Inkomend staatsbezoek Turkije - II | De Oranjes

woensdag 18 april 2012

Inkomend staatsbezoek Turkije - II

Tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan ons land heeft de president van Turkije ook – logisch – programmaonderdelen waarbij geen leden van de Koninklijke familieleden deelnemen. Zo begon zijn dag vanochtend om 9 uur al in de Industrieele Groote Club om daar met studenten te praten. Daarna stond een bezoek aan het project Weekend Academie van het Oranje Fonds gepland, samen met zijn vrouw en  natuurlijk ook beschermpaar van het Fonds: Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Het project biedt jongeren (10-16 jaar) in het weekend hulp bij hun schoolactiviteiten. Voorbeelden zijn huiswerkbegeleiding, training van sociale vaardigheden en deelname aan sport en spel. De activiteiten zijn gericht op het vergroten van hun studiemotivatie en opleidingskansen. Speciaal voor het hoge bezoek waren de kinderen vandaag naar de Academie gekomen om de president, zijn vrouw, de prins en prinses de resultaten te laten zien. Helaas betekent dit niet dat ze daarom aanstaand weekend wél vrij zijn.. Na ruim een half uur werd het bezoek afgesloten met een grote groepsfoto. Voor de president stonden toen nog enkele ontmoetingen met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en een aantal leden van Buitenlandse en Europese Zaken op het programma. Ten slotte sprak hij tegen lunchtijd met minister-president Rutte.

In de Ridderzaal bood Mark Rutte het gezelschap – inclusief Koningin Beatrix, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven – een regeringslunch aan. Deze ietwat saaie lunch kreeg een en al vrolijke glans door Koningin Beatrix die tijdens het eten de grootste lol had. Dat was nog niets vergeleken met wat er na de lunch buiten gebeurde. De Koningin stond er toevallig op te kijken hoe een beveiliger in een auto stapte die al wegreed, waardoor hij eruit viel.. Het leverde voor de man vast geen schade op, anders had de Koningin nooit zó in een deuk gelegen als op deze foto’s. Toen ook Koningin Beatrix weer naar huis vertrokken was, bracht president Gül in Den Haag nog een bezoek aan de OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) Hij hield hier ook een toespraak.

In de stromende regen kwamen vanavond Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen aan. Het Turkse presidentenpaar bood daar als contraprestatie een concert aan van het Turks Jeugd Philharmonisch Orkest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten