFP Simon Maina
Het vijfdaagse bezoek aan Ethiopië en Tanzania begon maandag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Samen met de directeur-generaal van de FAO, Graziano da Silva, en de algemeen-directeur van het WFP, Ertharin Cousin, werd minister-president Hailemariam Desalegn bezocht. Als speciaal adviseur (expert) zet de Koningin zich al sinds 2009 in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dat was ook precies de reden van deze reis, en dat kreeg de minister-president verhelderend uitgelegd door de Koningin. Ook ontmoette Koningin Máxima maandag de ministers van Financiën en Landbouw en de waarnemend gouverneur van de nationale bank. Onderwerp van gesprek was hoe inclusieve financiering onderdeel kan worden van bijvoorbeeld de landbouwpolitiek en maatregelen voor het midden – en kleinbedrijf. Tot slot werd er gedineerd met vertegenwoordigers uit de landbouwsector, bedrijfsleven, overheid en financiële wereld. Dinsdag reisde Koningin Máxima af naar de zuidelijke regio van Ethiopië waar ze in Hawassa een bezoekt bracht aan boeren. De Koningin wilde met eigen ogen zien hoe ze hun bedrijven draaiende houden en hoe hun leefomstandigheden verbeterd kunnen worden. Terwijl ze met enkele boeren sprak over hun financiële situatie, kreeg ze een ‘Shemma’ – een traditionele sjaal – overhandigd met bijpassende hoed. Een minder leuke traditie is de manier waarop hier geld op een rekening moet worden gezet. Een van de boeren vertelde dat hij dagen onderweg is om dat te doen, terwijl het zo makkelijk via internetbanieren zou kunnen. De Koningin sneed ook het onderwerp sparen aan. Zo vertelde ze de mensen over het nut van sparen en de mogelijkheden hiervan voor het gezond houden en uitbreiden van hun bedrijf.

Foto: © FAO/IFAD/WFP Petterik Wiggers

Vervolgens bezocht Koningin Máxima de Anja Cfefa School in Boricha Woreda. De drie meegereisde VN-organisaties zijn hier actief met het project purchase from Africans to Africa’. Dit is een soort samenwerking tussen boeren en de school. De boeren leveren landbouwproducten aan de school waar maaltijden van worden bereid. Met de verkoop genereren de boeren inkomsten en krijgen de schoolkinderen goed eten.

Foto: © FAO/IFAD/WFP Petterik Wiggers

Weer terug in Addib Ababa sprak Koningin Máxima samen met onder andere de VN-vertegenwoordigers Cousin, Semedo en Brizzi wederom met de minister-president. Ook waren er rondetafelgesprekken met vertegenwoordigers van financiële organisaties, landbouwcoöperaties en non –profitorganisaties.


Foto: © FAO/IFAD/WFP Petterik Wiggers

Woensdagmiddag werd Koningin Máxima op het Dar Es Salaam International Airport in Tanzania verwelkomd door president Jakaya Kikwete en zijn vrouw. Speciaal voor de komst van de Koningin vond er een feestelijke welkomstceremonie plaats. Trompettisten droegen voor de gelegenheid een shirt met foto van de Koningin en lieten een paar hele hoge noten horen. In 2010 was de Koningin ook al eens op bezoek in Tanzania namens de VN.

