Koningin Máxima opent de Week van het geld | De Oranjes

maandag 27 maart 2023

Koningin Máxima opent de Week van het geld

Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, opende vanochtend de 12e editie van de Week van het geld in de Jaarbeurs in Utrecht. 
Foto: Valerie Kuypers/Wijzer in geldzaken

Tijdens deze week geven medewerkers uit de financiële sector duizenden gastlessen aan het basisonderwijs en mbo-scholen over het belang van goed omgaan met geld. Het thema van dit jaar is ‘Bedwing de bling’. De minister van Financiën, Sigrid Kaag, en de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, waren ook aanwezig. Kinderen worden al op jonge leeftijd verleid met aanbiedingen van spullen, ‘wannahaves’, via reclames, hun smartphone en door influencers. In de Week van het geld gaan gastdocenten met hen in gesprek over hoe je de ‘bling’ kunt weerstaan en wat de financiële consequenties zijn als dat niet lukt. Verder kunnen het Voortgezet Onderwijs en MBO het hele jaar door de theatervoorstelling ‘Geld en geluk’ van stichting KiKiD aanvragen. Dit is een interactief theaterstuk door en voor jongeren over omgaan met geld, schulden en financiële weerbaarheid. Tijdens het openingsprogramma werd een voorproefje van de voorstelling gegeven. Na het optreden spraken Koningin Máxima, de directeur van het Nibud, Arjen Vliegenthart, en basisschool docent Angela Esajas over het belang van het op jonge leeftijd aanleren van financiële vaardigheden zoals sparen, financiële planning en omgaan met verleidingen. Dit helpt kinderen als ze ouder zijn bij het maken van verstandige financiële keuzes. Ouders worden tijdens de projectweek ook gestimuleerd om met hun kinderen te praten over geldzaken. Koningin Máxima ging in het gesprek verder in op recente onderzoeken naar financiële geletterdheid van jongeren. 

Koningin Máxima vindt dat ouders hun kinderen bewust moeten maken van het gevaar van verleidingen in de digitale wereld. Kinderen brengen volgens haar tegenwoordig veel tijd door op hun mobiele telefoon en zien daardoor veel reclames voor dingen die ze niet nodig hebben. "Ook als ze in een app of in een spelletje zitten", aldus Máxima. "Om een wereld te bouwen moet je nog een televisie, nog een meubel of nog een paar planten kopen, dat kost allemaal geld. En voor je het weet zit daar heel veel geld in. Het begint met 50 cent maar dan opeens is het 100 euro." "Dus het is heel belangrijk dat wij de kinderen bewust maken, dat ze dat kunnen weerstaan", aldus de koningin. Volgens haar is het de kunst om alleen het gratis deel te doen en op te letten bij een eventueel lidmaatschap in een app. "Want dat is wat ook ons ouderen gebeurt, en dat gebeurt bij kinderen ook. Alleen hebben ze minder geld."

1 opmerking:

  1. Een goede eigenschap van de koningin en van mij ook om kinderen bewust te maken met het omgaan van geld. Ik maak het zelf mee met mijn kinderen. Meer uitgeven dan dat ze hebben en dan vragen aan mij om bij te leggen. Wat er in je portemonnee zit kun je proberen uit te geven en op = op. Soms wel moeilijk om toe te geven en zeggen vooruit maar, hier heb je je geld, maar daar leren ze het niet mee en ik kan ook niet meer uitgeven dan dat ik heb. De jeugd van tegenwoordig moet hier heel bewust mee kunnen omgaan en heel mooi en goed dat de koningin hier aandacht aan besteed.

    BeantwoordenVerwijderen