Staatsbezoek aan Slowakije - III | De Oranjes

donderdag 9 maart 2023

Staatsbezoek aan Slowakije - III

Op de laatste dag van het staatsbezoek bracht het Koninklijk Paar samen met president Čaputová een bezoek aan de regio rondom het Tatra-gebergte in noordoost Slowakije.
In Poprad bezochten de koning en koningin een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Slowakije grenst in het oosten aan Oekraïne en sinds het begin van de oorlog zijn ruim een miljoen Oekraïners die grens gepasseerd. Met behulp van veel vrijwilligers en hulporganisaties worden vluchtelingen opgevangen. Het Koningspaar ging op de foto met een grote groep kinderen.
Het Koninklijk Paar bezocht vervolgens Spišská Sobota. Dit historische deel van Poprad is een voorbeeld van het cultureel erfgoed van Slowakije en van de Karpatenduitsers, een officiële minderheid in het land. Tijdens de wandeling kregen de koning en koningin, onder de paraplu, uitleg over het natuurgebied.
In Liptovský Mikuláš bezochten Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en president Čaputová daarna een school waar zij met leerlingen in gesprek gingen over democratie en desinformatie. Via een speciale leermodule leren de kinderen over democratische waarden en het herkennen van nepnieuws.
Tot slot vond er een persgesprek plaats waarin de koning onder andere terugblikte op zijn eerste tien jaar op de troon die “voorbij zijn gevlogen”.,,Het is haast niet voor te stellen dat het al tien jaar is. Ze zijn voorbij gevlogen, vol hoogtepunten en dieptepunten. Hoogtepunten zijn sport, 75 jaar bevrijding en allerlei bezoeken. Dieptepunten waren MH17, corona en het overlijden van mijn broer.’’ De situatie rond prinses Amalia is volgens de vorst onveranderd. ,,De privésituatie is zwaar, maar we lossen het met elkaar op als gezin.’’ Hoe? ,,Met een positieve blik’', reageerde Koningin Máxima. ,,En proberen perspectief te scheppen.’’ De koningin vulde aan dat niet alleen de Oranjes nu met ernstige bedreigingen te maken hebben. ,,Ook advocaten, gevangenisdirecteuren, politici en journalisten. We leven met hen mee.’’

1 opmerking:

  1. Leuk en gezellig om te zien, hoe het Koninklijk paar omging met de kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen