De doop van Margriet - deel 3 thema: 'Dopen van de 4 Oranjezussen' | De Oranjes

zaterdag 24 januari 2009

De doop van Margriet - deel 3 thema: 'Dopen van de 4 Oranjezussen'

In dit deel: de doop van prinses Margriet


Margriet Francisca wordt geboren in het Civic Hospital te Canada op 19 januari 1943 als 3e dochter van prinses Juliana en Prins Bernhard, tijdelijk tot Nederlands grondgebied verklaard, zodat prinses Margriet de Nederlandse Nationaliteit zou krijgen.


Margriet verwijst naar de laatste bloemen die Koningin Wilhelmina zag voordat ze het land moest verlaten en dat waren bloeiende Margrieten in de achtertuin van het Loo. En dat beeld nam ze mee naar Engeland. Hieruit ontstond de naam van de in ballingschap geboren prinses. De tweede naam Francisca verwijst naar vrijheid, naar de diepe wens weer te kunnen leven zonder vreemde overheersing. Wie die betekenis tot zich door liet dringen, dacht aan de naam van Margriet’s oudere zusje, Irene, die vlak voor het uitbreken van de oorlog werd geboren en wier naam ook een wens had, namelijk vrede. Het was een vrome wens gebleken.


Een opmerkelijk feit: de geboorte van Margriet heeft min of meer het leven van prins Bernhard gered. Vanwege de geboorte en vanwege een ziekte die hij had opgelopen, moest hij langer in Canada blijven. Het vliegtuig waar hij anders mee terug zou zijn gegaan, stortte neer.



Op 29 juni 1943, de 32e verjaardag van vader prins Bernhard, wordt de kleine Margriet gedoopt in de Sint Andrews Church te Ottawa. De dienst werd geleid door dominee Burggraaff, predikant van de Nederlandse Gereformeerde Kerk op Staten Island, New York. De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van een deel van de regering in ballingschap en de hele Koninklijke Familie, want ook koningin Wilhelmina kon er bij zijn.


Aanwezigen: De graaf van Athlone en zijn vrouw Alice, een tante van prinses Juliana, Lewis Clark, zaakgelastigden bij de Amerikaanse Delegatie in Ottawa en een vertegenwoordiger van president Roosevelt van de V.S., Martine Röell en vertegenwoordigers van de Nederlandse Koopvaardij.


Doopgetuigen: De graaf van Athlone, Lewis Clark, President Roosevelt, Martine Röell en de Nederlandse Koopvaardij. De prinses werd gedoopt in een gekocht jurkje, net zoals haar oudere zusje Irene in 1940 en niet in de traditionele doopjurk van de Oranjes.



(Info: Anja, Foto's: RVD, screenshots)

7 opmerkingen:

  1. Wat een leuke log zeg! Wat een poepie!
    PS:De foto van Ingrid hoort idd nog bij de foto s uit de vorige log. Maar ik vond de foto zo leuk dat ik hem appart plaatste

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke log, veel dingen over haar naam wist ik nog niet! Ook niet van dat redden, leuk om te weten!
    Wat lijkt Margriet nog op wie ze vroeger was, haar ´babymondje´ heeft ze nu nog steeds, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ...wat een leuke screenshots! Op die foto samen met Juliana vind ik 'r ook wel wat weg hebben van Irene. 'k Weet nu pas dat ze niet in de traditionele jurk gedoopt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ...best onbekende foto's voor mij van Margriets doop.
    Er zijn natuurlijk ook niet veel foto's van deze doop zeker...
    De doop komt ook niet voor in 'Juliana'(de serie), bedenk ik me nu ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mari, er zijn best wel wat foto's uitgekomen van de doop, maar ik heb de mooiste eruit gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er zijn inderdaad nog meer foto's gemaakt, o.a. bij het betreden en verlaten van de kerk , maar wist niet zeker of die toebehoorden tot foto's die op deze site gepubliceerd mochten worden.
    De laatste foto is in ieder geval een foto van de RVD, en de bovenste zijn screenshots.

    BeantwoordenVerwijderen