Koninklijk paar bezoekt Bremen | De Oranjes

woensdag 6 maart 2019

Koninklijk paar bezoekt Bremen

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een werkbezoek aan de Vrije Hanzestad Bremen. Zij werden bij hun bezoek aan de Duitse deelstaat vergezeld door minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister Kaag leidt gelijktijdig een economische missie op de terreinen ruimtevaart en windenergie op zee.


Het Koninklijk Paar brengt jaarlijks een bezoek aan één of meerdere Duitse deelstaten, waarbij speciale aandacht is voor de economische betrekkingen. Doel van het bezoek aan Bremen is de kansen voor economische samenwerking, ook in internationaal verband, te vergroten. De terreinen ruimtevaart, windenergie en pool- en marien onderzoek bieden hiertoe goede mogelijkheden. In en rond Bremen zijn veel bedrijven en kennisinstellingen gevestigd met een toonaangevende positie in elk van deze sectoren. Vanwege de gunstige ligging is Hanzestad Bremen van oudsher een belangrijk logistiek handelsknooppunt. De Nederlandse verbondenheid met Bremen gaat al 1200 jaar terug.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, die haar Koningsdagoutfit uit 2017 voor de gelegenheid droeg, werden vanochtend op het vliegveld van Bremen ontvangen door president van de senaat en burgemeester Carsten Sieling en zijn echtgenote Alexia Sieling.
Ze brachten vervolgens een bezoek aan Airbus Defence & Space Bremen, waar ze met Duitse en Nederlandse partners spraken over het belang van ruimtevaarttechnologie voor de kenniseconomieën van beide landen. Een van de onderwerpen betreft gezamenlijke satellietdata, die oplossingen helpen vinden voor maatschappelijke grensoverschrijdende uitdagingen als klimaatverandering en luchtkwaliteit. Het Koninklijk Paar bezichtigde de Europese module van het ruimtevaartstation ISS, waar voormalig Duits astronaut Thomas Reiter een uitleg gaf over de werkzaamheden in het station.
Aansluitend vond op het Rathaus een gesprek plaats met burgemeester Sieling en zijn echtgenote, gevolgd door een lunch met toespraken van de burgemeester en de Koning. Na de lunch wandelde het Koninklijk Paar over de Marktplatz langs het standbeeld van de Bremer Stadsmuzikanten, de dieren uit het sprookje van de gebroeders Grimm. Op het plein staat ook het standbeeld van ‘Der Roland’, beschermer van de Hanzestad en symbool voor de vrijheid van Bremen. Samen met het vijftiende-eeuwse gotische Rathaus is Der Roland sinds 2004 UNESCO-werelderfgoed.
In de Handelskammer bekeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima daarna een historisch document uit 1705, waarin afspraken zijn vastgelegd met de koopvaardij uit landen en steden die destijds de Nederlandse wateren aandeden. Vanwege de gunstige ligging aan het water is de Hanzestad Bremen van oudsher een belangrijk logistiek handelsknooppunt. De Nederlandse verbondenheid met Bremen gaat al 1200 jaar terug.
Vanmiddag bezocht het Koninklijk Paar het Fraunhofer Institut fur Windenergiesysteme (IWES) in Bremerhaven, waar ongeveer honderdvijftig Nederlandse en Duitse partners samenkwamen op het congres “Market Place: Offshore Wind in the Netherlands and Germany”. Duitse en Nederlandse bedrijven lopen voorop in de ontwikkeling van wind op zee tot een kostenefficiënte technologie ten behoeve van de Europese energietransitie. De Noordzee speelt daarbij een belangrijke rol. IWES is een van de grootste testinstallaties voor rotorbladen (windmolenwieken) ter wereld. Het Koninklijk Paar kreeg uitleg over deze testinstallatie en gaat in gesprek met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima sloten hun werkbezoek af in het Alfred Wegener Instituut (AWI). Zij spraken daar met Nederlandse en Duitse pool- en marienonderzoekers van het Nederlands Polair Programma, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), het Duitse AWI en het MARUM-instituut over veranderingen in de poolgebieden en de wereldwijde directe of indirecte gevolgen daarvan, zoals veranderingen in biodiversiteit en mogelijke politieke instabiliteit. Aan bod kwamen onder meer de gevolgen van klimaatverandering op ecosystemen, de effecten van smeltende ijskappen, de aanpak van microplastics en overbevissing, maar ook de mogelijkheden die de betere toegankelijkheid van het Noordpoolgebied kan bieden.

2 opmerkingen:

  1. Mooie reportage met een goed verslag en mooie foto's. de koningin zag er wederom prachtig uit.

    BeantwoordenVerwijderen