Staatsbezoek aan Qatar - I | De Oranjes

woensdag 9 maart 2011

Staatsbezoek aan Qatar - I

Na een kort nachtje geslapen te hebben in Oman (er vond vanochtend vroeg zelfs nog een uitgebreid afscheidsceremonie plaats) arriveerde de PH-KBX op het vliegveld van Doha, waar de Emir van Qatar - Hamad bin Khalifa Al-Thani – de Koningin, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima op stond te wachten.


In het Amiri Diwan paleis vond vervolgens en welkomstceremonieel plaats. De volksliederen werden gespeeld, en de Koningin boog voor de erewacht. Bij de welkomstceremonie werden Willem-Alexander en Máxima op gróte afstand gehouden.. In een andere zaal van het paleis werden er een stel hóge onderscheidingen uitgewisseld. Zo kreeg Koningin Beatrix de Orde van de Onafhankelijkheid van Qatar, en werd de Emir verblijdt met het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Opnieuw moesten de prins en prinses van een afstand toekijken, voor zover Prinses Máxima al iets kon zien vanonder haar bijzondere platte hoed, wat samen met de rest van haar outfit overigens prachtig bij de inrichting van het paleis paste. In wéér een andere zaal werd de lunch genuttigd, een stevige lunch was wel nodig voor de rest van de dag..Screenshots


Aan het begin van de middag hadden Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima samen met een delegatie meegereisde politici een ontmoeting met het bedrijfsleven in Doha. Om het een beetje te kunnen volgen qua taal, zaten onze koningin, prins en prinses met ieder een walkman op hun hoofd. Vanwege de hoedjes konden Koningin Beatrix en Prinses Máxima ‘m niet goed opzetten (zie foto: (ANP)  Na dit geconcentreerde uur werd het Museum of Isalmic Art bezocht. Speciaal vanwege het Staatsbezoek is er momenteel de tentoonstelling “Golden Age of Dutch painting” Met trots gaf de Koningin de Emir informatie bij schilderijen die uit het Rijksmuseum geleend zijn. Na het museumbezoek volgde een wandeling door de Souq Waqif – een gedeeltelijk overdekte markt. Koningin Beatrix verblijdde de arme ezeltjes die tapijten met zich meedragen om ze te promoten voor verkoop, met een aai. Slechts een paar stappen verder op de markt was een heus valkenhospitaal. Koningin Beatrix en Prinses Máxima durfden het aan om allebei zo’n valk op hun arm te laten zitten, en wat die valk niet weet is dat menig wezen nu jáloers is op hen. Heel bijzonder was ook de ontmoeting van de Koningin met een parelvisser. Is het meestal de Koningin die bóven iedereen staat, nu gedroeg ze zich zelf als fan en ging met de parelvisser op de foto. (zoon Willem-Alexander fungeerde als fotograaf) Een parelvisser duikt – zoals de naam al zegt – de zee in op zoek naar parels. Wie de Koninklijke parelcollectie een beetje kent, weet dat deze sieraden behoorlijk belangrijk zijn voor de Koningin en haar familie. Juist om die reden voelde ze zich waarschijnlijk aangetrokken tot deze persoon. Toen de wandeling er bijna opzat werden Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima toegejuicht door een groep Nederlandse kinderen die in Qatar wonen. Ze waren het Nederlands nog niet verleerd en waren blij éindelijk weer eens in hun Holland shirtje rond te huppelen met een Néderlands vlaggetje.


Fotoserie markt (PPE)Screenshots


Vanavond had de Emir in zijn woonpaleis Al-Wajba al sinds tíjden weer eens een familiediner gepland (niet van de EO) Toevallig viel dat in dezelfde week als het het Staatsbezoek, en die gelegenheid greep de Emir dan ook aan om ook onze koningin, prins en prinses mee te laten eten.


Fotoserie diner (PPE)

3 opmerkingen:

  1. Grappig hoedje van Maxima, lijkt me wel wat onhandig! Goed dat dit staatsbezoek wel door is gegaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie screenshots zeg! Vooral die van Maxima met de vogel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg mooi verslag van het staatsbezoek, heb het met plezier gelezen en bekeken.

    BeantwoordenVerwijderen