THE ROYAL WEDDING: WILLIAM EN CATHERINE | De Oranjes

vrijdag 29 april 2011

THE ROYAL WEDDING: WILLIAM EN CATHERINE

Vandaag zijn de Britse Prins William en Prínses Catherine getrouwd.


Van alle tv-zenders was de BBC er natuurlijk het eerst bij. Al voor 8 uur Nederlandse tijd begon de uitzending met zicht op Buckingham Palace. Na 9 uur arriveerden de eerste gasten bij de Westminster Abbey. Tegen 11.00 uur werd de kerk steeds voller en druppelden ook de bekende – en de Koninklijke gasten binnen.
Waaronder natuurlijk de Prins van Oranje en Prinses Máxima.
Veel landen vaardigen hun Kroonprinselijk paar af, omdat dit huwelijk geen staatsaangelegenheid is. Vandaar dat Koningin Beatrix de huwelijksvoltrekking gewoon via haar tv in Paleis Huis ten Bosch kon volgen, met een enkele onderbreking want de speciale gezant van president Lee Myung-bak van Zuid-Korea kwam rond lunchtijd op visite. Terwijl de bruidegom met zijn broer Prins Harry – die tevens getuige is bij het huwelijk – plaatsnam in een Bentley kwamen de laatste familieleden de kerk binnen: Prins Charles, Camilla, de moeder van Catherine, Carole, en broer James. Onder luid gejuich van het publiek kwamen de broers William en Harry bij de Westminster Abbey aan. Prins William was in het rood, hij droeg het uniform van de Ierse Garde – sinds februari is hij daar erekolonel van. Verder droeg hij de versierselen van de Orde van de Kousenband en de Gold Jubilee Medal die hij van zijn oma kreeg toen ze 50 jaar op de troon zat.

Rond 10 voor 12 stapte Catherine – samen met haar vader- snel in een Rolls Royce, en kregen de tv-kijkers alvast een glimp van de bruidsjurk te zien, terwijl William zenuwachtig op zijn aanstaande vrouw stond te wachten in de kerk. Door haar sluier – die ze dan nog voor haar gezicht heeft – is de tiara nog niet goed zichtbaar.
Als de bruid met haar vader bij de kerk arriveert wordt duidelijk dat ze de Halotiara draagt (uit de collectie van Koningin Elizabeth) en na alle speculaties is nu ook te zien wíe de jurk ontworpen heeft: Sarah Burton. Een prachtige jurk van zijde, kant en satijn. De zus van Catherine – Pippa – draagt de sleep en loopt samen met de andere (kleinere) bruidskinderen achter Kate aan de kerk in. Bij het altaar staat de gespannen William samen met zijn broer op zijn Kate te wachten. Prins Harry kan het niet laten even om zich heen te spieken, maar Prins William kijkt pas naar Catherine – in haar jurk die hij ook nog niet eerder zag – als ze met haar vader bij het altaar komt.


De vader van Catherine gooit de sluier uit het gezicht van zijn dochter, en laat haar daarna bij William achter, die hoorbaar zei: "You look beautiful". De kerkdienst begint met een lofzang ‘Guide me, O thou great Redeemer’ dit is speciaal uitgekozen door het bruidspaar omdat dit het laatste nummer was wat tijdens de begrafenisdienst van Prinses Diana werd gezongen. In het bijzonder Prins William denkt op een dag als deze natuurlijk extra aan zijn moeder – ze zou 1 juli 50 jaar worden, en het vast fantastisch hebben gevonden de huwelijksdag van haar oudste zoon bij te wonen. Natuurlijk was ze er in zijn hart gewoon bij. Nadat het koor het nummer gezongen had, nam de aartsbisschop van Canterbury het woord, en liet vervolgens William en Kate elkaar tot man en vrouw verklaren.. Het bruidspaar moest – voorafgaand aan het jawoord - de bisschop herhalen woord voor woord.. naam voor naam.. Zelfs tijdens het jawoord raakten ze nog niet geëmotioneerd, de wetenschap dat de hele wereld meekijkt maakt een mens uiteraard gespannen.. Direct nadat het bruidspaar elkaar het jawoord gaf, schoof Prins William een gouden ring om de vinger van zijn kersverse vrouw – wat wel een beetje stroef ging.. De prins liet een tijd geleden al weten zelf geen ring te willen, en dus is er slechts 1 ring die ongetwijfeld de liefde net zo sterk verbind als 2 ringen.
Toen de ring eenmaal om Kate’s vinger zat sprak William de volgende historische woorden: “ Met deze ring trouw ik je, met mijn lichaam eer ik je, ik zal al mijn wereldse bezittingen met je delen. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige geest, Amen. “ Na dit bijzondere moment las de broer van Catherine – James Middleton- een stuk uit de bijbel, en werden er nog een hele collectie liederen door de koren gezongen. Een van de nummers ‘Farewell to Stromnes’ werd ook tijdens het huwelijk van Charles en Camilla gezongen. Terwijl de koren even een slokje water konden drinken, begon de bisschop van Londen aan zijn preek. Zijn thema was ‘hoop’ Een preek staat bekend als een langdurige ‘toespraak’ (Lees hier de volledige preek ) maar natuurlijk wel passend bij zo’n bijzondere huwelijksdienst. Tegen 13.00 uur verdwenen William en Kate ineens uit beeld. Als je het programma en de kerk niet zou kennen, zou je denken dat ze via de achterdeur er snel vandoor gingen, maar ze verdwenen in de kapel van de kerk. In die bewuste kapel bevindt zich namelijk een register waar alle Koninklijke bruidsparen die in de Westminster Abbey getrouwd zijn hun handtekening hebben achtergelaten. Ook al waren er genoeg mensen getuige van de huwelijksdienst, het tekenen van het register is een eeuwenoud gebruik en dus ook wel een kostbaar exemplaar.Een paar minuten na een was de kerkdienst afgelopen en verliet het pasgetrouwde paar de Westminster Abbey en werden ze toegejuicht door honderdduizenden mensen. Omdat het gelukkig niet regende hoefde de Glazen Koets niet gebruikt te worden voor de rijtoer, en stapte het stel in de open 1902 State Landau op weg naar Buckingham Palace. Ontelbare mensen langs de route gilden de longen uit hun lijf toen William en Kate voorbij kwamen. Ondertussen vertrokken ook alle gasten uit de kerk, zo’n 600 gasten werden met bussen naar het paleis vervoerd voor de receptie.