Foto: © FAO/IFAD/WFP Daniel Hayduk

Na een bijeenkomst over uitbreiding van financiële diensten voor agrarische ondernemers met een laag inkomen werd Koningin Máxima ontvangen in het presidentieel paleis in Dar es Salaam voor een diner. Tijdens dat diner bedankte de president Nederland in zijn toespraak voor “alle hulp die zijn land in de loop der tijd heeft mogen ontvangen. Veel van wat we hebben bereikt is te danken aan Nederland. Ik hoop dat u onze dank wil overbrengen aan de Koning.” Waarop Koningin Máxima vriendelijk knikte. De president sprak ook tegen de Koningin persoonlijk: “Ik ben heel blij dat u hier bent en dat we uw gastvrijheid kunnen beantwoorden.” Daarmee bedoelde hij het bezoek wat hij in april bracht aan het Koninklijk paar op de Eikenhorst. Voordat er een toost werd uitgebracht, zei Koningin Máxima enorm blij te zijn dat Tanzania een nationaal plan heeft ontwikkeld “dat donderdag in mijn aanwezigheid wordt gelanceerd. Ik hoop over een aantal jaren terug te komen om te zien of de ambities zijn waargemaakt.” aldus de Koningin.

De tweede dag van haar werkbezoek aan Tanzania begon op de Nationale Bank. Hier stond een ontmoeting met de bankpresident op het programma én de lancering van het nationaal plan voor toegang tot financiële diensten voor de hele bevolking. De Koningin was uitgenodigd daarvoor de aftrap te geven en deed dat maar al te graag. In een toespraak blikte ze terug op het bezoek uit 2010 toen er in Tanzania gestart werd met financiële inclusie. “In korte tijd, sinds mijn laatste bezoek, is de toegang tot financiële diensten aanzienlijk gegroeid” aldus de Koningin. Daarna sprak ze over het nationaal plan. “Ik beveel Tanzania aan om 50% van de bevolking in 2015 opgenomen te hebben in het financiële systeem. Dat is zeker haalbaar” "..." “National Framework bepaalt niet alleen wat er gedaan moet worden, ook hoe je het moet doen en wat de barrières van hoge kosten en grote afstanden zijn. De informatie openen op een systematische manier zal er uiteindelijk voor zorgen dat er speciale aandacht is voor groepen zoals jongeren, vrouwen en boeren.” De Koningin sloot haar toespraak af met een zin in het Swahili: "Maisha bora kwa kila MTanzania" wat zoiets betekent als 'goed leven voor elke Tanzaniaanse'.


Foto: © FAO/IFAD/WFP Daniel Hayduk

Vandaag bezocht de Koningin opnieuw boeren, dit keer in wijnbouw gespecialiseerde boeren in het dorpje Gawaye, dichtbij de hoofdstad Dodoma. Op het vliegveld van Dodoma werd Koningin Máxima verwelkomd met diverse dansoptredens. In het zanderige Tanzaniaanse dorpje praatte ze met lokale wijnboeren en werd ze door bewoners spontaan geknuffeld. Ook plantte Koningin Máxima zelf een wijnplantje, waarna ze haar handen met water uit een fles moest wassen. Het dorp was zo blij met de komst van de Koningin dat ze haar spontaan kostbare spullen toonden. Zo was er een vrouw die haar houten olifant vol trots liet zien.


Foto: © FAO/IFAD/WFP Eliza Deacon

Met de verkoop van wijn kunnen de levensomstandigheden verbeteren, daarom kwam het Wereldvoedselprogramma van de VN op het idee om hier de arme plattelandsbevolking door middel van een wijngaard aan inkomsten te helpen. Bij terugkeer in Dar es Salaam gaf Koningin Máxima een briefing over het bezoek. Vannacht zal ze weer terugvliegen naar Nederland en, volgens de openbare agenda van de Oranjes, voorlopig even vrij zijn.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verslagje weer. Mooi weergegeven en ook de foto's erbij zijn erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Vivian,

  Leuk verslag van de reis van Koningin Máxima naar Ethiopië en Tanzania.
  Ik kijk regelmatig naar je site en vind je site altijd erg actueel en mooi onderhouden.
  Ik wens je hierbij een hele fijne kerst en een goed 2014 toe!

  Groetjes Wills

  BeantwoordenVerwijderen
 3. overal waar maxima is zijn mensen gelukkig ze is gewoon Meer als het licht ze is voor alle mensen een positief gedicht, als maxima lacht krijg je vanzelf kracht

  BeantwoordenVerwijderen