Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2018 uit aan Barbara Ehrenreich | De Oranjes

dinsdag 27 november 2018

Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2018 uit aan Barbara Ehrenreich

Koning Willem-Alexander, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, heeft vanmiddag in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uitgereikt aan de Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941). De Erasmusprijs viert dit jaar haar 60-jarig jubileum met het thema ‘De Kracht van Onderzoeksjournalistiek’. Ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren aanwezig.


Barbara Ehrenreich ontvangt de Erasmusprijs voor haar pionierswerk op het gebied van participerende onderzoeksjournalistiek. Zij kreeg internationale bekendheid door haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. Ook in later werk beschrijft zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid van de Amerikaanse droom.
De jury prijst Barbara Ehrenreich voor haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar journalistieke werk. Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Als journalist gebruikt ze verschillende disciplines: zij combineert wetenschappelijke analytische methodes met een literaire stijl en droge humor. Zij brengt statistische gegevens - bijvoorbeeld over het leven aan de onderkant van de arbeidsmarkt - tot leven, met empathie en sociaal engagement als drijfveer. Door haar onderwerpkeuze en werkwijze vormt zij een inspirerend voorbeeld voor journalisten wereldwijd. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van cultuur, humaniora of sociale wetenschappen. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Toespraak Koning Willem-Alexander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten