Koningin Máxima brengt werkbezoek over sporten en mentale gezondheid | De Oranjes

dinsdag 14 maart 2023

Koningin Máxima brengt werkbezoek over sporten en mentale gezondheid

Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, heeft vanochtend een werkbezoek gebracht dat in het teken stond van de invloed van sport op de mentale gezondheid van jongeren. Het werkbezoek vond plaats bij Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda. 

Sporten is voor veel jongeren een belangrijke vrijetijdsbesteding en veel jongeren zien sporters als rolmodellen. Sporten levert ontspanning op, maar leert jongeren ook samen te werken en om te gaan met tegenslag. Tijdens een gesprek met jongeren, sportorganisaties en wetenschappers werd ingegaan op het belang van sporten voor jongeren. Er werd gesproken over de rol die coaches en begeleiders spelen als gesprekspartner voor jongeren. Ook kunnen zij vaak in een vroeg stadium mentale problemen bij hun sporters signaleren. Daarnaast werd vanuit wetenschappelijk oogpunt toegelicht wat sporten doet voor je mentale gezondheid. Vervolgens bezocht Koningin Máxima enkele initiatieven die zich richten op sport en mentale gezondheid. Bij Project Comeback geven een topsporter en een jongerencoach samen gastcolleges en sportlessen op scholen om mentale problemen bespreekbaar te maken. Profive vertelde over hoe zij jongeren die op zoek zijn naar hun talenten in het voetbal begeleiden, ook op mentaal vlak. Sport Gouda en Gro-up Buurtwerk lieten zien hoe zij Buurtsport 12+ inzetten in de wijk zodat kinderen in hun eigen omgeving samen kunnen bewegen. 

Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over de kracht van rolmodellen uit de (top)sport. Rolmodellen kunnen jongeren het goede voorbeeld geven door te spreken over hun eigen ervaringen met prestatiedruk en andere mentale problemen. Bij dit gesprek schoven jongeren en enkele voormalig topsporters aan om te vertellen over hun ervaringen. Ook werd gesproken over de initiatieven Play Mental en Vitesse Vitaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten