Oranje nieuws – 14 t/m 16 maart 2011 | De Oranjes

woensdag 16 maart 2011

Oranje nieuws – 14 t/m 16 maart 2011

Kroonprins Willem-Alexander bij uitreiking 25e Geuzenpenning


Kroonprins Willem-Alexander was maandag aanwezig bij de uitreiking van de 25e Geuzenpenning die jaarlijks in Vlaardingen wordt uitgereikt als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme.


Tijdens de bijeenkomst nam Generaal Peter Uhm namens de Nederlandse krijgsmacht de Geuzenpenning in ontvangt. De Nederlandse krijgsmacht krijgt de penning vanwege de bijdrage aan veiligheid in de wereld via vredesmissie. De andere Geuzenpenning ging dit jaar naar Dr. Sima Samar – een voorzitter van een commissie voor mensenrechten in Afghanistan. Als voorzitter pleit deze vrouw zich o.a. voor de rechten van de vrouw en een betere gezondheidszorg. De uitreikingen werden door iemand anders verricht, en dus was er weinig rol voor de prins. Om hem toch nog een beetje in de spotlights te doen staan kreeg hij het eerste exemplaar van het boek ‘Mensen recht doen’


Fotoserie (PPE)Foto: Defensie
Prinses Máxima opent nieuwbouw ouderenzorg Zutphen
…ballonnen oplaten en rollatorfeest


Prinses Máxima heeft gisteren (dinsdag 15 maart) een nieuwe instelling voor ouderenzorg in Zutphen geopend. Het gebouw – wat de naam ‘De Lunette’ heeft gekregen bevat zorgappartementen en groepswoningen waar mensen met dementie kunnen wonen.


Heel Zutphen leek wel uitgelopen voor een glimp van de prinses. Kinderen met ouders die ineens niet meer naar school en naar hun werk moesten, bejaarden van andere bejaardentehuizen, ingepakt met oranje sjaals en een opgeblazen oranje kroon op hun hoofd enz…enz.. Máxima opende het gebouw eerst officieel met een groep bewoners en begeleiders door ballonnen op te laten. Na de opening kreeg ze nog een korte rondleiding door het gebouw. In de gymzaal van het complex waren verschillende activiteiten aan de gang. Zo was er een rollatorparcours, wat bij een vrouw niet vlekkeloos verliep, de rollator werd niet goed door haar bestuurd waardoor ze tegen een paaltje aanstootte. Gelukkig was Prinses Máxima net in de buurt die het paaltje kon vangen.. Na nog wat gesprekken gevoerd te hebben met begeleiders en een potje tafeltennis meegekeken te hebben, vond de prinses het na 1,5 uur wel weer eens tijd om naar huis te gaan.


Fotoserie (PPE)

Prinses Máxima bij conferentie ‘Jongeren en Geld’


Prinses Máxima was vandaag aanwezig bij de conferentie ‘Jongeren & Geld’ in de Jaarbeurs in Utrecht, dit in haar rol van erevoorzitter van Centiq, Wijzer in geldzaken.

Tijdens deze conferentie – waarbij de prinses volgens het persbericht ook nog meedeed aan een workshop (maar op foto’s niks van te zien is) – werden de resultaten van het onderzoek naar verschillende typen van geldgebruik onder jongeren gepresenteerd. Na de presentatie voerde Máxima gesprekken met een groepje pubers die aan dezelfde tafel zaten. Maar de twee die de halve ochtend al naast de prinses zaten keken niet op of om. Zelfs toen Prinses Máxima het boek ‘MoneyMindsets’kreeg was er geen aandacht voor wat de prinses nou eigenlijk ontving. Het was dan ook niet gek dat ze liever alvast het boekje doorbladerde en iets eerder richting huis vertrok.


Fotoserie (PPE)
Kroonprins Willem-Alexander spreekt tegen CO2-ladder
“Natuurlijk wordt er volop gediscussieerd in het klimaatdebat, en dat is misschien maar goed ook”


Pakhuis de Zwijger in Amsterdam treft het maar met al die Koninklijke bezoeken. Vanmiddag was Kroonprins Willem-Alexander er om bij de lancering van de nieuwe CO2-Prestatieladder te spreken.


De CO2-Prestatieladder is ontwikkeld door ProRail en wordt gebruikt om bedrijven te stimuleren hun eigen CO2-productie te kennen en te verminderen. In zijn toespraak benadrukt hij vooral ‘zeer vereerd’ te zijn dat hij hierbij aanwezig mocht zijn: ” Dames en heren, Veel dank voor uw uitnodiging om vanmiddag aanwezig te mogen zijn bij deze feestelijke bijeenkomst rond de verzelfstandiging van de CO2-Prestatieladder. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze bijeenkomst als heel bijzonder ervaar. Wie had ooit kunnen denken dat een gezelschap als het uwe ooit enthousiast bijeen zou zitten rond een instrument dat bedrijven CO2-bewuster en CO2-efficiënter wil laten werken?”


Lees de volledige toespraak: HIER
Koningin Beatrix opent Hubertusduin


Koningin Beatrix opende vanmiddag zorgcentrum ‘Hubertusduin’, een gebouw wat onderdak biedt aan een gezondheidscentrum zoals zorgvoorzieningen, een behandeladviescentrum voor ouderen, polikliniek Oogheelkunde en Hartevalidatie.


Verder houden huisartsen, fysiotherapeuten, en diëtisten er hun praktijk en is er een apotheek waar de Koningin ook nog een kijkje nam. Haar favoriete créme vond ze er echter niet..Foto's: © Gera Nieland, http://haagsallerlei.nl/
Overname verboden

12 opmerkingen:

 1. Wat zag Maxima er (weer) prachtig uit en weet jij al wie van de Koninklijke familie vrijdag en/of zaterdag mee doen aan Nederland doet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De hele familie, verspreid over de twee dagen - dus verschillende activiteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prinses Máxima zag er mooi uit, vooral de kleur.. prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet dat ik 'leef' van reacties, maar waarom wordt er op activiteiten logs altijd direct en veel meer gereageerd dan op een Staatsbezoek log?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat ze weer terug in Nederland zijn, en vooral een leuk stukje over Máxima's activiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prinses Maxima zag er weer mooi uit, die kleur blauw staat haar zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maxima en Willem-aelxander hebben het maar druk met microfinanciering en water...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. leuke foto's, beatrix ziet er leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb een beetje gemist wat er afgelopen week allemaal weer aan Oranjenieuws was, dus het is leuk om dit logje even door te kijken. Er zitten prachtige foto's bij, de outfit van de koningin is erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen