Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Almelo en Noordoost Twente | De Oranjes

donderdag 27 oktober 2016

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Almelo en Noordoost Twente

Het achtste streekbezoek van het Koninklijk paar werd vandaag afgelegd aan Almelo en Noordoost Twente. Tijdens het bezoek stond het thema erfenis als toekomstkapitaal centraal.



De Koning en Koningin, die voor de gelegenheid toch maar een dikke wollige jas over haar blauwe Natan jurk droeg, werden eerst ontvangen bij het gemeentehuis in Almelo. Honderden mensen bleken vrij te hebben genomen om de komst van het Koninklijk paar met eigen ogen te zien. Het leek daardoor wel Koningsdag. Als klap op de vuurpijl werd er ook nog een lied gezongen toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gearriveerd waren.

In het stadhuis ontmoetten ze de burgemeesters van de gemeente Dinkelland, mevrouw I.A. van de Bakker, de gemeente Losser, de heer M. Sijbom, de gemeente Oldenzaal, de heer T.J. Schouten en de gemeente Tubbergen, de heer M.K.M. Stegers. Er werd gesproken over de ontwikkeling van het centrum van Almelo, waarbij onder meer gebouwen van de voormalige textielindustrie nieuwe bestemmingen kregen voor wonen, werken en onderwijs. Na het gesprek in het gemeentehuis bezochten de Koning en Koningin de Hagendoornschool in het Nieuwstraatkwartier. Deze wijk heeft een sterke sociale cohesie maar kent ook sociale problemen. Families wonen hier al jaren en helpen elkaar. Ondernemende wijkbewoners pakken hun kansen om de wijk te verbeteren. In de voormalige Hagendoornschool spraken de Koning en Koningin met wijkbewoners, ondernemers en professionals over het wonen en werken in de wijk.

Aansluitend werd het Heracles stadium bezocht. Na een korte wandeling over de tribune, werd er in de kantine een gesprek gevoerd over het feit dat Heracles ex-gedetineerden de kans biedt om werkervaring op te doen in het stadion om zo hun startpositie op de arbeidsmarkt te verbeteren. De Koning en Koningin, die inmiddels wel honger hadden, konden kiezen uit allerlei lekkere hapjes op tafel.

Waar de meeste voetbalfans van dromen, lag voor de Koning al klaar: een voetbal vol handtekeningen van alle spelers. Met de bal nog in zijn hand verliet hij het stadion. Ook hier stond weer een flinke hoeveelheid mensen die het Koninklijk paar van alles wilden overhandigen, van bloemetjes tot schilderij. Terwijl Koningin Máxima nog wat handjes ging schudden en cadeautjes aanpakte, gooide de Koning de bal over de straat naar één van de beveiligers.



De busrit naar het natuurontwikkelingsgebied Springendal duurde langer dan gepland, maar toch werd het bezoek niet ingekort. Tijdens een wandeling door het gebied werd het Koninklijk paar geïnformeerd over hoe de natuur gecombineerd wordt met milieubewust ondernemerschap. Bronwater uit de Springendalse beek wordt in de wasserij gebruikt en via biologische waterzuivering teruggeven aan de natuur. Met de inzet van warmtewisselaars wordt 80% van het energieverbruik teruggewonnen. De wandeling ging ook over een smal bruggetje. Koning Willem-Alexander ging voorop, en had met één hand de hand van zijn vrouw vast.

Koningin Máxima deed extra voorzichtig om met haar hoge hakken op het bruggetje te blijven lopen. Toen ze bijna bij de overkant was, ging er alsnog iets mis. Haar rechterschoen verloor ze. Gelukkig viel hij niet in het water, en kon ze 'm een paar meter verder weer snel aandoen.

Het bezoek werd voortgezet bij 'Erve Meinders'. De zorgboerderij is één van hun drie zorglocaties, de ‘Boerderijcampus’. Met een ondersteuningsbijdrage van de provincie Overijssel zijn drie leegstaande agrarische locaties omgebouwd tot kleinschalige zorgvoorzieningen voor mensen uit de buurt. Op Erve Meinders wonen 12 mensen met een beperking. Ook zijn er faciliteiten voor dagbesteding. De Boerderijcampus biedt aan 115 mensen permanente woon- en zorgfaciliteiten. Na een rondgang door de boerderij, overhandigden cliënten zelfgemaakte cadeaus aan het Koninklijk paar. Onder andere een vogelnestje voor de tuin van Villa Eikenhorst.

De Koning en Koningin zetten hun bezoek vervolgens voort in het dorp de Lutte waar ze de ‘Stal Oosterbrook’ bezochten van de internationale springruiter Gert Jan Bruggink. Hippische sport is cultureel en economisch van groot belang voor deze streek. De stal ligt in het Nationaal Landschap “Noordoost Twente”. Ook hier werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima weer verwelkomd met een speciaal ingestuurd lied door kinderen.

In Oldenzaal werd het streekbezoek afgesloten met een korte wandeling door het centrum van het stadje. Ook vond er een rondetafelgesprek plaats met bestuurders van de vier eerder genoemde gemeenten en marktpartijen over de ontwikkelingen in Noordoost Twente. Het was al bijna half vier toen de Koning en Koningin eindelijk weer eens naar huis gingen. Tijdens de laatste meters wandelend richting de auto maakte de Koning voor het eerst een nieuwe manier van groeten. Hij deed een 'dab' - een dansmove, ontstaan binnen de hiphopcultuur, die heel populair is bij jongeren. Sociale media staan bol van filmpjes waarop mensen de move uitvoeren. Waarschijnlijk hebben Amalia, Alexia of Ariane wel eens zo'n filmpje aan hun vader laten zien. De danser laat zijn hoofd zakken terwijl hij één geplooide en één gestrekte arm naar dezelfde kant uitsteekt. Precies zoals de Koning nu deed. 

1 opmerking:

  1. Ik was erbij..In Oud-Ootmarsum en ook in Oldenzaal... Erg leuk!!

    BeantwoordenVerwijderen