VN-weekend voor Willem-Alexander en Máxima in Washington | De Oranjes

zondag 22 april 2012

VN-weekend voor Willem-Alexander en Máxima in Washington

Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane hebben dit weekend gezellig een paar nachtjes bij hun oma gelogeerd, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima waren namelijk allebei in Washington voor VN-werkzaamheden. 

Precies 30 jaar geleden waren Koningin Beatrix en Prins Claus op dezelfde datum ook in Washington – onderdeel van hun staatsbezoek aan de VS. Willem-Alexander en Máxima waren er voor heel andere zaken, en zagen elkaar – op de vliegreis na – bijna niet. Prinses Máxima had tussen vrijdag en zondag een druk programma. Ze was aanwezig bij de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Tijdens de vergadering hield de prinses een toespraak, ook bezocht ze de bijeenkomst ‘UNSGSA Reference Group’ waar ze ook maar meteen bleef dineren met de Mexicaanse staatssecretaris van Financiën en meerdere algemeen directeuren van grote internationale banken. Hoewel haar man ook in de stad was, zat samen dineren er toch niet in.

De prins hield eerder die vrijdag een toespraak bij de ‘High level’ bijeenkomst ‘Sanitation and Water for All’ wat bijgewoond werd door zo’n 70 ministers en ‘topmensen’ uit de financiële wereld en waterwereld. Willem-Alexander sprak in zijn rol als voorzitter van de United Nations Secretary- General’s Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB) Hij wees in zijn toespraak aan op het feit dat de ontwikkelingen op het gebied van sanitatie niet snel genoeg gaan, terwijl goede sanitatie belangrijk is voor gezondheid, menselijke waardigheid en ontwikkeling. Zaterdag en zondag stond er voor zover bekend voor de prins niets op het programma, maar hij bleef wel voor de gezelligheid in de buurt van zijn vrouw en om niet allebei alleen de reis terug te maken.

Gisteren en vandaag voerde Prinses Máxima nog diverse gesprekken met ministers, wet – en regelgevers, toezichthouders en vertegenwoordigers van financiële instellingen uit verschillende landen. Zo sprak ze in het kader van haar erevoorzitterschap van het G-20 Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI) met de GPFI vice-voorzitters, de heer Juan Manuel Valle Pea (Mexico), de heer Alain Demas (Frankrijk) en mevrouw Anna Zelentsova (Rusland). Verder had ze gesprekken met onder meer de Mexicaanse minister van Financiën Jose Antonio Meade, plaatsvervangend gouverneur Muhammad Ibrahim van Maleisië en Ali Babacan, de vice minister-president en minister van Economische Zaken van Turkije.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten