Staatsbezoek van Singapore - I | De Oranjes

woensdag 21 november 2018

Staatsbezoek van Singapore - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben op de Dam in Amsterdam president Halimah Yacob van Singapore en haar echtgenoot Mohamed Abdullah Alhabshee verwelkomd aan het begin van hun driedaagse staatsbezoek aan Nederland.



Het staatsbezoek bevestigt de goede en hechte bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Singapore en biedt gelegenheid om de samenwerking te verbreden en te verdiepen, met name op het terrein van economie en innovatie. Singapore is voor Nederland een belangrijke partner in de Aziatische regio. Er zijn meer dan 1600 Nederlandse bedrijven gevestigd. Het land werkt nauw samen met onder meer Brainport Eindhoven en de haven van Rotterdam op het gebied van duurzame technologie en haven- en waterinfrastructuur. President Halimah wordt vergezeld door de Singaporese minister van Milieu en Water, Masagos Zulkifli en andere bewindspersonen en vertegenwoordigers uit het Singaporese bedrijfsleven. Nederlandse bewindspersonen nemen deel aan diverse onderdelen van het staatsbezoek. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heetten president Halimah en haar echtgenoot officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Na de inspectie van de erewacht vond in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Singaporese autoriteiten. Na de ontvangst legde de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Vanmiddag bezocht ze samen met Koning Willem-Alexander Prodock in Amsterdam. Deze innovatiehub voor startups is in 2016 in het leven geroepen om vernieuwing in de Amsterdamse haven te faciliteren en stimuleren, en is mogelijk een tip geweest van Prins Constantijn. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaven hier een korte toelichting op de uitdagingen die steden tegenkomen op hun weg naar ‘smart cities’ met een circulaire economie. Waternet en onderzoekers van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions presenteerden vervolgens samen met startup-ondernemers oplossingen die hierop gericht zijn, zoals 3D-printing met gerecycled plastic afval waarvan stadsbankjes worden gemaakt. Ook werd een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Nederland en Singapore op het gebied van milieu en water. De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam, waarbij Koning Willem-Alexander een toespraak hield. Ook Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Margriet schoven aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten