PRINSJESDAG 2015 | De Oranjes

dinsdag 15 september 2015

PRINSJESDAG 2015

Het was vandaag voorlopig de laatste keer dat de Gouden Koets van stal gehaald werd om Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de Ridderzaal te vervoeren. Daar las Willem-Alexander al weer voor de derde keer de Troonrede voor. 


Huis ten Bosch jurk
Voordat het Koninklijk paar in de Gouden Koets stapte, kwamen na de Grootmeester en Grootmeesteres, Prins Constantijn en Prinses Laurentien naar buiten. Aangezien zo'n beetje heel Prinsjesdag al voorspelbaar (traditioneel) en 'uitgelekt' (miljoenennota) is, zijn alleen de jurken van Koningin Máxima en Prinses Laurentien nog 'nieuw'. Prinses Laurentien koos voor haar lievelingskleur groen, en de jurk van de Koningin is gebaseerd op de wand van de Japanse Kamer van Paleis Huis ten Bosch. Ontwerper Jan Taminiau mocht dus iets meer dan alleen de Oranjezaal bekijken, maar wellicht heeft hij 't gewoon met wat Google-afbeeldingen moeten doen.
Na een rustig maar stormachtige rit door Den Haag, waarbij ook Prinses Beatrix - bij het Mauritshuis - gepasseerd werd, arriveerde de stoet op het Binnenhof. Daar werd opnieuw het volkslied gespeeld en het vaandel gegroet.
De 'organza japon' van Koningin Máxima bleek niet zo geschikt te zijn voor de trap van de Ridderzaal. Diverse malen moest ze moeite doen de jurk in bedwang te houden, er niet op te staan (wat toch gebeurde) en voorover te vallen. Vlak voor het instappen in de Gouden Koets bij Paleis Noordeinde stond een 'parapluman' ook al bijna op de jurk.

"Geen reden om achterover te leunen"
In de troonrede werd veel aandacht besteed aan financieel-economische onderwerpen. Zoals altijd geen vrolijk verhaal. Veel aandacht was er ook voor de problemen in de wereld en het vluchtelingenprobleem. Willem-Alexander begon zijn troonrede met de constatering dat Nederlanders steeds in staat zijn om de bakens te verzetten als de omstandigheden daar om vragen. "Tijdens de crisis van de afgelopen jaren hebben we die kracht opnieuw gezien, en met resultaat, aldus de koning. De economische groei is er weer dankzij „de inzet en het doorzettingsvermogen” van werknemers en werkgevers. Het herstel wordt niet alleen gedragen door de export, maar ook door een groei van de consumptie en aantrekkende bedrijfsinvesteringen. Ook is er „een krachtig herstel” van de bouw en de woningmarkt.
 Nederland staat er met een aantrekkende economie sociaaleconomisch gezien „relatief goed” voor, maar er is „geen reden om achterover te leunen”. Daarvoor is de werkloosheid nog te hoog. Hij wees erop dat de groeiprognoses voor het eerst in tijden weer boven de 2 procent komen en de overheidsfinanciën zich in de goede richting bewegen. „Het vertrouwen kan terugkeren dat ook toekomstige generaties het beter krijgen.” Over de vluchtelingen zei hij: De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding. „Dit vraagt om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten. Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren”, sprak de Koning. „Het meest prangend is de situatie van de grote aantallen mensen die in vaak onveilige en overvolle boten en op andere manieren naar Europa gaan om hier asiel te vragen. De schrijnende beelden van mensen op drift die dagelijks tot ons komen vanuit onder meer Kos en Calais, leggen een scala aan problemen en persoonlijk leed bloot, waarvoor geen gemakkelijke en snelle oplossingen bestaan.”
En ook het onderwerp 'Europa' werd uitgebreid besproken in de ruim 15 minuten durende Troonrede. Nederland wil een pragmatische bruggenbouwer zijn als het de eerste helft van volgend jaar voorzitter is van de Europese Unie. Nederland blijft streven naar een Europese Unie die beter functioneert en zich richt op de hoofdzaken, aldus de koning. „Alleen samen zijn we in staat onze collectieve veiligheid te garanderen, onze gedeelde waarden te beschermen en het welzijn en de welvaart van de inwoners van Europa het best te dienen.” Veiligheid en migratie zijn twee internationale hoofdthema’s die ook het Nederlandse EU-voorzitterschap zullen tekenen, zei de Koning verder. Voor Nederland zijn bovendien economische groei en zoveel mogelijk nieuwe en volwaardige banen belangrijke aandachtspunten. „Daarvoor is een innovatief Europa nodig met een goed functionerende interne markt en open handelsrelaties met de rest van de wereld.”

De rit terug naar Paleis Noordeinde ging natuurlijk weer langs het Mauritshuis waar Prinses Beatrix opnieuw stond te zwaaien. De koets volgde dit jaar een enigszins andere route naar het Binnenhof waardoor Prinses Beatrix moest uitwijken naar het Mauritshuis om haar zoons en schoondochters toe te kunnen zwaaien. De koetsen reden dit jaar niet langs het Kabinet van de Koning aan de Vijverberg, waar Beatrix vorig jaar nog naar de stoet keek.

Rond 14.10 uur betraden Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien het balkon van Paleis Noordeinde om nogmaals kort te zwaaien naar de toeschouwers. Een enkeling zong keihard het Koninklijk gezelschap toe, en er werd zelfs confetti de lucht ingeschoten. Het weerhield het Koninklijk paar en de prins en prinses er niet van wat langer te blijven zwaaien. De regendruppels begonnen alweer te vallen, en bovendien is er volgend jaar weer een Prinsjesdag..


Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een jacquet met grijs vest waarop het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde prijkte. Koningin Máxima droeg, zoals gezegd, een handbeschilderde zijden organza japon, versierd met verschillende kraalsoorten, ontworpen door Jan Taminiau. Hij gebruikte verschillende borduurtechnieken zoals broderie d’art, handsteken en cannetille borduur. De creatie is geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. De Koningin droeg een bijpassende haardecoratie van driedimensionale vertalingen van de bloemen uit de jurk. Verder droeg ze het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prins Constantijn droeg, net als zijn broer, ook een jacquet met grijs vest. Hij droeg de knoop van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw op zijn jacquet. Prinses Laurentien droeg een groene jurk met een zigzagpatroon en opengewerkte mouwen van Hardies. Daarbij droeg ze een haardecoratie gemaakt van sinamay-stof met bijpassende Franse fijngeweven tule. Ze droeg de versierselen die bij het Grootkruis in de Huisorde van Oranje horen.

6 opmerkingen:

 1. Blij dat ik vrij was, zodat ik ´t lekker kon volgen. Nu nog even nagenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond Maxima er weer prachtig uit zien. Geen hoed, (met die wind) maar een mooi haarstukje (fasionator geloof ik heet zoiets) Laurentien.... tja, apart zal ik maar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond Maxima er weer prachtig uit zien. Geen hoed, (met die wind) maar een mooi haarstukje (fasionator geloof ik heet zoiets) Laurentien.... tja, apart zal ik maar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Complimenten voor je mooie Prinsjesdag verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie log! Maxima zag er mooi uit, Laurentien wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen