Koning Willem-Alexander bezoekt Luchtverdedigingscommando en internationale oefening JPOW | De Oranjes

vrijdag 22 maart 2019

Koning Willem-Alexander bezoekt Luchtverdedigingscommando en internationale oefening JPOW

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) van de Nederlandse Krijgsmacht in Vredepeel. Daarbij bezocht de Koning Joint Project Optic Windmill (JPOW), de grootste lucht- en raketverdedigingsoefening van Europa.
Foto: Defensie
Het DGLC beschermt vanaf de grond vitale objecten, gebieden en eenheden van Nederland en de NAVO tegen aanvallen uit de lucht. Het gaat dan om onder meer vliegtuigen, helikopters, raketten en kruisvluchtwapens. Tijdens het bezoek sprak de Koning met militairen van het commando over de laatste ontwikkelingen en intensieve samenwerking met Duitsland.


Aansluitend bezocht de Koning oefening JPOW. De Koning sprak met Nederlandse en buitenlandse luchtverdedigers die met de tweejaarlijkse oefening inzetten op een effectievere en efficiëntere luchtverdediging. Tijdens de lucht- en raketverdedigingsoefening wordt getraind op tactisch en operationeel niveau in een virtuele gevechtsruimte. Hierdoor is het mogelijk innovatieve technologieën te testen, concepten door te ontwikkelen en te trainen in een genetwerkte omgeving, ook vanaf andere locaties in de wereld. Dit gebeurt met ondersteuning vanuit de NAVO commandostructuur en met kennisinstituten zoals TNO. JPOW begon in 1996 als een experiment van de voormalige Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht. De aanleiding voor de oefening waren de ervaringen bij de inzet van het Patriot-luchtverdedigingssysteem tijdens het Golfconflict in 1991.
Foto's: Defensie

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat de koning hier zoveel tijd aan besteed. Hij lijkt zich erg thuis te voelen tijdens deze bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen