Staatsbezoek aan China - II | De Oranjes

maandag 26 oktober 2015

Staatsbezoek aan China - II

De tweede dag van het staatsbezoek aan China moest Koning Willem-Alexander grotendeels alleen afleggen. Koningin Máxima is ziek geworden, en was daarom niet aanwezig bij de programmaonderdelen overdag. Vanavond schoof ze toch nog aan bij het staatsbanket. 

Koningin Máxima ziek
Voordat het programma van vandaag begon maakte de RVD bekend dat Koningin Máxima sinds dit weekend koorts heeft. Hoewel ze gisteren wel de eerste dag van het staatsbezoek bijwoonde, voelde ze zich vanochtend te beroerd om met haar man mee te gaan. Na een bezoek van een arts werd vastgesteld dat ze een nierbekkenontsteking heeft. Een nierbekkenontsteking is een bacteriële infectie van de wand van het nierbekken van één of beide nieren. De Koningin heeft een antibiotica kuur gekregen, en zal ook morgen niet meereizen naar het Löss Plateau.

Wandeling door Hutong
Koning Willem-Alexander ging rond 9.30 uur plaatselijke tijd dus zonder zijn vrouw naar Hutong, een traditionele Chinese woonwijk. Tijdens de wandeling werd het Nederlandse paviljoen van de Beijing Design Week bezocht, en was er een korte stop bij museum/woonhuis van de familie Wang, waar uitleg werd gegeven over traditionele geneeskunst. Tijdens de wandeling kreeg de Koning ook twee Nijntje knuffels aangeboden van kinderen. Ook bezocht de Koning de tentoonstelling 'Next City Living Lab'.  Rond de middag woonde Koning Willem-Alexander bij de Bank of Beijing het laatste deel bij van een rondetafelbijeenkomst van de top van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. De Koning kreeg van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer een korte samenvatting van wat was besproken. Aansluitend voerde de Koning gesprekken met voorzitter CPPCC Yu Zhengsheng en premier Li Keqiang.
Ontvangst door Xi Jinping
Aan het eind van de middag vond de officiële welkomstceremonie plaats met president Xi Jinping bij de 'Grote Hal van het Volk' - een bouwwerk in neoclassicistische stijl aan het Plein van de Hemelse Vrede. Het gebouw wordt gebruikt voor wetgevende en ceremoniële activiteiten van de Volksrepubliek China en de Communistische Partij van China. Het is de zetel van het Nationaal Volkscongres, het Chinees parlement. Door Máxima's afwezigheid liet ook de presidentsvrouw verstek gaan, omdat haar 'ceremoniële partner' immers ziek is. Na het spelen van de volksliederen, inspecteerde Koning Willem-Alexander samen met de president de erewacht.

Een groot deel van de Nederlandse delegatie kreeg de welkomstceremonie niet mee. Onder andere de Nederlandse ambassadeur in China en de grootmeester van de Koning waren nergens te bekennen. De delegatieleden waren tegelijk met de Koning aangekomen bij de Grote Hal van het Volk. De Koning ging daarop apart per auto naar de ontvangst, die buiten werd gehouden. De anderen zouden met een tweede auto naar de ontvangst worden gereden, maar zij werden door de chauffeur elders op het plein afgezet. Daardoor waren ze te laat voor het begin van de ceremonie.

Reuzenpanda's naar Nederland
Binnen in de hal vond vervolgens een gesprek plaats met president Xi Jinping. Aansluitend werden er aan een grote tafel diverse samenwerkingsovereenkomsten getekend onder toeziend oog van de Koning en de president. Er zijn inmiddels vijftien verschillende intentieovereenkomsten voor samenwerking getekend, onder andere op het gebied van landbouw, een samenwerking tussen de Chinese staatsbank en ING, een filmproductie en het uitlenen van twee panda's aan Ouwehands Dierenpark Rhenen. Het is nog onbekend wanneer de panda's verwelkomd worden in Ouwehands, dat het eerste dierenpark in Nederland is waar reuzenpanda's komen te leven. Het verblijf voor de dieren moet nog worden gebouwd. Doel van de samenwerking is de bescherming van de reuzenpanda, die alleen in China leeft en ernstig wordt bedreigd in zijn voortbestaan; er leven nog slechts 1.850 pandaberen in het wild.  Via deze website kun je, net als RoyalfanVivian al eens deed, een panda adopteren om het WNF een heel klein beetje te helpen.

Koningin Máxima toch bij staatsbanket
Het staatsbanket dat plaatsvond in de Gouden Zaal van de Grote Hal van het Volk, werd wél weer bijgewoond door Koningin Máxima. Zelfs nu ze ziek is zag ze er schitterend uit in een jurk van ontwerper Matthijs van Bergen, een opgestoken kapsel en sieraden uit de smaragden collectie van de Oranjes.

In zijn toespraak voorafgaand aan het diner sprak de Koning, zoals velen al hoopten, kort over de mensenrechten. "Nederland waardeert de constructieve dialoog die we voeren. Een dialoog over zaken waarover we het eens zijn, als ook over zaken waarover we soms van mening verschillen, zoals mensenrechten". ".." "Ik ben overtuigd van het belang van samenwerken. Vorig jaar bezocht u Nederland met een groot aantal Chinese ondernemers en experts. Nu is er een brede missie uit Nederland, parallel aan ons staatsbezoek. De wederzijdse belangstelling laat zien hoe concreet de meerwaarde van onze samenwerking is. Duurzamere steden. Een schoner milieu. Een efficiëntere landbouw. Zelfs een bredere basis voor de toekomst van het Chinese voetbal. Ze liggen allemaal in het verlengde van onze samenwerking. " aldus de Koning.

3 opmerkingen:

  1. Ik hoor net op het journaal dat Maxima vanavond bij het banket aanwezig is.. Ben benieuwd wat ze aan heeft. Mooie rode japon van Valentino?...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad Maxima is er bij en ik wens haar sterkte, want een nierbekkenontsteking is geen pretje, kan ook erg pijnlijk zijn; heb dit zelf meegemaakt, dus weet wat het is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt naar voor de koningin. We krijgen gewoon reuzenpanda's!!

    BeantwoordenVerwijderen