Oranje nieuws - 30 & 31 maart 2010 | De Oranjes

woensdag 31 maart 2010

Oranje nieuws - 30 & 31 maart 2010

Koningin onthult ‘kerstboom’ kunstwerk in kerk


Als je in vogelvlucht kijkt naar Koningin Beatrix die gisteren in Schiedam een kunstwerk onthulde, zou je bijna denken dat ze naast de kerstboom staat. Maar het is toch echt het aparte kunstwerk wat de Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx ontworpen heeft, om de Grote – of St. Janskerk nieuw leven in te blazen.


Door de onthulling van dit kunstwerk is de kerk vanaf heden weer toegankelijk en kan weer gebruikt worden voor bijv een muziekuitvoering. Het kunstwerk heeft wel een bijzondere achtergrond, het is een grote schaal waaruit brokstukken oprijzen die bovenin de vorm aannemen van een lam. De brokstukken zijn afkomstig van middeleeuwse altaren die zijn gevonden onder de vloer van de kerk tijdens de restauratie in 1947. De symboliek van het lam staat volgens de kunstenaar voor verzoening: wat eens werd verwoest, keert in een nieuwe creatie terug. Goed over nagedacht dus.. vandaar dat er ook nog eens extra gestudeerd werd op de datering van de brokstukken, wat allemaal terug te lezen is een boek waarvan de Koningin gisteren de eerste mee naar huis kreeg.


Fotoserie: KLIK


Pieter neemt jubileumboek Duinrell in ontvangst


Gisteren nam Prof. mr. Pieter van Vollenhoven in attractiepark Duinrell het jubileumboek ‘Kroniek van een familiebedrijf 1935 – 2010’ in ontvangst.


Het boek toont foto’s van de geschiedenis van het landgoed van de familie van Zuylen van Nijevent en de ontwikkeling tot vakantie – en attractiepark Duinrell. De banden tussen Duinrell en de Koninklijke familie zijn zeer goed. Pieter opende al eens eerder het Tikibad. In datzelfde zwembad mag Willem-Alexander met z'n gezin zwemmen wanneer ze maar willen. Dus ook gewoon buiten de openingstijden..


Fotoserie: KLIK


Máxima bij ‘Prins Claus leerstoel’


Gisteren was Prinses Máxima weer aanwezig bij de houder van de Prins Claus leerstoel (2009/2011) Dit keer werd professor Patricia Almeida Ashley als voorlopige ‘houder’ beschouwd en vond er een officiële inauguratie plaats.


Mevrouw professor komt in de aanmerking voor de stoel omdat ze een model heeft ontwikkeld waarmee verschillende kanten van maatschappelijk verantwoord ondernemen geanalyseerd kunnen worden. Het model heeft in hoge mate bijgedragen aan academisch onderzoek op dit gebied en wordt ook buiten de academische wereld, door consultants en managers, veel gebruikt. De Prins Claus Leerstoel in ‘Development and Equity’ is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken en is ingesteld door het International Institute of Social Studies en de Universiteit Utrecht. Op deze leerstoel wordt elk jaar een uitmuntende jonge wetenschapper uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Caraïben of het Stille-Zuidzee benoemd. Prinses Máxima is voorzitter van het Curatorium van de leerstoel, vandaar haar regelmatige aanwezigheid.


Fotoserie:KLIKFoto: © Gera, http://haagsallerlei.nl/
Overname verboden!
   


Willem-Alexander opent de ‘vrijheidstrein’


Prins Willem-Alexander opende vandaag op het station in Den Haag, de ‘vrijheidstrein’ De trein is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met onder andere de Nederlandse Spoorwegen. De vrijheidstrein rijdt, in het kader van het lustrum 65 jaar Viering Bevrijding, vijf weken door het land.


De Prins hield ter gelegenheid van de opening een toespraak waarin hij sprak over 65 jaar geleden toen er wekelijks vanaf dat spoor een trein vertrok met mensen naar Westerbork. Ook benoemt hij de vrijheid die we in ons land al 65 jaar hebben, maar staat tegelijkertijd stil bij het feit dat de wereld nog geen dag geen oorlog of onvredenheid heeft gekend. Ook had hij het over de vrijheid van meningsuiting: “De vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld, ligt inmiddels een stuk complexer dan de aloude vraag of burgers op het centrale plein hun regering kunnen bekritiseren zonder angst om in het gevang te eindigen. De technologische vooruitgang, van mail en blogs tot Twitter en YouTube, heeft nieuwe fora voor vrije meningsuiting gecreëerd, maar ook nieuwe doelwitten en methodes voor diegenen die de open uitwisseling van kennis en ideeën willen tegengaan. Vaak zijn het juist mensenrechtenactivisten, bloggers en journalisten die dan te maken krijgen met bedreiging, vervolging of zelfs moord. Geen open samenleving zonder permanente waakzaamheid.” Om de hele toespraak te lezen:KLIK HIER


In de trein zelf bekeek de Prins vervolgens nog een tentoonstelling over vrijheid.


Fotoserie: KLIK

1 opmerking:

  1. Veel nieuws! De vrijheidstrein lijkt me heel interessant om eens mee te reizen. En Máxima zag er geweldig uit, met die ketting en dat rood wat voor haar geknipt is!

    BeantwoordenVerwijderen