Oranje nieuws – 17 maart 2011 | De Oranjes

vrijdag 18 maart 2011

Oranje nieuws – 17 maart 2011

Kroonprins Willem-Alexander spreekt bij bijeenkomst Max Foundation
“Zelf probeer ik als voorzitter van UNSGAB, de adviesraad voor water en sanitatie die werkt in opdracht van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, mijn steentje bij te dragen”


Kroonprins Willem-Alexander hield vandaag een toespraak bij de viering van het 1000e water – en sanitatieproject van Max Foundation.


Max Foundation is opgericht door de familie Le Poole omdat hun zoontje in 2004 is overleden door een virusinfectie. Ze vonden het daarom belangrijk een stichting op te richten die kindersterfte wil bestrijden door financiering van water – en sanitatieprojecten in een land als Bangladesh. Eind 2010 werd door de stichting het 1000e dorp (200.000 mensen) in Bangladesh voorzien van water en sanitatie. Willem-Alexander onthulde een naambord van Max Foundation dat in het dorp wordt bevestigd met een nieuwe waterpomp. Na het pompen van water werd er getoost met wáter. Bij de viering was ook een delegatie kinderen present, één van hen was brutaal en gaf de prins een klap (bijna raak) in z’n gezicht. Moest een geintje voorstellen. En toen kon Kroonprins Willem-Alexander eindelijk met zijn toespraak beginnen: ” Meneer en mevrouw Le Poole, dames en heren, Duizend dorpen! Duizend dorpen in Bangladesh hebben de afgelopen zes jaar de beschikking gekregen over schoon water en sanitatie dankzij de inzet van Max Foundation. Ik ben met veel plezier naar Amsterdam gekomen om samen met u het duizendste project te vieren. “


Lees de volledige toespraak: HIER


Foto: Klap voor de prins (ANP)
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven spreekt ‘Vrijwilligers in Veiligheid’ toe


Hoewel Prof.mr. Pieter van Vollenhoven gestopt is met het voorzitterschap van de veiligheidsraad, sprak hij vandaag toch op het symposium ‘Vrijwilligers in Veiligheid’ waar zo’n 300 vrijwilligers, wetenschappers, opinieleiders, bestuurders en politici naar hem luisterden. De toespraak staat helaas niet online.
Veilig spullen Juliana brengt ruim 5 miljoen euro op


De vier dagen durende veiling van de nalatenschap van Prinses Juliana heeft meer dan 5 miljoen euro opgebracht! Het ging in totaal om 10.000 objecten, verdeeld over 1535 lots.


De veilingopbrengst wordt in twee delen gesplitst. Het eerste deel gaat naar het Rode Kruis. De rest gaat in vier gelijke delen naar vier goede doelen, uitgekozen door koningin Beatrix en de drie prinsessen: het Prinses Beatrix Fonds, het NatuurCollege, het Rode Kruis en de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

1 opmerking:

  1. Ik vindt het echt goed wat Alexander allemaal doet voor water. En leuk dat Pieter nog steeds bezig is voor de veiligheid, is hij echt heel goed in.

    BeantwoordenVerwijderen