Staatsbezoek aan Duitsland - I | De Oranjes

woensdag 13 april 2011

Staatsbezoek aan Duitsland - IDe eerste dag van het Staatsbezoek aan Duitsland begon niet bepaald zonnig. Bondspresident Wulff stond samen met zijn vrouw op het bordes van zijn residentie Schloss Bellevue te wachten op het Koninklijk gezelschap. Schloss Bellevue is een soort modern Paleis Soestdijk om te zien. Nadat Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima gearriveerd waren bestormden fotografen e.d. vóór hun Schloss Bellevue, wat nogal een asociale situatie opleverde. Met een glaasje fanta op voelde Koningin Beatrix zich meteen weer wat fitter en kwam niet veel later weer naar buiten om samen met Christian Wullf de erewacht te inspecteren. Inmiddels – wat aan de dreigende lucht al te verwachten was – waaide en regende het flink. De paraplu die boven het hoofd van de Koningin werd gehouden steeg op, en daarna was haar hoed bijna aan de beurt, maar die weet Koningin Beatrix gelukkig op tijd altijd vast te houden. Een aantal meter verderop had Prinses Máxima hetzelfde probleem, terwijl Willem-Alexander daar natuurlijk geen last van had, hij leek wel te genieten van al dat water. Hij is niet voor niets watermanager. Aan het eind van de ochtend werd Bondskanselier Merkel bezocht, zij toonde met veel trots aan Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima het uitzicht uit haar werkkamer. Ze kon er wel úren over vertellen/opscheppen.. Gelukkig werd er kort daarna door haar personeel op de deur geklopt dat het eten van de lunch gereed stond.


Fotoserie ochtendScreenshots


Duitsland dag 1 krans Vanmiddag legde Koningin Beatrix een krans bij het monument voor slachtoffers van oorlog en geweld. Het monument is gevestigd in de Neue Wache – een gebouw wat oorspronkelijk gebouwd was voor de kroonprins van Pruisen, maar sinds 1931 de status ‘oorlogsmonument’ heeft.


Fotoserie kranslegging


Direct aansluitend woonden Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima het afsluitende debat bij van de Nederlands-Duitse Conferentie waarin zowel Nederlandse als Duitse jongeren ter gelegenheid van dit Staatsbezoek de komende dagen met elkaar en met parlementariërs discussiëren over politieke onderwerpen. Bezoek aan conferentie (ANP foto) Aansluitend was het Koninklijk gezelschap en de Bondspresident bij een rondetafelconferentie met het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven.


Vanavond kon alle glitter en glamour weer uit de kast gehaald worden voor het Staatsbanket in Schloss Bellevue. Voordat er gegeten kon worden hield zowel de bondspresident als onze Koningin een toespraak (in het Duits uiteraard) De Koningin blikt o.a. terug op haar bezoekjes die ze met Prins Claus regelmatig aan Duitsland bracht:
"Het is een bijzonder genoegen hier vandaag Uw gast te mogen zijn. Onze nabuurschap en familiebanden hebben het Prins Claus en mij makkelijk gemaakt Duitsland in de loop der jaren vele malen te bezoeken, soms ongemerkt binnenreizend, andere keren voor een officieel bezoek. Omgekeerd heeft ons land U ook al een paar keer als gast mogen ontvangen. Nog nauwelijks drie weken geleden vergezelde U Mevrouw Wulff bij de feestelijke doop van de tulp die haar naam draagt, een evenement waarmee ook al de hartelijke betrekkingen tussen onze landen tot uitdrukking kwam. Bijzondere herinneringen bewaar ik aan het bezoek dat mijn man en ik in 1991 aan uw land brachten. Ons reisdoel was toen kennismaking met het gebied dat na de val van de muur met de Bondsrepubliek was herenigd. Die historische gebeurtenis lag nog vers in ieders geheugen. De vreugde over dat samenkomen na een lange gedwongen scheiding, was groot. Iedereen besefte echter wel dat de vijf Länder nu voor de moeilijke opgave stonden de achterstand die in de jaren van onvrijheid was ontstaan, in te halen. Zij die de omwenteling tot stand hadden gebracht, namen ook de last van de aanpassing op zich."


Lees hier de volledige toespraak -Fotoserie StaatsbanketScreenshots

8 opmerkingen:

 1. Jammer dat het zulk slecht weer is in Duitsland! Toch hele mooie foto's van de royals, ze stralen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het is inderdaad jammer van het weer, maar ondanks dat is het een ontspannen staatsbezoek aan onze oosterburen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad erg jammer, want dank zij het weer is de wandeling door de Brandenburger Tor die voor vanochtend gepland stond afgelast! :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja, ik heb het vernomen dat de wandeling niet door ging. Erg jammer, maar ja daar is niets aan te doen. Mooi weer bestellen, gaat helaas niet, alhoewel Maxima er gisteren mooi op zinspeelde. ben benieuwd naar je verslagje van de komende dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maxima zag er alle keren mooi uit, vooral die jurk, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zag Máxima er gisteren én vandaag weer mooi uit! Vind al haar outfits die ze gedragen heeft prachtig, alleen de grijze outfit van vandaag ietsje minder..
  Ook leuk dat ze weer de galajurk van Jan Taminiau droeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Máxima zag er heel mooi uit, echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldig verslag met al die screenshots erbij. Die weggewaaide paraplu is nog wel grappig, maar dat die fotografen zo asociaal deden niet echt natuurlijk..

  BeantwoordenVerwijderen