Op Buckingham Palace werden achter gesloten deuren de officiële foto’s gemaakt, daar was genoeg tijd voor want ruim een uur later zou het bruidspaar zich met familieleden pas laten zien op het balkon van het paleis voor ‘de kus’. Dat die kus uiteindelijk niet veel voorstelde bleek wel toen iedereen hen smeekte nóg een keer te kussen. Dat deden ze, maar ook de tweede kus was niet te vergelijken met bijvoorbeeld de uitbundige balkonscène van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima.. Met een fly-past van de Royal Air Force en de Battle of Britain Flight werd de huwelijksdag – voor ons als tv kijkers – afgesloten. Voor hen en de gasten is de dag nog lang niet afgelopen.. al zullen Willem-Alexander en Máxima na de receptie meteen vertrekken, omdat ze morgen spelletjes moeten spelen in Limburg..ScreenshotsEen van de officiële foto's: (Bekijk de andere twee hier )

17 opmerkingen:

 1. Ik zag je op Mabel's twitter!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een super mooie bruid en ook dat rode unoform stond Prins William erg goed en zeker de reden waarom dij die droeg. Kortom een mooie dag, die eindigde in een kort klein flistkusje. hier had ik persoonlijk wel wat meer van verwacht. Hopende ziet de toekomst er voor hen beter uit dan van wijlen prinses Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige bruiloft! De bruidegom zag er ook heel mooi uit in z'n rode uniform en Catherine zag er gewoonweg schitterend uit! Wauw, wat een mooie bruidsjurk had zij aan! Ook Pippa en de bruidsmeisjes/bruidsjonkers zagen er mooi uit! Wat een geweldige dag zal dit zijn geweest !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuke foto's. za zag er schitterend uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vond dat ze er allebei super uitzagen.. maar de kus op het balkon stelde niks voor. Je moest niet net even de andere kant op kijken want dan had je hem al gemist.. Die bruidskindjes waren ook schattig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het was een hele mooie dag. Catherine zag er prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt prachtige foto's! Wat waren de bruidskindjes leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 't Was echt een mooie bruiloft! Catherine zag er heel mooi uit! Mooie foto's heb je ook geplaatst!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi logje heb je ervan gemaakt! Catherine zag er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een schitterende dag gisteren! Kate zag er stralend uit! Wat hebben ze het getroffen in Engeland met zo'n prinses!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, wat een gewéldige log... zo lovely, zo prachtig, al die foto's/beelden! Echt een sprookjespaar met de prins in het rood en de prachtige Kate in haar beautifull dress. Heel mooi koninklijk bruidspaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb je een mooi logje gemaakt. Heel leuk om te lezen!
  Het was dan ook een schitterende dag met prachtig geklede mensen en een bescheiden mooi verliefd bruidspaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vond het een hele plechtige bruiloft, heel chique en mooi. Wat heb je mooie beelden uitgekozen om aan ons te tonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ reacties: ik snapte je wel hoor, je bent me niks verplicht, je hebt het gewoon verdiend! Maar nu eerst een reactie op deze prachtige log! Eén van de mooistes die ik gezien heb over het huwelijk van Kate & William. Wat een sprookje!

  BeantwoordenVerwijderen