Oranje nieuws – 3 t/m 5 april 2012 | De Oranjes

donderdag 5 april 2012

Oranje nieuws – 3 t/m 5 april 2012

Koningin Beatrix opent Amsterdamse Westerstraat in Openluchtmuseum

Koningin Beatrix heeft dinsdag in het Openluchtmuseum in Arnhem de Amsterdamse Westerstraat geopend ter ere van het 100-jarig bestaan van het museum.

De gemeente Amsterdam schonk ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Openluchtmuseum Arnhem de Westerstraat, een van de laatst overgebleven exemplaren uit de Jordaan. In de panden zijn een postkantoor, een Jordanees café en een 'Turkenpension' ondergebracht. In het pension verbleven in de jaren 60  Turkse gastarbeiders die naar Nederland waren gehaald.

Bij de opening maakte Koningin Beatrix een koffer open waaruit een banier werd opgehesen. Daarna kreeg de koningin een rondleiding door de straat, terwijl de acteurs van de musical 'De Jantjes' klassiekers zongen zoals 'Bij ons in de Jordaan'.Foto's: Openluchtmuseum

Kroonprins Willem-Alexander bij fusie CEME en NIOZ zeeonderzoek

Kroonprins Willem-Alexander was gisteren in Yerseke voor de fusie van het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (CEME) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel.

 De fusie, die op 1 januari 2012 tot stand kwam, heeft tot doel de krachten van de twee belangrijkste Nederlandse instellingen op het gebied van fundamenteel kust- en zeeonderzoek te bundelen en de internationale positie te versterken. Beide instituten gaan verder onder de naam NIOZ. Met de fusie verandert voorlopig de aard van onderzoek op beide locaties niet. De vestiging in Yerseke onderzoekt met name de samenhang tussen organismen en hun omgeving, de ecologie, in de kustzee en zoute binnenwateren. De vestiging op Texel richt zich behalve op soortgelijk onderzoek in de Waddenzee en Noordzee, tevens wereldwijd op oceanen en de diepzee. Naast de ecologie onderzoekt Texel ook de fysica, chemie en geologie van zeeën en oceanen.

Koningin Beatrix opent Floriade 2012

Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag de Floriade in Venlo geopend.

Door een bloem in een boeket te steken werd de grootste Wereld Tuinbouw Expo geopend.De Koningin heeft de eerdere edities van de Floriade ook geopend ( Rotterdam – 1960, Amsterdam in 1972, Zoetermeer in 1992, en Haarlemmermeer in 2002) Na de opening kreeg de Koningin een rondleiding door een deel van het park. Lang niet alle ‘voetbalvelden’ kon ze tijdens haar korte bezoek bekijken. Maar ze beloofde nog eens terug te komen (de Floriade is toch nog 6 maanden open ) en zei ook dat haar zoon en schoondochter vast nog langs kwamen. In 1972 bezocht Beatrix – toen nog prinses – ook de Floriade met haar man en kinderen. Willem-Alexander, Friso en Constantijn hadden toen een erg leuke middag op springkussens en glijbanen.

Vanaf donderdag is de Floriade – van zo’n 130 voetbalvelden groot – te bezichtigen voor het publiek.


Koningin Beatrix opent filmmuseum EYE

Koningin Beatrix opende gisteren het nieuwe filmmuseum aan het IJ in Amsterdam. Vanaf vandaag kan het filmmuseum ook bezichtigd worden voor het gewone publiek.. 

Samen met de directeur van EYE verrichte de Koningin de openingshandeling. Daarna bezocht ze de openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed – waarin filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld. EYE is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op film en bewegend beeld. EYE toont film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en informatiedrager. Met een scherp oog voor actuele, historische en artistieke ontwikkelingen worden tentoonstellingen met omlijstende filmprogramma’s samengesteld. Speciale aandacht gaat ook uit naar de jeugd: behalve vertoningen van kinder- en familiefilms verzorgt EYE educatieve programma's en activiteiten voor jongeren en volwassenen.

Kroonprins Willem-Alexander geeft startsein ‘Maatjes Gezocht’

Kroonprins Willem-Alexander gaf vandaag in Utrecht het startsein voor de nieuwe ronde in de campagne ‘Maatjes Gezocht’ van het Oranje Fonds.

De campagne vestigt de aandacht op het programma ‘Beste Maatjes’, dat informeert over het werk van maatjes, mentoren en coaches met als doel de werving van nieuwe vrijwilligers. Maatjes zijn vrijwilligers die gedurende langere tijd iemand ondersteunen bij het leren van nieuwe vaardigheden of het verwerven van nieuwe kennis. Zo zijn er Taalmaatjes, mentoren die jongeren ondersteunen bij hun middelbare school, maatjes voor mensen met een psychiatrische beperking en maatjes om mensen te helpen een nieuw (vrienden)netwerk op te bouwen. De prins liet tijdens zijn bezoek aan de kennisdag vrijwilligers een zelftest invullen om te zien voor welk project ze geschikt zijn.

Foto: Oranjefonds

Verder:

- Koningin Beatrix ontving woensdagmorgen op Paleis Noordeinde ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeur van Portugal, Mozambique en de republiek Djibouti 


- Koningin Beatrix brengt de paasdagen in Italië door, samen met Kroonprins Willem-Alexander, Prins Constantijn en hun gezin. Ook Prinses Mabel zou met haar dochters een weekend naar Italië komen. Het is de eerste gezamenlijke ‘vakantie’ voor de familie sinds het ongeluk van Prins Friso.

© Vivian Kramer - royalfanvivian

1 opmerking:

  1. Dankjewel voor je leuke bericht in mijn gastenboek.Leuk dat je het vernieuwde protocol mooi vind. Ik vind het leuk dat je weer volop bezig bent met je website, die gelukkig weer online is.
    Mooie foto´s he van de Floriade.

    BeantwoordenVerwijderen