Koningin Máxima bezoekt Marokko - I | De Oranjes

maandag 20 maart 2023

Koningin Máxima bezoekt Marokko - I

Met een Transavia vlucht arriveerde Koningin Máxima vanmiddag in Casablanca, een stad in het westen van Marokko. In haar VN-functie bezoekt Máxima t/m donderdag het land.
De thema’s van het bezoek zijn fintech, inclusieve groene financiering en het ontwikkelen van digitale betalingssystemen voor het bevorderen van financiële inclusie. Marokko heeft sinds 2019 een nationale strategie voor financiële inclusie (NSFI). Inmiddels heeft 44% van de volwassenen een bankrekening. In 2017 was dat 29% (Global Findex, Wereldbank Groep). Eén van de doelen van de NSFI is dat eind dit jaar 50% van de volwassenen een bankrekening heeft, oplopend tot 75% in 2030. De kloof tussen mannen en vrouwen is 23%, ten nadele van vrouwen. Slechts 6% van de mensen heeft een digitale portemonnee (mobile wallet). Dit komt mede door beperkte financiële en digitale geletterdheid. Vijftien miljoen volwassenen hebben nog geen bankrekening. Het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen en kleine (boeren) bedrijven.  

Onderaan de vliegtuigtrap stond een Mercedes-Benz 600 uit de jaren '60 klaar om Máxima van het vliegtuig te vervoeren naar de ontvangstruimte op de luchthaven waar ze sprak met leiders van verschillende organisaties. 
Ruim een uur na aankomst op het vliegveld, bezocht de koningin een kleine buurtsupermarkt, waar kruidenierszaakjes een bestelling kunnen doen via een app. 
Later vanmiddag sprak Koningin Máxima met meerdere internationale ontwikkelingsorganisaties, financiële instellingen en non-profitorganisaties over wat er tot nu toe is bereikt en wat er gedaan kan worden om nog meer mensen te laten aansluiten bij veilige en betaalbare digitale financiële diensten. Deze bijeenkomst vond plaats bij de 'Afrika Bank'. De Koningin had zich inmiddels omgekleed in wederom een kleurrijke jurk. In haar kledingkeuze heeft ze duidelijk weer stilgestaan bij de kleuren van het land. Traditionele Marokkaanse kleding heeft veel kleuren en prints dus de komende dagen zullen nog heel wat opvallende jurken tevoorschijn komen.
Vergadering met Fintech Partners in het Hyatt hotel:

1 opmerking:

  1. Wat zag de koningin er goed uit, qua kleding maar ook qua uitstraling. Mooi werk dat ze blijft verrichten.

    BeantwoordenVerwijderen