BEATRIX: Staatsbezoek aan India (1986) | De Oranjes

donderdag 21 februari 2013

BEATRIX: Staatsbezoek aan India (1986)



Beatrix is in haar regeerperiode twee keer op Staatsbezoek geweest in India. In 2007 vergezelden de Prins van Oranje en Prinses Máxima haar, maar ruim 20 jaar eerder (14-16 januari 1986) was ze er al eens samen met Prins Claus. 

Met het regeringsvliegtuig landden Koningin Beatrix en Prins Claus op 14 januari 1986 op het vliegveld van New Delhi waar ze verwelkomd werden door president Zail Singh – op gouden schoenen – en premier Rajiv Gandhi. Na een welkomstceremonie op het vliegveld werden Beatrix en Claus per Mercedes naar het presidentiële paleis vervoerd, omringd door een escorte van 150 leden van de presidentiële garde te paard. Na een ontvangst achter gesloten deuren op het paleis legde het Koninklijk paar een krans bij het mausoleum van de Indiase leider Mahatma Gandhi. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.Vervolgens plantten ze een magnoliaboompje nabij de plek waar Gandhi gecremeerd is. Koningin Beatrix vroeg om een gieter. Ze was zo lief het boompje meteen wat water te geven.



In de avond vond het staatsbanket plaats. De Koningin droeg een toepasselijke Indiase jurk, die vermoedelijk jaren later is vermaakt voor Prinses Máxima. Prinses Máxima droeg de jurk voor het eerst in 2008, bij de opening van het Amsterdamse India Festival. Wat het diner zo bijzonder maakte was de keuze voor vegetarische of niet-vegetarische gerechten. Bovendien werd er niet getoost met alcohol maar met een vruchtensapje. De donkere eetzaal was verder erg donker, en zakelijk aangekleed. Enige glinstering was de jurk van de Koningin die de president complimenteus toesprak: “Uw land is in historische en culturele zin een wereld op zichzelf. “..” India vormt ook een politieke eenheid en het is in dit opzicht dat uw land een voorbeeld kan zijn voor ons werelddeel, dat al zolang streeft naar een verdergaande politieke eenwording. “..” Voor Ghandi was de vrijheid van India niet alleen van belang voor zijn eigen volk, maar voor de gehele wereld.”  De volgende dag speelde Prins Claus een hoofdrol. Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Indiase en Nederlandse bedrijfsleven in New Delhi pleitte hij voor de vrije handel die voor een groot land als India belangrijk is. Buiten stond een groep Nederlandse kinderen het Koninklijk paar enthousiast toe te juichen met vlaggetjes. De Koningin ging met hen in gesprek en vroeg onder andere hoe lang de kinderen hier al woonden. “Twee jaar” riep een kind. “Verlang je niet naar Holland?” wilde de Koningin weten. “Mmm… ja wel een beetje” aarzelden enkele kinderen.

Na een lunch bij Rajiv Gandhi bracht het Koninklijk paar een bezoek aan de stad Allahabad. In eerste instantie om zich te laten informeren over het Ganges-project, maar zo’n 35.000 mensen hadden lucht van het bezoek gekregen, wat voor een enorme drukte zorgde. Twee Indiase meisjes gaven Beatrix en Claus een tikka op hun voorhoofd. De tikka (rode stip) staat voor verschillende dingen symbool. Het biedt bijvoorbeeld bescherming en er wordt een lang leven mee toegewenst. Prins Claus kreeg bovendien ook nog een tulband.



Toen Koningin Beatrix de menigte vanaf een hoog ‘balkon’ toesprak, was ze duidelijk erg zenuwachtig. Ze versprak zich meerdere keren en stotterde “na..na..na.. eh navigation”. ’s Avonds ontvingen Beatrix en Claus op de ‘Nederlandse avond’ politici, en zakenlui.. Het meegereisde Nederlandse Schönberg Ensemble zorgde voor mooie klassieke achtergrondmuziek. Op de laatste dag van hun bezoek aan India werd in het vliegtuig van de president een rondvlucht over de deelstaten gemaakt. In Bombay (de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra) werd ‘Filmcity’ bezocht.



Beatrix en Claus werden enthousiast verwelkomd door olifanten die een krans om hun nek hingen. Ook werd een tussenstop in Rajasthan gemaakt. Een rit dwars door een krottenwijk kwam op de woning van de gouverneur uit. Langs de kant stonden vele mensen die allemaal een glimp van het Koningspaar hoopten op te vangen. In de woning van de gouverneur werd het bezoek ’s avonds afgesloten met een dansvoorstelling door een groepje Indiase meisjes.

Foto's: © Screenshots NOS

- Stuur jouw favoriete Beatrix momenten ook op naar viviankramer@hotmail.com Wie weet zie je jouw idee wel terug op deze website!

Vanwege de abdicatie van Beatrix zal dit thema verlengd worden t/m juni. In maart en april wordt er namelijk d.m.v. een speciaal thema teruggeblikt op eerdere inhuldigingen. Vanaf juli zal het thema over Wilhelmina weer hervat worden.

1 opmerking:

  1. Eg leuk om dit staatsbezoek ook weer eens terug te zien van een toen nog jonge koningin en met erg mooie beelden van ons zo geliefde prins Claus.

    BeantwoordenVerwijderen