Staatsbezoek aan China - III | De Oranjes

dinsdag 27 oktober 2015

Staatsbezoek aan China - III

Vandaag stapte Koning Willem-Alexander twee keer in het vliegtuig. Vanochtend vloog hij naar Yan'an voor de presentatie van een groot landschapsherstelproject: Lössplateau. Eind van de middag vertrok de Koning naar Shanghai, waar onder andere een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap gepland staat. 

Stropdas verraad kleur Máxima's jurk
Gisteren maakte de RVD bekend dat Koningin Máxima vandaag niet mee zou reizen naar Löss Plateau, dus ging de Koning weer 'alleen' op stap. Na een vlucht van bijna twee uur arriveerde Koning Willem-Alexander op Yan'an Ershilipu Airport. In het dorp Gaoshishi werd het grootste landschapsherstelproject Löss Plateau bezocht. Door toedoen van de mens was dit gebied helemaal uitgedroogd. Er werd te veel vee gehouden, het land werd kaal gevreten en de vruchtbare lösslaag spoelde bij regen de rivier in. Dat kale woestijnlandschap van een paar decennia geleden is nu gedeeltelijk weer groen. Dat is mede te danken aan de Nederlandse stichting Commonland. Koningin Máxima is verstandig geweest niet deel te nemen aan dit programmaonderdeel, want de wandeling door het landschap was koud en lang. De stropdas van de Koning verraad welke kleur jurk de Koningin gedragen zou hebben. Het rood misstond ook zonder Máxima niet. Het kleurde perfect bij de appel die de Koning mocht proeven. Met deze hap testte hij meteen het succes van het landherstel. Ook woonde de Koning in het nabijgelegen dorp Yanhewanzhen een dansvoorstelling bij. De dansers waren geheel volgens de Chinese vlag, in rood en geel, gekleed. Wéér een match met de stropdas, waar behalve rood, ook geel in voorkomt. De Ansai Waist Drum Dance toonde een ruim 2000 jaar oude dans uit de Qin en Han Dynastieën.

"Ik sta nogal alleen"
Vlak voordat de Koning met zijn gezelschap vertrok naar het uitzichtpunt in Fangta Watershed, was hij aanwezig bij het ondertekenen van een Memorandum of Understanding tussen ISCW en de Wageningen Universiteit. Na genoten te hebben van het mooie uitzicht in Fangta Watershed, vertrok de Koning voor een vlucht van twee uur naar Shanghai. Daar aangekomen werd hij warm verwelkomd en ontving hij een grote bos bloemen. Na een ontmoeting met partijsecretaris Han Zheng vond in het Four Seasons-hotel de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap plaats. Ook Koningin Máxima was inmiddels in het hotel gearriveerd, maar was te beroerd om de ontvangst bij te wonen en ging naar de hotelkamer. De Koning ontving in de gesprekken met de Nederlanders veel beterschapswensen voor zijn vrouw. "Ik sta nogal alleen", begon hij zijn dankwoord. Hij zei te begrijpen dat veel mensen teleurgesteld waren omdat Máxima er niet bij was. De Koning zei alle wensen aan zijn vrouw door te geven. Hij omschreef Shanghai als dynamisch, fascinerend en boeiend en wenste de 300 genodigden veel succes in China.

Koningin Máxima naar huis
Na de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap maakte de RVD bekent dat Máxima vanavond naar Nederland vliegt en wordt opgenomen in het Bronovo ziekenhuis. Morgen zou Koningin Máxima de modetentoonstelling The Future of Fashion is Now openen. Dat zal nu gebeuren door minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.

1 opmerking:

  1. Jammer dat Maxima er niet meer bij is, maar hopelijk knapt ze snel weer op.
    Ik vind het pak dat Willem Alexander aan heeft een mooie kleur hebben, Hij valt zo wel op tussen al die donkere pakken van de chinezen.

    BeantwoordenVerwijderen