WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana bezoekt Nieuw-Vossemeer | De Oranjes

vrijdag 17 maart 2023

WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana bezoekt Nieuw-Vossemeer

Tijdens de Watersnoodramp van 1953 werd ook een deel van de provincie Brabant zwaar getroffen. Op 17 maart 1953 bracht Koningin Juliana een bezoek aan Nieuw-Vossemeer, de zwaarst getroffen gemeente in die regio. Ze bekeek de schoonmaakwerkzaamheden in de straten en huizen en schonk een babypakket aan een jonge moeder. 
Foto: J.D. Noske/Nationaal Archief

In het kader van de actie ‘Schrobber en dweil’ bracht Koningin Juliana een bezoek. Diverse schoonmaakploegen waren druk bezig de huizen weer schoon te maken. „Ik wil geen officieel bezoek, ik wil de mensen onvoorbereid aantreffen", was de wens van de koningin, die dan ook de schoonmaaksters schrobbend en dweilend verraste. „Hoe krijgen jullie het schoon?" informeerde ze. Het recept is heel eenvoudig, vertelden de vrouwen. Eerst alle modder van de meubels en vloeren spuiten, dan goed naschrobben met heet water, de kachel aan om de kamers droog te stoken en de ramen en deuren open om alles door te laten tochten. Het lijkt een onbegonnen werk, maar als de grootste smeerboel eruit is begint het erop te lijken en krijgen zelfs de bewoners weer hoop. 

De Koningin glimlachte om het enthousiasme van de meisjes. „Het is prachtig werk", zei de Koningin, die achtereenvolgens een huis vol modder, een half opgeknapt en een huis klaar voor bewoning bekeek. Veel interesse toonde ze ook in de huizen waar door middel van een hetelucht-installatie alles binnen gedroogd werd. 

Voor een jonge moeder had ze nog een verrassing bij zich: een babypakket.

                                                                       Foto's: J.D. Noske/Nationaal Archief

1 opmerking:

  1. Wat er gebeurde in 1953 heb ik niet meegemaakt, maar uit verhalen en foto's hoop ik dat het nooit meer gebeurd. Maar dat wil niet zeggen dat jij er geen mooie reportage van hebt gemaakt, want dat heb je wel.

    BeantwoordenVerwijderen