Koning Willem-Alexander bezoekt UMC Utrecht, veehouderij en SNV | De Oranjes

dinsdag 6 oktober 2015

Koning Willem-Alexander bezoekt UMC Utrecht, veehouderij en SNV

Koning Willem-Alexander begon zijn dag vandaag in Utrecht en Opheusden waar hij samen met de ministers Schippers en Dijksma een bezoek bracht aan het UMC Utrecht en vleeskalverbedrijf Verwoert. Terug in Den Haag was hij bij de viering van het vijftigjarig bestaan van SNV Netherlands Development Organisation, een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie gericht op de bestrijding van armoede.
Het bezoek aan het het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en vleeskalverbedrijf Verwoert werd gebracht om te zien hoe in een ziekenhuis en bij een veehouderij antibioticaresistentie wordt tegengegaan. Door gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriesoorten ongevoelig voor de werking ervan. Ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn kunnen daardoor in de toekomst weer levensgevaarlijk worden. Omdat antibiotica worden gebruikt om infecties bij zowel mensen als dieren te behandelen, ligt de aanpak van antibioticaresistentie bij de zorg én de veehouderij. Na een rondleiding door het laboratorium en de Intensive Care gaven hoogleraren toelichting op de methoden van infectiepreventie bij zeer kwetsbare patiënten. Aansluitend werd het vleeskalverbedrijf bezocht.
Foto's: Phil Nijhuis/ Ministerie van Volkgsgezondheid, Welzijn en Sport


Tijdens een rondleiding over dit bedrijf, met horror-naam, kreeg de Koning informatie te horen over de werkwijze waarop de kalverhouder samen met een dierenarts werkt om infecties bij de kalveren te voorkomen en aan een zorgvuldig en laag antibioticumgebruik. Het bedrijf geldt als een voorbeeldbedrijf voor de sector. Na het bezoek aan de stal werd aan de keukentafel verder gepraat. Koning Willem-Alexander at een broodje mee en ging toen weer terug naar Den Haag.

In Den Haag was hij later vanmiddag aanwezig bij de viering van het vijftigjarig bestaan van SNV Netherlands Development Organisation. Het jubileum werd gevierd in theater Diligentia, en bestond onder andere uit het aanbieden van het jubileumboek. SNV is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie gericht op de bestrijding van armoede. Een team van 1500 lokale en internationale professionals verleent in negenendertig van de armste landen ter wereld advies over landbouwontwikkeling, duurzame energie, water en sanitatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten