Kersttoespraak Koning Willem-Alexander | De Oranjes

woensdag 25 december 2013

Kersttoespraak Koning Willem-Alexander

“Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp" 

Vandaag is de eerste kersttoespraak van Koning Willem-Alexander uitgezonden. De toespraak – waarvan de tekst kort voor de uitzending al uitlekte – werd donderdag opgenomen in Villa Eikenhorst. 

Foto: ©  Frank van Beek/ RVD
In de woonkamer van de Eikenhorst, met op de achtergrond de sfeervolle open haard waarop een stilstaande klok staat, foto’s van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prins Claus en schilderijen van de prinsesjes, begon de Koning over het feit dat we juist met kerst worden herinnerd aan ‘persoonlijk verlies en verdriet’. “Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp. Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden.” Zelf viert de Koning deze kerst samen met zijn gezin, Prins Constantijn en Prinses Laurentien met hun kinderen, Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Gisteren woonde het Koninklijk gezelschap een dienst bij in de Regenboogkerk in Hilversum. In zijn toespraak sprak de Koning ook een bijzonder dankwoord uit voor Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven: “Zo ook stonden prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven mijn moeder gedurende 33 jaar bij. Mijn oom en tante hebben zich naast hun eigen werkzaamheden met verve ingezet ten dienste van haar koningschap. In lichte en donkere perioden. Zij verdienen een bijzonder woord van dank."

Bekijk hier de volledige toespraak:

Kerstkaarten Koninklijke familie
Benieuwd hoe de kerstkaarten van Koningin Willem-Alexander en Koningin Máxima of Prinses Beatrix eruit zien? Hier en hier kun je zien welke leuke foto's familie en vrienden van de Oranjes toegestuurd hebben gekregen.

11 opmerkingen:

 1. Mooie beeld zo met beeld naar binnen in leefomgeving. De omlijsting van ouders, vrouw en kinderen viel gelijk op.
  Wel goed te zien dat tekst opgelezen wordt. Kersttoespraak van Koning van België ziet er dan net iets ontspannender uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie toespraak met duidelijke boodschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hanneke Den Hollander26 december 2013 om 23:25

  Erg mooi supergoed

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie toespraak!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie menselijke toespraak. Met een lach en een traan voor een ieder. Dank U daar voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja was zeker mooie toespraak. ..en oprecht.xxxje aan u en familie. En u moeder. .en gezondheid ...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toespraak was echt anders. Gaf ik Beatrix jaar voor jaar op de inhoud een 10 en een 4 voor het dekor - gaat het nu wel andersom! Inhoud was mij te oppervlakkig, saai dus 4-5, maar dekor en diskussie daarover een 10+! Voordeel van "inhoud light" ligt op de hand: geen "gedonder" met de een of ander in Den Haag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grappig: In oktober overviel Willem-Alexander dus hetzelfde gevoel als ons een aantal jaren geleden overkwam.

  Sindsdien reizen Els Schaap en ik heel vaak naar Kloosterburen, Molenrij en Kleine Huisjes, een gebied dat wij graag "Het Begin Van De Wereld" noemen (het is tenslotte maar welke kant je opkijkt).
  Sterker nog: het Hogeland en Hotel De Marne is sindsdien ons tweede thuis geworden, met lieve buren waar we mooie avonden mee delen.

  De koning heeft hier dus een waar punt: een beter Nederland begint in Kleine Huisjes. Geen wonder dat hij dit juist zo graag in zijn Kersttoespraak met heel Nederland wil delen.

  Wanneer je nieuwsgierig bent naar dat gevoel, en wat het precies is wat de Koning hier bedoelt dan geven we je één tip:

  Boek eens een weekend in het FANTASTISCHE B&B van Anne Wine Jansen, aan de Dorpsstraat 69 in Kloosterburen (honden welkom!) en laat je door haar verwennen met heerlijke maaltijden, mooie wijn en leuke verhalen.
  Wandel door de Kloostertuin, bezoek een paar verrassend leuke gallerie's en laat je honden los op de stranden van het Lauwersmeer.

  Beter nog: boek een week!

  BeantwoordenVerwijderen