Oranje nieuws – 11 & 12 april 2012 | De Oranjes

donderdag 12 april 2012

Oranje nieuws – 11 & 12 april 2012

Prinses Máxima spreekt op onderzoeksconferentie microverzekeringen

’s Ochtends liep ze nog in een nonchalant broekpak, dus dachten Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane even dat niemand minder dan Mary Poppins hun huis was binnengedrongen terwijl zij op school zaten. Maar het bleek gewoon mamma Máxima te zijn die zich verkleed had voor haar bezoek aan het oosten des lands – Enschede - om daar een toespraak op de eerste onderzoeksconferentie over microverzekeringen te houden. 

Met de toespraak opende de prinses de eerste onderzoeksconferentie over microverzekeringen in Nederland, wat op de Universiteit Twente werd gehouden. De conferentie werd georganiseerd door het Institute for Innovation and Governance Studies, een onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente, in samenwerking met diverse internationale (onderzoeks)instituten op het gebied van microfinanciering en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Simpel lijkende vragen zoals ‘Hoe stel je een microverzekering samen?” kwamen aan bod. De antwoorden zijn echter niet zo makkelijk te geven als in eerste instantie gedacht wordt. Voor de prinses geen zorgen. Zij had ‘alleen maar’ een toespraak voor te lezen – een érg lange toespraak – ook nog eens in het engels, maar dat gaat haar altijd goed af. Dat viel niet te zeggen over de spreker vóór haar.. Gedurende de conferentie kreeg de prinses ook nog een boek overhandigt van Craig Churchill. Uiteraard over microverzekeringen.

Na een 1,5 uur durende en best interessante conferentie was de prinses stiekem wel opgelucht weer naar huis te kunnen. Maar als je dan naar buiten komt en hordes fans ziet staan, weet je dat die heerlijke achterbank van de auto toch nog even moet wachten.. Van een eind werd al geschreeuwd: “Wilt u met mij op de foto” Ongetwijfeld dacht Máx toen”Neeee ik wil naar huis grijze duif!” Maar als prinses moet je natuurlijk altijd beleefd blijven, anders zou de volgende dag de Twentsche courant geen aandacht besteden aan de belangrijke conferentie maar aan de onbeleefdheid van de prinses. Dus antwoordde ze “natuurlijk…” en met bossen bloemen en zelfs een zakje kaasknabbels kon de prinses toen eindelijk huiswaarts keren..

Kroonprins Willem-Alexander opent Pharmafiltersysteem in Delft

Kroonprins Willem-Alexander heeft woensdag in Delft het Pharmafiltersysteem in het Reinier de Graaf Gasthuis geopend.

Het Pharmafiltersysteem zuivert het afvalwater bij de bron. Producten zoals servies en bestek worden vervangen door eenmalig te gebruiken biologisch afbreekbare producten. Dit vaste afval wordt samen met het organische en overige ziekenhuisafval op de afdeling vermalen en met het afvalwater via de interne riolering naar de zuiveringsinstallatie gebracht. Het vaste afval wordt grotendeels vergist en omgezet in biogas. Het afvalwater en afval worden gezuiverd en ontdaan van alle schadelijke stoffen.

Na de opening van het waterzuiveringssysteem kreeg de prins nog een rondleiding. 


Foto: Reinier de Graaf Gasthuis

Prinses Máxima verrast Stichting Piëzo

Prinses Máxima bracht vandaag een verrassingsbezoek aan de stichting Piëzo (Participatie, Integratie, Emancipatie, Zoetermeer) 

 Samen met burgemeester Waaijer en de directeur van het Oranjefonds (van der Giessen) arriveerde Máxima bij het PiëzoCentrum waar een groepje mensen onbewust hun taallesje aan het volgen waren. Die les werd vrolijk verstoord door Prinses Máxima die met hen een gesprek aan ging over het project taalontmoetingen (van het Oranje Fonds) Het project - waarvoor een 3-jarige subsidie is ontvangen van het Oranje Fonds - is opgezet voor twee specifieke doelgroepen: moeilijk bereikbare ouders en oudere migranten in Zoetermeer. 'Mensen die om uiteenlopende redenen geïsoleerd thuis zitten en geen lessen buiten de deur kunnen volgen worden uit hun isolement gehaald' aldus de directeur van de stichting.

Prinses Margriet in Amsterdam, Pieter van Vollenhoven op de Golfbaan

Erg duur, bijna onbetaalbaar is het prachtige Kasteel Engelenburg in Brummen. Het kasteel is omgebouwd tot hotel, beschikt over een restaurant , men kan er trouwen en in het aangrenzende park golfen. En dat golfen is de reden dat Prof.mr. Pieter van Vollenhoven hier vaak te vinden is.

Zo ook woensdagmiddag. Er was geen stralende zon, maar dat mocht de pret niet drukken.. bovendien; met de nieuwe golfclubcar blijf je altijd droog, tenzij je behalve wat rondrijden tussen de eeuwenoude bomen ook nog daadwerkelijk wilt golfen.. Pieter maakte met wat vrienden gebruik van de 9-holes baan en dineerde daarna heerlijk in het restaurant. Zijn vrouw was immers toch een dagje in Amsterdam bij de kleinkinderen. Speciaal voor het personeel van Kasteel Engelenburg poseerde hij nog even met de nieuwe golfcar.


Prinses Margriet neemt boek Nederlands New York in ontvangst

Prinses Margriet nam vanavond het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Nederlands New York: een reisgids naar het erfgoed van Nieuw Nederland’ 

 Het boek laat het cultureel erfgoed zien die Nederlanders tijdens hun verblijf in de 17e eeuw in New York hebben achtergelaten. De boekoverhandiging vindt plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Nederlands New York is in eerste instantie een reisgids. Het neemt de lezer mee langs de erfenis van Nederlandse pioniers in het hedendaags New York. Dit komt onder meer tot uiting in bouw- en interieurstijlen, maar ook in leenwoorden als Yankee. Dit zou een geuzennaam zijn voor de naam Jan-Kees. Het boek is voorzien van kleurenfoto's, plattegronden, adressen en openingstijden van de bezienswaardigheden.

Verder:
- Prins Pieter-Christaan en Prins Bernhard hebben 2e paasdag weer meegedaan aan de paasraces op Circuit Zandvoort. Van Pieter-Christiaan is niet terug te vinden op welke plek hij eindigde, maar Bernhard behaalde de 9e plek. 

  © Vivian Kramer - royalfanvivian

6 opmerkingen:

 1. Wat krijgt Maxima toch altijd veel cadeau's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, lijkt wel of ze dagelijks jarig is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je weet natuurlijk niet of prinses Máxima dat echt denkt, misschien vond ze het wel gewoon leuk om op de foto te gaan met haar fans.. Tja, die heeft ze nou eenmaal heel veel! Wat een vreselijk screenshotje overigens :) Mooie foto van de prins van Oranje in actie. Hopelijk heeft Pieter genoten van het golven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn in ieder geval wel altijd lelijke fans

   Verwijderen
 4. Tja ik moet wat bij gebrek aan toegestuurde foto's ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij kunt zo leuk schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen