Oranje nieuws - 21 & 22 maart 2010 | De Oranjes

maandag 22 maart 2010

Oranje nieuws - 21 & 22 maart 2010

Claus 6 jaar


Claus_6_jaar Graaf Claus-Casimir vierde gisteren – 21 maart – zijn 6e verjaardag!


Claus is nog altijd de enige jongen tussen alle kleinkinderen van de Koningin. Toch speelt hij erg graag met zijn zus, zusje, en nichtjes. Dat Claus snel vriendjes maakt, bleek wel op de Make a Difference day van 2009. Claus verjaardag viel toen precies op de vrijwilligersdag en hij mocht met zijn ouders mee naar hun activiteit waar hij een hele middag op een skelter rondgereden heeft. Zin om weg te gaan had hij helemaal niet, want hij had een jongen ontmoet met wie hij het goed kon vinden. Na een groepsfoto, was het echt tijd om te gaan toen Claus onverwachts nog even naar de jongen toe liep en hem een knuffel gaf.


Het graafje is behalve lief, ook regelmatig ondeugend, zoals hij duidelijk liet merken bij de doopdienst van nichtje Prinses Ariane. Toen was hij natuurlijk nog wel een stuk jonger. Helaas zien of horen we weinig van hem en zijn zussen, waardoor we niet goed weten hoe ‘serieus’ of ‘stout’ hij inmiddels is, maar zijn leeftijd – 6 jaar alweer- is al best volwassen!


(Foto, Claus zomer 2008, RVD)


Pieter-Christiaan 38 jaar


Pieterchristaan_38Misschien wel de sportiefste Prins van Nederland, Prins Pieter-Christiaan viert vandaag zijn 38e verjaardag.


Autoracen, hardlopen.. , het komt hen allemaal niet onbekend voor. Zijn hobby autorace wordt door zijn vrouw echter niet zo leuk gevonden, keer op keer staat ze vol spanning langs de kant.. en is ze blij als ze haar man weer heelhuids kan omarmen. Gelukkig kan ze die gevoelens een beetje delen met Prinses Annette, Prins Bernhard is behalve Pieter-Christiaan’s broer ook zijn vriend als het om autorace gaat. Binnenkort rijden de twee weer mee in naam van Racing Team Holland tijdens de paasdagen. Een aantal jaar geleden crashte de auto van Prins Pieter-Christiaan daar nog, en vorig jaar brak Bernhard zijn been bij een race. Op de doordeweekse dagen is de Prins werkzaam bij de directie Operaties Koninklijke Marechaussee…en in het weekend is het gezin dan gelukkig altijd weer compleet..


(Archieffoto 1, P-C met zoon Pieter na zijn doop 2008 - Marianne http://www.royaltyguide.nl/
Archieffoto 2, P-C op zijn eerste verjaardag 1973 - RVD)


Koningin bij toneelstuk Parlement in Kloosterkerk


Koningin Beatrix kwam vanochtend naar een ‘toneelstuk’ kijken in de Kloosterkerk van Den Haag waar scholieren het Europees Parlement naspeelden. Aan het spel, wat ‘conferentie’ genomen wordt nemen ongeveer 165 leerlingen deel.


Het duurt nog tot en met 27 maart , hoewel de Koningin gewoon na enkele uren al vertrok. De dagen na de opening praten de scholieren in "parlementaire commissies" over actuele, politieke onderwerpen. Hun standpunten worden in resoluties verwoord. Op 26 en 27 maart wordt in de "Algemene Vergadering" over de resoluties gedebatteerd en gestemd. Deze vergadering vindt plaats in de Tweede Kamer en wordt geopend door de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw G.A. Verbeet.


Foto's: KLIK


Foto: © Gera, http://haagsallerlei.nl/
Overname verboden!
   


Willem-Alexander spreekt op Wereldwaterdag in Nairobi


De Prins van Oranje reist wat af…vorige week was hij nog in Afghanistan, vandaag was hij afgereisd naar Nairobi om daar een toespraak bij de viering van Wereldwaterdag te houden. Het thema van de Wereldwaterdag 2010 is ‘Waterkwaliteit’, waar hij volop over sprak in zijn toespraak.


De Verenigde Naties hebben Wereldwaterdag ingesteld om aandacht te vragen voor de wereldwaterproblematiek. Willem-Alexander is voorzitter van de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB). Deze VN-adviesgroep adviseert de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties over maatregelen die genomen moeten worden om de millenniumontwikkelingsdoelen voor drinkwater en sanitaire voorzieningen te kunnen bereiken.


Lees de toespraak : HIER


Máxima geeft startsein landelijke ‘Klasse!Actie’
… meer bekendheid voor Microkrediet


Leerlingen van de Scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen kregen vandaag bezoek van Prinses Máxima, die het startsein voor de landelijke ‘Klasse!Actie’ kwam geven.


De actie is een een initiatief van Stichting Day for Change. Deze stichting heeft als doel microkrediet meer bekendheid te geven in Nederland. Daarnaast zamelt Day for Change geld in om microkredieten voor meer mensen in ontwikkelingslanden mogelijk te maken.


Fotoserie: KLIK

7 opmerkingen:

 1. Máxima zag er heel erg leuk uit! En prinsje en prins, allebei gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk; die verjaardagsberichtjes van Claus-Casimir en Pieter-Christiaan, zo gaaf om te lezen! Dat heb je zo leuk beschreven, Vivian, echt waar!! En, Máxima alweer naar een school, ze is daar de laatste tijd best vaak. Zo Alexander is echt het ene moment aan die kant van de wereld, en het andere moment weer aan de andere kant!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. PC en Claus-Casimir, van harte gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog gefeliciteerd! Máxima zag er leuk uit, mooie kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Claus-Casimir en PC van harte gefeliciteerd. Maxima zag er leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. maxima zag er leuk uit, leuke verhaaltje bij de verjaardagen van claus casimir en pieter christiaan, allebij gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maxima ziet er in het grijs echt heel mooi uit! Leuk die bijpassende sieraden! :-)

  BeantwoordenVerwijderen