Staatsbezoek aan Slowakije - II | De Oranjes

woensdag 8 maart 2023

Staatsbezoek aan Slowakije - II

De tweede dag van het staatsbezoek aan Slowakije stond in het teken van Internationale Vrouwendag, het Business Forum ‘The future is now’ en er werd een bezoek gebracht aan het LHBTIQ+ café Tepláreň.
Het Koninklijk Paar begon vanochtend met een discussie met Slowaakse jongeren over gendergelijkheid en vrouwenemancipatie. De jongeren spraken over hun ervaringen en hun kijk op de toekomst. Vervolgens ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima parlementsvoorzitter Boris Kollár in het Kasteel van Bratislava.
Later vanochtend bezocht het Koninklijk Paar het Business Forum ‘The future is now’ waar Nederlandse en Slowaakse innovatieve ondernemers ideeën en kansen uitwisselden op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en circulaire economie. Hier werden meerdere overeenkomsten getekend om de samenwerking tussen bedrijven en organisaties uit beide landen verder te verstevigen. Hoe de circulaire economie in de praktijk wordt gebracht zag het Koninklijk Paar aansluitend bij een inzamelpunt voor PET-flessen en blikjes. Met innovatieve sensortechnologie en AI is een statiegeldsysteem ontworpen waardoor recycling in Slowakije een vlucht heeft genomen. Als een doorsnee supermarkt-stel leverde Willem-Alexander flessen in, terwijl Máxima ook met een tas flessen stond te wachten:
Vanmiddag ontving minister-president Eduard Heger het Koninklijk Paar voor een regeringslunch.
Vervolgens bracht het Paar een bezoek aan het LHBTIQ+ café Tepláreň. Voor dit café werden op 12 oktober 2022 twee mensen doodgeschoten vanwege hun geaardheid. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gingen in gesprek met nabestaanden en iemand die de aanslag heeft overleefd. In de namiddag vond de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in Slowakije plaats.
Vanavond bood het Koninklijk Paar president Čaputová als dank voor de gastvrijheid in het Nationaal Theater een concert aan van trompettist Eric Vloeimans met Juan Pablo Dobal, Oliver’s Cinema en Holland Baroque.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten