Oranje nieuws – 10 & 11 december 2013 | De Oranjes

woensdag 11 december 2013

Oranje nieuws – 10 & 11 december 2013

Prinses Margriet promoot vuurwerkbril

Wie door een ziekenhuis wandelt, kan sinds dinsdag oog in oog komen te staan met Prinses Margriet. Op de oogafdelingen van alle Nederlandse ziekenhuizen hangt een poster waarop Prinses Margriet een vuurwerkbril draagt. 

Omdat er jaarlijks honderden mensen gewond aan ogen raken door vuurwerk, wordt met de campagne ‘draag altijd een beschermbril’ geprobeerd om mensen te motiveren een beschermbril te dragen. Ook als omstander kun je gewond raken door rondvliegend vuurwerk, en gewoon veilig binnenblijven is voor menigeen natuurlijk ondenkbaar. De campagne is afkomstig van 'Vision 2020', een organisatie waar Prinses Margriet beschermvrouw van is. De organisatie richt zich vooral op slechtziendheid bij ouderen, maar hoopt met deze poster jong en oud te waarschuwen.

Download de poster. 

Koning Willem-Alexander schrapt twee agendapunten voor herdenking Nelson Mandela

Vanwege het overlijden van Nelson Mandela, heeft de Koning enkele agendapunten geschrapt om de herdenkingsdienst bij te wonen, en persoonlijk afscheid te nemen.

Koning Willem-Alexander zou dinsdag de president van Burundi ontvangen die t/m vandaag op bezoek is in Nederland, maar vanwege het overlijden van Nelson Mandela reisde de Koning af naar Zuid-Afrika waar hij dinsdag de herdenkingsdienst bijwoonde, en vandaag persoonlijk afscheid nam van de oud-president in het Uniegebouw in Pretoria. Dat betekent dat hij net als zijn vrouw – die deze week ook door Afrika reist – niet aanwezig is bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs.

Prinses Beatrix opent cultuurgebouw Rozet

Prinses Beatrix heeft dinsdag de opening verricht van cultuurgebouw Rozet in Arnhem.

Rond half elf werd de prinses ontvangen bij het hoge gebouw, waar ze bij het uitstappen uit de auto al aandachtig naar keek. Rozet is een nieuw gebouw waar instellingen en activiteiten op het gebied van kennis, educatie en cultuur zijn samengebracht. Prinses Beatrix kreeg eerst een rondleiding door het gebouw en bekeek een dansvoorstelling van studenten. Daarna bezocht de prinses de bibliotheek, waar kunstuitleen toART een expositie had uitgestald. Dwarsfluitensemble Fluitekruid zorgde voor de muzikale omlijsting. In het auditorium werd vervolgens een levend schaakspel gespeeld met kinderen, en gaf een schaakmeester de toeschouwers, inclusief de prinses, een gratis schaakles.

Met een druk op de knop opende de prinses na de spannende schaakwedstrijd het nieuwe gebouw en startte er een beeldpresentatie van Rozet. Hierna werd met een glaasje champagne getoost op de opening van Rozet, en vertrok de cultureel – en kunstzinnig geïnteresseerde prinses met weemoed naar huis.

Prins Constantijn reikt Prins Claus Prijs uit

Vorige week overleed de 84-jarige winnaar van de Prins Claus Prijs, de Egyptische dichter Negm. De uitreiking van de Prins Claus Fonds ging ondanks zijn overlijden gewoon door, al werd het een ‘emotioneel feestje’. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bevinden zich allebei in het Afrikaanse continent en konden daarom de uitreiking van de Prins Claus Prijs, die door erevoorzitter Prins Constantijn werd uitgereikt, niet bijwonen. Naast de prins waren ook Prinses Laurentien, Prinses Beatrix en Prinses Mabel aanwezig. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een moment stilte gehouden vanwege het overlijden van Prins Friso, Prijswinnaar Negm en Nelson Mandela. Prins Constantijn zei in zijn toespraak: “Laten we de dingen bij de naam noemen: dit is een evenement vol tegenstellingen. We willen het leven en creativiteit vieren, terwijl we rouwen om onze helden. We zijn op zoek naar hoop, maar we krijgen juist te maken met verdriet en verlies. Wat een raar feestje is dit! Maar ervaring leert: wat voorbij gaat, laat zijn sporen achter. Diepe indrukken dragen we mee en koesteren we. Vandaag nemen we de uitdaging aan om door te gaan in de geest van Madiba (Nelson Mandela, red.), Ahmed Fouad Negm en mijn dierbare broer Friso, om inspiratie uit hen te putten. In het bijzonder vieren we Ahmed Faoud Negm, zijn werk en wat hij in anderen inspireerde. “ 

Nadat de prins een gedicht van de overleden winnaar had voorgedragen, nam zijn goede vriendin Mona Anis de prijs namens de dichter in ontvangst. Vervolgens volgden diverse optredens waaronder een modeshow van C. Fernandez en praatte het Koninklijk gezelschap nog wat na met de winnaars van de Prins Claus Prijs. Want behalve de Grote Prins Claus Prijs, won nog een selectie de ‘kleinere prijzen’.

Kort nieuws:
- Op zaterdag 21 december zend de NOS om 19.30 uur een documentaire uit over de voorbereidingen op de tv-uitzending van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Een dag later, 22 december, wordt het Oranje Jaaroverzicht uitgezonden.

2 opmerkingen:

  1. Leuk bericht en denk, dat Beatrix het beter getroffen heeft dan de Koning! Die zat daar eerst in de verkeersfile fast en later in een regenachtig stadion bij die plechtigheid van Mandela. Misschien zijn dat van die momenten waar Beatrix denkt: goed ben ik niet meer staatshoofd! Wie weet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk inderdaad dat ze er nu 'op vooruit is gegaan' wat betreft activiteiten bezoeken die ze écht leuk en interessant vind.

      Verwijderen