Koning Willem-Alexander bezoekt Terschelling en Ameland | De Oranjes

woensdag 27 maart 2019

Koning Willem-Alexander bezoekt Terschelling en Ameland

Koning Willem-Alexander heeft vandaag op Terschelling en Ameland een werkbezoek gebracht aan zes burgerinitiatieven en coöperaties die zich kenmerken door duurzame en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.
Op Terschelling bezocht Koning Willem-Alexander Reddingstation Paal 8 van de KNRM dat volledig wordt bemand door vrijwilligers. Het station won dit jaar een internationale prijs, de IMRF-award, vanwege twee reddingsacties onder extreem barre omstandigheden. De Koning kreeg een rondleiding over het terrein en bekeek de open reddingboot ‘Frans Hogewind’. Aansluitend sprak hij met vrijwilligers en vertegenwoordigers van twee andere maritieme organisaties die op Terschelling actief zijn, De Buul en Stichting Museumreddingboot Terschelling. De Buul, opgericht in 1587, is het oudste zeemanscollege in Nederland en gericht op sociale zekerheid van zeevarenden. Stichting Museumreddingboot Terschelling is in 2003 opgericht om voormalige reddingboten aan te kopen en te restaureren.

Vervolgens bezocht de Koning de Wierschuur in Oosterend. In de Wierschuur, tegenwoordig in gebruik als kampeerboerderij, sprak hij met vrijwilligers van ‘De Buren van Oosterend’ en Stichting Natuurlijk Oosterend. Elk dorp van Oost-Terschelling heeft een eigen bestuur onder de naam ‘De Buren’ dat probeert problemen in het dorp op te lossen. Zakelijke kwesties worden behandeld tijdens de vergadering ‘Mantsjebier’ en andere problemen tijdens het ‘Burebier’. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling houdt zich bezig met het behoud van het unieke karakter van Oosterend en richt zich daarbij op duurzaamheid, kleinschaligheid en natuur. Op de Tigerstelling werd Koning Willem-Alexander rondgeleid en sprak hij met initiatiefnemers en vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud Terschelling. Deze stichting is in 2014 opgericht om de bunkers van de Tigerstelling, een deel van het erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, te herstellen. Zo’n zestig vrijwilligers van 8 tot 80 jaar, werken wekelijks aan het verder uitgraven van de bunkers, herstelwerk aan gebouwen en het geven van rondleidingen. Vier bunkers hebben inmiddels een museale functie.

Op Ameland bezocht Koning Willem-Alexander Zonnepark Ameland. De 23.000 panelen op dit park produceren op jaarbasis genoeg elektriciteit voor alle Amelander huishoudens. Het zonnepark is een initiatief van de Amelander Energie Coöperatie AEC, energiebedrijf Eneco en de gemeente Ameland. In Hollum werd vervolgens een bezoek gebracht aan een juttersschuur van één van de leden van Juttervereniging Ameland. De vereniging telt zo’n 300 leden en is in 1991 opgericht. Sinds jaar en dag zijn de jutters op het eiland betrokken bij het schoonhouden van het Amelandse strand. In de jutterschuur bekeek de Koning enkele vondsten en sprak hij met diverse betrokkenen over de recente ervaringen na het overboord slaan van de containers van het schip MSC Zoë. In de nasleep van dit incident mobiliseerden de jutters mensen en materieel en werkten zij intensief samen met de gemeente en de hulpdiensten.

Tenslotte bezocht Koning Willem-Alexander de coöperatieve vereniging Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren. Deze coöperatie is ongeveer 70 jaar geleden ontstaan uit een samenwerking van agrarische bedrijven die zich met hun nevenactiviteiten richten op toerisme. De huidige coöperatie telt 108 leden en beheert een gebied van 45 hectare met een breed aanbod aan accommodaties. Klein Vaarwater heeft de ambitie om binnen tien jaar energieneutraal te zijn. Momenteel werkt Klein Vaarwater samen met andere partijen aan een warmtenet, dat in de toekomst een belangrijke rol kan spelen bij de verduurzaming van het hele eiland. Toen hij met de helikopter weer vertrok, zette de Koning een leesbril op om op zijn tablet te lezen. Een dergelijk beeld was nog niet eerder vastgelegd.

2 opmerkingen:

  1. Leuk! Ik begon met een stukje kijken.. en dat was toch wel zo mooi gedaan dat ik het ga af kijken. De koning is super betrokken, mooi om te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Herstel; toch niet alles helemaal gekeken, kostte toch wat teveel tijd. Wel heel leuk die foto's van de koning met zijn leesbril :)

    BeantwoordenVerwijderen