Staatsbezoek aan Slowakije - I | De Oranjes

dinsdag 7 maart 2023

Staatsbezoek aan Slowakije - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn na een week wintersport in het Oostenrijkse Lech vandaag in buurland Slowakije begonnen aan een driedaags staatsbezoek. De Slowaakse Republiek bestaat dit jaar dertig jaar. Nederland en Slowakije werken zowel bilateraal samen als binnen de Europese Unie en de NAVO. Beide landen maken zich hard voor een open, inclusieve samenleving en voor democratische waarden en vrijheden. 
Belangrijke gemeenschappelijke thema’s hierbij zijn onder meer de rechtsstaat, educatie, mediavrijheid, emancipatie en steun aan Oekraïne. Zowel Nederland als Slowakije hechten daarnaast groot belang aan de transitie naar een circulaire economie, het tegengaan van klimaatverandering en het behoud van de biodiversiteit. Tijdens het staatsbezoek kijken beide landen hoe zij elkaar op deze gebieden kunnen versterken. Daarnaast is het staatsbezoek een bestendiging van de vriendschapsband.

Op het vliegveld van Bratislava werd het Koninklijk Paar verwelkomd door president Čaputová en haar partner Juraj Rizman die – als traditioneel welkomstgebaar – brood en zout cadeau gaven. Afzonderlijk van elkaar zullen beide ingrediënten nog wel eens van pas komen in de paleiskeuken.
Bij de ontvangst van de president hield de koning ook een korte toespraak: “Mevrouw de president, dames en heren, Het is een groot plezier een staatsbezoek te brengen aan de Slowaakse Republiek. U viert dit jaar uw dertigjarig bestaan. Mijn vrouw en ik wensen u daarmee van harte geluk. Het is indrukwekkend hoe Slowakije zich heeft ontwikkeld tot een zelfbewust land met een eigen stem in Europa. Terecht zijn de Slowaken trots op hun mooie land, dat zoveel te bieden heeft.
In de afgelopen dertig jaar zijn Slowakije en Nederland steeds meer naar elkaar toegegroeid. Ons bezoek is een onderstreping van de vriendschap die is ontstaan. Die vriendschap is gebaseerd op onderling vertrouwen en op de overtuiging dat we samen sterker staan. Juist in deze tijd is het belangrijk elkaar vast te houden. Nu de internationale situatie zo gespannen is, moeten we als vrije, democratische landen laten zien dat wij niet wijken voor geweld en intimidatie. Samen werpen we een dam op tegen Russische agressie en steunen we de mensen in Oekraïne die zo zwaar op de proef worden gesteld. En we doen méér. Want wie kritisch is op anderen, moet ook kritisch naar zichzelf durven kijken. Het is goed om hier in Slowakije te luisteren naar uw ervaringen met vraagstukken waar ook wij mee worstelen. Vraagstukken als geweld tegen journalisten en haat tegen mensen op grond van hun seksuele oriëntatie. Maar ook desinformatie die de verhoudingen in de samenleving vertroebelt. Deze gevoelige onderwerpen schuwen we niet. We delen elkaars zorgen en denken met elkaar mee over oplossingen. En natuurlijk gaat het ook over de overgang naar een schonere economie en over klimaat en biodiversiteit. Onderwerpen waar u veel belang aan hecht, mevrouw de president. Wij bundelen graag onze krachten met Slowakije op weg naar een duurzamer toekomst.
Wij verheugen ons op de komende dagen in Bratislava en in de Hoge Tatra’s. Fijn om ook dat deel van Slowakije te bezoeken en iets te ervaren van de prachtige natuur. Heel veel dank mevrouw de president voor uw gastvrijheid waardoor wij uw mooie land nog beter kunnen leren kennen! Ďakujem! “
Na de ontvangst door de president legde het Koninklijk Paar in Devín een krans bij de ‘Poort van de Vrijheid’. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die tussen 1948 en 1989 zijn gedood tijdens hun vluchtpoging langs het IJzeren Gordijn.
Later die middag namen president Čaputová en burgemeester Matúš Vallo van Bratislava Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens een wandeling mee door het historische stadscentrum. De wandeling eindigde bij het monument voor de in 2018 vermoorde onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová.
In aansluiting daarop spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Primaciálny Paleis met Slowaakse media, regeringsvertegenwoordigers en politie en justitie over het belang en behoud van persvrijheid en de bescherming van journalisten. Vanavond bood president Čaputová het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in muziekgebouw Reduta. Koning Willem-Alexander en president Čaputová hielden tijdens het banket een tafelrede. Koningin Máxima droeg bij deze gelegenheid haar, door Jan Taminiau ontworpen. 'zeemeerminnenjurk' die al voor meerdere statige diners in het verleden gedragen werd.

1 opmerking:

  1. Een mooi verslagje met mooie foto's en heel erg mooi en attent dat hij de vermoorde mensen benoemde in zijn toespraak. dit is iets wat nooit mag gebeuren, maar helaas het gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen