Juliana's 1932 | De Oranjes

zondag 29 december 2013

Juliana's 1932

Tussen al haar Koninklijke verplichtingen door, vond Juliana ook in 1932 genoeg tijd om aandacht te besteden aan het Crisiscomité en haar vrije tijd. Op 15 april bezocht ze in een galajurk de kunstavond van het comité in het gebouw voor Kunst en Wetenschappen. Verder las Juliana veel historische romans en luisterde ze graag naar de klassieke muziek van Chopin en Schubert. Als ze voor een kampeervakantie naar Engeland, Frankrijk, Duitsland of Noorwegen reisde, werd er door de media flink op haar gelet. Er gingen dan ook regelmatig verhalen de ronde dat de 22-jarige Juliana een vriend zou hebben, maar foto’s of bewijzen verschenen niet. Juliana zocht gewoon wat vrienden en kennissen op, en leek nog wel te genieten van haar leven zónder man.Toen ze op 30 april van dat jaar haar 23e verjaardag vierde, stond het Lange Voorhout weer vol met mensen. Vanaf het balkon van het paleis had Juliana een mooi zicht op wat er onder haar afspeelde. Na een defilé, vonden er diverse dansoptredens plaats.  Zeker nu ze steeds meer Koninklijke verplichtingen in het land had, begon de populariteit van Prinses Juliana alleen nog maar meer toe te nemen. Op 25 mei opende ze de drinkwaterleiding in de Wieringermeerpolder. Tijdens de rondgang door het nieuwe Zuiderzeedorp (Slootdorp) leek men van heinde en ver gekomen te zijn om achter de prinses aan te lopen.

Foto's: ©  Polygoon, screenshots en RVD
Op de verjaardag van haar moeder, 31 augustus, stelde Prinses Juliana in het Oranjepark van Apeldoorn de zogenoemde Kwartjesfontein in gebruik. Dit was een initiatief van de plaatselijke krant die een actie op touw zette om deze fontein te realiseren. Maar liefst tweeduizend mensen gaven een kwartje, waardoor ‘hun’ fontein werkelijkheid werd. Ook na het bijwonen van de jaarlijkse Prinsjesdag verscheen Juliana nog enkele malen in het openbaar. Zo bezocht ze onder andere onderdelen van het leger, opende ze een nieuw stadhuis in Katwijk en was ze aanwezig bij de viering van het 250-jarig bestaan van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb dit blog sinds kort ontdekt. Leuk, interessant blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wederom weer een prachtige log. En volgend jaar op 20 maart is onze Koningin, prinses al weer 10 jaar dood. Waar blijft de tijd.

    BeantwoordenVerwijderen