Staatsbezoek van Singapore - II | De Oranjes

donderdag 22 november 2018

Staatsbezoek van Singapore - II

Koningin Maxima en president Halimah Yacob van Singapore bezochten het Horticultural Centre, een demonstratie- en onderzoekscentrum van Wageningen University & Research tijdens de tweede dag van het staatsbezoek. Ook was het Koninklijk paar vanavond aanwezig bij het diner in de Trêveszaal op het Binnenhof.De tweede dag van het staatsbezoek begon met een bezoek van president Halimah en Koningin Máxima aan het Horticultural Centre in Bleiswijk, een demonstratie- en onderzoekscentrum van Wageningen University & Research (WUR). Tijdens dit bezoek was er onder meer aandacht voor duurzame (stads)landbouw, innovatieve tuinbouw, gezond voedsel en voedselveiligheid. De Nanyang Technological University en WUR vernieuwen hun samenwerkingsovereenkomst. Vervolgens sprak president Halimah met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal.
In de middag werd ze voor een lunch ontvangen door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op het schip ‘De Nieuwe Maze’. Tijdens een rondvaart in de haven vonden gesprekken plaats over ontwikkelingen in de Rotterdamse haven en over de werkwijze van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Dit programma is gericht op sociale inclusie door bewonersgroepen te verbinden en in te zetten op een betere kwaliteit van werk, wonen, veiligheid en vrije tijd. In dit kader werd op de RDM Campus ook een bezoek gebracht aan het techniekonderwijs van Hogeschool Rotterdam. Hier werken bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan technische projecten die bijdragen aan slimme ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Er werd gesproken met jongeren die via het programma Rotterdam-Zuid na het volgen van deze opleiding een baangarantie hebben. Vervolgens spraken de president en de Koning verschillende startup-ondernemers die zich bezighouden met maritieme logistiek en circulaire economie. Aansluitend woonden ze een businessforum bij. Tijdens deze bijeenkomst werden ook een aantal samenwerkingsovereenkomsten getekend gericht op het versterken van handelsmogelijkheden en informatie-uitwisseling. Na het businessforum werd een bezoek gebracht aan Deltares in Delft, een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Zowel Nederland als Singapore en de omliggende kusteilanden staan voor uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en het stijgende zeewater. Bij Deltares kregen de president en de Koning een toelichting op de laatste onderzoeken en ontwikkelingen op dit gebied.

Vanavond werd president Halimah ontvangen door minister-president Rutte en vond een regeringsdiner plaats in de Trêveszaal op het Binnenhof. Tijdens het diner werd gesproken over de thema’s van het staatsbezoek; onderwijs en innovatie, sociale inclusie, circulaire economie en water. Na het diner nam het Koninklijk Paar officieel afscheid van de president en haar echtgenoot.

1 opmerking:

  1. Wat een mooi verslagje heb je er weer van gemaakt. Ook van de eerste dag. En mooie foto's, de avondjurk die ze droeg bij het staatsbanket vond ik er g mooi. En wat zullen ze het koud hebben gehad op de Dam met die snijdende kou. Dit zijn ze in Singapore niet gewent.

    BeantwoordenVerwijderen