Staatsbezoek aan Duitsland - II | De Oranjes

donderdag 14 april 2011

Staatsbezoek aan Duitsland - IIDuitsland dag 2 Vanwege het slechte weer werd een wandeling door de Brandenburger Tor geschrapt en dus begon dag 2 vanochtend in hotel Adlon waar burgemeester Wowereit Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima een gratis geschiedenislesje gaf over de Brandenburger Tor- de belangrijkste monumentale poort van Berlijn, en het symbool van het verenigde Duitsland. Vervolgens verplaatste het gezelschap zich naar de 368 meter hoge televisietoren waar ze uitleg kregen over de politieke, maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkeling van Berlijn in de laatste twintig jaar. De televisietoren is helemaal rond te lopen, dus zo liepen Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima in record tempo een rondje door Berlijn. Vanuit de televisietoren was behalve het gigantische uitzicht ook te zien dat het nog steeds vreselijk regende, en daarom ging de geplande vaartocht van Koningin Beatrix en haar zoon over de Spree ook niet door.. Prinses Máxima zocht ondertussen mevrouw Wulff op met wie ze een middelbare school in West-Berlijn bezocht. Toen ze plaats namen in de schoolbankjes kregen ze een les (Máxima’s 2e les al voor die dag) over financiële educatie – al zal de prinses daar zelf wel wat meer van af weten. Na de les praatten Wulff en Máxima met leerlingen en leraren over hoe jongeren kunnen voorkomen dat ze schulden maken. Daar was overigens niet veel tijd voor want er stond inmiddels weer een andere leraar voor de klas die niet kon wachten met zijn presentatie over het openen van een bankrekening.


Fotoserie ochtendScreenshots


Achter gesloten deuren – buiten eten was natuurlijk sowieso al geen optie – aten de Bondspresident, zijn vrouw, en Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima met Duitse jongeren die geboren zijn kort voor en na de val van de muur. Oftewel ‘Generatie 90’. De jongeren praatten met het Bonds- en Koninklijk gezelschap over wat het nieuwe Duitsland voor hen betekent. Duitsland dag 2b Toen iedereen uitgepraat en gegeten was werd het ‘Mitmachzirkus’ bezocht – een bijzonder circus waar elke week zo’n 150 basisschoolkinderen een circusworkshop krijgen, en na een tijdje een circusvoorstelling geven. De Koningin, Willem-Alexander en Máxima hadden amper de circustent betreden toen er voor hun ogen meteen al een kleine act getoond werd. De kinderen waren duidelijk door het dolle heen dat zulke hoge gasten hun talenten kwamen bekijken. Toen iedereen zat kon de échte voorstelling dan echt beginnen, variërend van clown..tot helaas een kameel die gebruikt wordt om de show te vullen.. Na een groot applaus poseerden alle deelnemende circuskinderen met Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima voor een groepsfoto. En dan opeens uit het niets begon een meisje paniekerig te huilen. De menigte – en vooral de aanwezigheid van de Koningin met haar zoon en schoondochter – was haar even ‘te veel’ geworden. Niemand minder dan Koningin Beatrix probeerde het kind te troosten: Foto..


Fotoserie circus


Aan het eind van de middag vond in de Akademie der Künste de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap plaats. Slechts een uur hadden ze vervolgens nog om zich om te kleden voor het concert wat de Koningin namens Nederland aan Duitsland aanbood in de Berlinder Philharmonie. Het werd een langdurig concert van het Koninklijk Concertgebouworkest, waarbij violiste Janine Jansen optrad als soliste. Als een blok vielen Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima uren later in slaap. Nu maar hopen dat ze goed uitgerust zijn, want morgen is er weer een volle dag..


Fotoserie avond

8 opmerkingen:

 1. Vind het Valentino-jurkje én de galajurk beiden erg mooi! Ze doet het echt prima, qua kleren, dit bezoek :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat was dat een bijzonder circus; ik heb genoten van de foto's en van jouw verslagje. ze vielen uren later als een blok in slaap; ALSOF JE ERBIJ WAS. erg leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige outfits draagt Máxima!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel leuk verslag. Vond het jammer dat de wandeling door de Brandenburger Tor niet meer doorging.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig dat bloemen/stippen jurkje! Vind het haar echt leuk staan! Ook zit haar kapsel weer erg verzorgd tijdens dit bezoek!
  De galajurk vind ik niks.. Van de koningin ook niet, eerlijk gezegd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een grappige jurk heeft Máxima aan, hij is echt leuk! En wat een heerlijk verslag heb je geschreven, jammer natuurlijk dat er allerlei onderdelen van het programma niet door gingen vanwege de regen. Gelukkig hadden de Royals wel uitzicht over de stad gehad uit die toren!

  BeantwoordenVerwijderen