WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana ontmoet heldenhond Bläsz | De Oranjes

donderdag 23 maart 2023

WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana ontmoet heldenhond Bläsz

Op 23 maart 1953 bracht Koningin Juliana wederom een bezoek aan een door de Watersnoodramp getroffen gebied. Op deze dag bezocht de koningin een groot deel van de provincie Zeeland. Behalve veel mensen, ontmoette Juliana ook hond Bläsz die tijdens de ramp tientallen koeien redde. 
De enige foto die tijdens het bezoek gemaakt werd. Juliana op de dijk bij Kruiningen. Later die dag zou ze hondje Bläsz ontmoeten.

Bezoek aan drie eilanden

De koningin begon haar bezoek op Zuid-Beveland waar ze per trein arriveerde in Rilland. De Koninklijke trein was de eerste personentrein die na de ramp op het eiland reed. Van Rilland ging de koningin naar Oostdijk waar zo’n driekwart van de huizen bij de ramp vernield is. Op de dijk bij Kruiningen luisterde de koningin aandachtig naar de aangrijpende verhalen van de bewoners. Voordat ze vertrok liet Koningin Juliana twee dozen met dekens en kinderkleding achter. Aansluitend bezocht Koningin Juliana Wolphaartsdijk, vanwaar ze overstak naar Noord-Beveland. In Kortgene werd op dat moment net ‘kampeeruitrusting’ uitgedeeld aan de bevolking. Rond half één vertrok Juliana met haar gezelschap naar Colijnsplaat, om ook daar naar de ervaringen van de ramp – dat uiteindelijk eindigde in een wonder – te luisteren. 

Hond Bläsz redde tientallen dieren

Nadat het gezelschap in de haven van Burghsluis was aangekomen, begaf men zich naar Burgh. Daar wachtte het hondje Bläsz met zijn baasje op de koningin. De Appenzeller Sennenhond heeft tijdens de ramp tientallen dieren gered. Het vee van zijn baasje de Jonge bleef staan en zat vast. De volgende ochtend ging De Jonge met Bläsz terug naar Scharendijke om te kijken of zijn vee de nacht had overleefd. Zijn vee leefde nog, maar reageerde nergens meer op. Bläsz sprong in het ijskoude water en kreeg de dieren uiteindelijk in beweging door in hun poten en staarten te bijten. Hierna begeleidde hij het vee veilig de dijk op. De hele dag was Bläsz bezig met de dieren, uiteindelijk heeft hij gedurende de dag 45 koeien en kalveren gered. De volgende dag werd Bläsz weer ingezet en redde deze keer tientallen dieren van de buren uit het water. De media pikte het verhaal op, en in Amerika besloot met zelfs de hond een onderscheiding te geven: de Honor Award Oscar voor 1953. Normaal gesproken is deze Oscar voor mensen bestemd, maar in dat jaar koos men voor hondje Bläsz. Bläsz ontving een leverworst, een toespraak en moest op de foto. Vorige maand, op 3 februari 2023, kreeg Bläsz een standbeeld in zijn dorp Scharendijke. Tijdens haar bezoek kreeg Koningin Juliana een poot van hond Bläsz, helaas is daar dan weer géén foto van. 

Later die middag bezocht Juliana ook nog Renesse en Stavenisse.

1 opmerking:

  1. Weer zo'n leuk oud blogje, mijn dag was al goed, maar nu helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen