Staatsbezoek aan China - I | De Oranjes

zondag 25 oktober 2015

Staatsbezoek aan China - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag begonnen aan hun staatsbezoek aan China. Zoals gebruikelijk is er weer een economische delegatie meegereisd. Van ceremonieel was vandaag nog geen sprake. Het staatsbezoek werd vandaag heel informeel, en Nederlands, op een voetbalveld afgetrapt.Videoboodschap voor China
Tijdens de bijeenkomst 'China in Nederland' op 1 oktober in Leiden, spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een videoboodschap voor de Chinezen in. Die video is gisteravond online gekomen. "Steeds meer Chinese studenten, wetenschappers, ondernemers en toeristen ontdekken Nederland", zei de Koning in het Chinees ondertitelde filmpje. "Een land dat succesvol met China samenwerkt aan een betere kwaliteit van leven, aan innovatie en aan een schoner milieu." Het Koninklijk paar zei verder enorm uit te kijken naar de ontmoetingen en gesprekken die ze zullen hebben tijdens hun staatsbezoek. De uitnodiging van de Chinese president werd gegeven tijdens zíjn staatsbezoek aan Nederland vorig jaar. Het was tevens het eerste, en tot nu toe, ook nog laatste inkomende staatsbezoek in de regeringsperiode van Koning Willem-Alexander.

Vakantie
Het Koninklijk paar is inmiddels al weer even in China. Vorig weekend vlogen ze al met hun dochters naar de Chinese hoofdstad. De prinsessen hebben de afgelopen week met hun ouders heel wat gezien van het land, zoals het Terracottaleger in Xi'an en de Chinese muur. Opnieuw maakten ze dus een vakantie mee waar klasgenootjes niet aan kunnen tippen. Zaterdag vlogen ze weer richting huis. Toch werd op het voetbalveld in Peking direct weer aan de drie prinsessen gedacht. Uit handen van Ajax-directeur Edwin van der Sar kreeg het Koninklijk paar gesigneerde Ajax-shirts overhandigd voor Amalia, Alexia en Ariane.

"Verkeerde schoenen"
Van der Sar was op het veld aanwezig om een demonstratie te geven aan de Chinese jeugd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima keken toe hoe hen Nederlandse trainingstechnieken geleerd werd. Ook Wesley Sneijder kwam in beeld. Hij sprak de Koning en Koningin via een videoboodschap toe. De uitnodiging om zelf ook een balletje te trappen sloeg de Koning af. "Verkeerde schoenen aan" reageerde hij. In september trapte hij met dezelfde schoenen nog het WK voetbal voor daklozen af in Den Haag. Na de eerste gemist te hebben, wist hij de tweede penalty toch goed te schieten. 

Op zoek naar gelukkige koeien
Om 16.00 uur plaatselijke tijd werd een bezoek gebracht aan Agro Peking, Sino-Dutch Dairy Development Center (SDDDC). In een koeienstal werd een toelichting gegeven op “CowSignal” Trainer Joep Driessen leerde het Koninklijk paar de belangrijkste 'koeiensignalen'. Zo is aan de al of niet ingevallen achterkant van een koe te zien of het dier genoeg eet en duiden schaafwonden op problemen. Een boer die de signalen of het gedrag herkent, kan zijn koeien gezond houden en gezonde koeien leven langer. In het ontwikkelingscentrum (SDDDC) in Dasunge, even buiten Peking, werken Nederland en China samen om de kwaliteit van de zuivelproductie in China te verbeteren. Gelukkige koeien horen daarbij. De officiële samenwerkingsovereenkomst werd vervolgens, in het bijzijn van het Koninklijk paar, getekend.

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een groepsfoto van het Koninklijk paar met de meegereisde handelsdelegatie. Dat gebeurde in het Shangri-La China World Hotel waar de Koning en de Koningin de komende nachten nog zullen verblijven.


Kleding
Koningin Máxima droeg een bekende outfit van Natan, dat ze voor het eerst tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2014 droeg. De Koning kon qua kleur voor zijn stropdas dus kiezen uit het blauw van de broek of het beige van de top. Het werd blauw.

5 opmerkingen:

 1. Wederom weer een mooi verslagje, maar ook mooie foto's erbij gevonden. Ben benieuwd naar de rest van het programma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit verslag is veel mooier geschreven - dan het outfit van de koningin op die dag was! Sorry- maar in mijn ogen kan deze broek echt niet bij een begin van een staatsbezoek+ die ontzettend hoge hakken! Maar bij deze:veel gezondheid en sterkte toegewenst aan Koningin Maxima en ik hoop dat zij snel er weer bij is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een beetje jammer van het outfit van koningin Maxima, ik had haar ook liever in een jurkje gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat de koningin er door ziekte verder niet bij kan zijn!
  Kleding is niet echt geschikt voor een staatsbezoek, jammer!

  BeantwoordenVerwijderen