Inkomend staatsbezoek Turkije – I | De Oranjes

dinsdag 17 april 2012

Inkomend staatsbezoek Turkije – I

Dit jaar worden  400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije gevierd. Er is een goede vriendschap tussen beide landen, en daarom was het wel een beetje pijnlijk dat de president van Turkije onze Koningin vanochtend ruim een kwartier op een koude Dam in Amsterdam liet wachten. Dat getuigt dan weer niet van vriendschap. Gelukkig viel de schade daarna in te halen met een wat snellere welkomstceremonie, inspectie van de erewacht met Koningin Beatrix en een kranslegging door president Gül met minister-president Rutte. Ook de ‘Damschreeuwer’ zou weer op of rondom de Dam zijn geweest. Dit keer schreeuwde hij niet, maar hij werd wel opgepakt. In het Koninklijk Paleis werden vervolgens onderscheidingen uitgewisseld, die diezelfde avond meteen al gedragen konden worden bij het staatsbanket.

Na een lunch op het Koninklijk Paleis – ook Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren erbij – bezochten Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima samen met president Gül ‘De kamer van de Levantse Handel’ die ze met hun komst ook meteen openden. De tentoonstelling laat de vroege (handels)geschiedenis zien tussen Nederland en Turkije. Ondertussen ging Prinses Margriet met de vrouw van de president naar een ander museum. Het Tassenmuseum Hendrikje – ook in Amsterdam - toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot nu. Het museum heeft meer dan 4.000 tassen, koffers en buidels en is het grootste tassenmuseum ter wereld. Niet meer dan logisch dus dat Margriet met mevrouw Gül ten op zichte van het andere museumbezoek langer met de rondleiding bezig was. De president kon er nog een andere ‘activiteit’ aan toevoegen en bezocht met Willem-Alexander en Máxima in de Passenger Terminal het Nederlands-Turks Business Forum. Hij hield er ook een toespraak, maar schrok wel toen hij zichzelf op een enorm scherm zag. De prins en prinses kijken hier al niet meer van op, zij worden 9 van de 10 keer groot afgebeeld op een scherm als ze ergens een toespraak houden. Verschillende leden uit de politiek waren ook getuige van het Nederlands-Turks Business Forum, onder hen uiteraard niet Geert Wilders..

Vanavond werd er voor het eerst sinds tijden weer een staatsbanket op het Koninlijk Paleis in Amsterdam georganiseerd. Door de renovatie van het paleis werd tijden lang uitgeweken naar Paleis Noordeinde in Den Haag. In de burgemeesterzaal van het paleis werd voorafgaand aan het diner een serie schitterende foto’s gemaakt. En geheel volgens traditie volgden daarna twee toespraken en een toost!

3 opmerkingen:

  1. Een leuk en mooi overzicht en grappig wat je schreef over dat de president te laat was. Heel erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vind de koningin er erg mooi uitzien, net zoals vandaag! En je hebt deze log leuk geschreven! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, die screenshot met dat commentaar :) Prachtig verslag weer. En die damschreeuwer is een vervelend persoon, aandacht tekort ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen