Koninklijk paar bezoekt Verenigde Naties | De Oranjes

woensdag 30 september 2015

Koninklijk paar bezoekt Verenigde Naties

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren de afgelopen dagen in New York om onder andere deel te nemen aan de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Tijdens de opening van de AVVN hield de Koning zelfs een toespraak. Dat is uniek.
Foto: US Department of StateHis Majesty King Willem-Alexander of the Netherlands
Het was voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd de vergadering in New York toespreekt. En dat is niet voor niets. Premier Rutte gaf aan dat het Koninkrijk de ambitie heeft om een tijdelijk lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen. Dat streven past in de internationale inzet en ambities van het Koninkrijk en bij de positie van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld. Door een tijdelijk lidmaatschap van de Veiligheidsraad kan het Koninkrijk onder meer
meebeslissen over de mandaten van de VN-vredesmissies en de bescherming van mensen in conflictgebieden. Om die reden kwam het besluit om niemand minder dan Koning Willem-Alexander te vragen de toespraak te houden, zodat de VN met eigen ogen ziet dat Nederland 'heel graag' zo'n lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad wil. Ook Koningin Máxima was bij de vergadering aanwezig. Zij zat naast Michelle Obama. Willem-Alexander zelf kreeg van de 13 sprekers voor hem niet veel mee. Hij moest gedurende die tijd in een wachtkamer zitten. Toen hij werd voorgesteld als "His Majesty King Willem-Alexander of the Netherlands" nam hij plaats in een beige stoel. Anders dan op Prinsjesdag las hij niet vanaf de stoel voor. Het was slechts een 'introductie stoel'. Achter het desk begon de Koning zijn lange toespraak. Hij zei onder andere dat landen zich moeten inzetten om de verantwoordelijken van de vliegramp met MH17 te achterhalen en te berechten. "Onrecht voelt als een open wond. Honderden families uit tien landen, waaronder Maleisië, Australië en Nederland rouwen nog iedere dag om hun dierbaren die omkwamen bij de ramp met de MH17. Zij wachten op de resultaten van Security Council Resolution 2166. Deze resolutie is helder. Zij 'demands that those responsible for this incident be held to account and that all States cooperate fully with efforts to establish accountability'. De Nederlandse regering zal - in samenwerking met alle betrokken landen en organisaties - niet rusten voordat ook hier recht gedaan is. "

"Nauw verbonden"
Om wat meer punten te scoren zei hij verder dat Nederland zich nauw verbonden voelt met de grondslagen van de Verenigde Naties: "Het Koninkrijk der Nederlanden voelt zich nauw verbonden met de grondslagen van de Verenigde Naties zoals die in het Handvest zijn vastgelegd. Wij kennen de waarde van diversiteit en dialoog en  zijn trots op onze cultuur in al haar verscheidenheid. Dit gaat hand in hand met de overtuiging dat multilaterale samenwerking ons vooruit helpt en de wereld sterker maakt. Wij hebben onze vrijheid te danken aan anderen. Zeventig jaar geleden brachten onze bondgenoten grote offers bij de bevrijding van Nederland. Zij gaven ons de kans om te herrijzen en een welvarend land te worden. Wij vergeten nooit de waarde van internationale solidariteit. De wereld kan blijven rekenen op Nederland als partner voor vrede, gerechtigheid en ontwikkeling."

Kort voor de Algemene Vergadering nam Koningin Máxima al het woord tijdens een bijeenkomst over de aanpak van klimaatverandering. Ze pleitte ervoor dat er speciale aandacht moet worden besteed aan de meer dan 500 miljoen kleine boerenbedrijven en hun gezinnen, waarvan de meeste in ontwikkelingslanden wonen.

Aanpak klimaatverandering
Later op de dag hield ook Koning Willem-Alexander weer een toespraak tijdens het UNGA side event, oceans 14: 'implementing the Samoa Pathway and SDG 14 by SIDS through Public-Private Partnerships'  Namens het Koninkrijk dat actief is in het aanpakken van klimaatverandering, zei hij de ervaring in waterbeheer met landen over de hele wereld te delen.

Ontmoetingen VN en aanbieden Jaarverslag
Dinsdagochtend hadden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima samen diverse ontmoetingen bij de Verenigde Naties. Er werd geposeerd met de Amerikaanse president en zijn vrouw. Natuurlijk werd ook secretaris-generaal Ban Ki-moon niet overgeslagen. Máxima bood hem haar traditionele jaarverslag aan van haar VN-activiteiten van het afgelopen jaar.
Foto:UNSGA
Na het aanbieden van het jaarverslag hield de Koningin een toespraak op een bijeenkomst met VN-jongeren. Als VN-gezant sprak ze over ondernemerschap en de duurzame ontwikkelingsdoelen. "De juiste ondersteuning is vooral belangrijk voor jongeren die ondernemer willen worden, zoals veel van onze inspirerende sprekers vandaag zijn. Ik groet je ondernemingsgeest! Het opzetten van uw eigen bedrijf vraag om een beetje moed. Het is een avontuur! Maar het is ook een krachtig hulpmiddel dat u in staat om uw dromen te verwezenlijken." 

Prinses Mabel
Prinses Mabel was ook in New York. Als directeur en oprichter van Girls Not Brides had zij haar eigen programma bij de VN. Tijdens een bijeenkomst werd ze door minister Lilianne Ploumen gefeliciteerd met het feit dat de VN beëindiging van kindhuwelijken tot één van de nieuwe ontwikkelingsdoelen heeft gemaakt. Girls Not Brides is een koepelorganisatie waarin honderden initiatieven samenkomen in de strijd tegen het gebruik dat meisjes op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt.

Duurzame ontwikkelingsdoelen
Dinsdagmiddag gaf Koning Willem-Alexander de aftrap voor een bijeenkomst over het belang van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag. Dat deed hij weer door middel van een toespraak in het gezelschap van diverse presidenten. Na alle verplichtingen verliet de Koning het VN gebouw even om aan de overkant een film te kijken. Het was een speciale 3D film over ebola. Tot slot woonde hij een bijeenkomst bij over duurzame ontwikkelingsdoelen. Na opnieuw een toespraak verzekerde hij de Zweedse premier ervan dat de strijd tussen Nederland en Zweden om een zetel in de Veiligheidsraad geen invloed heeft op de relaties tussen beide landen. "Onze vriendschap is te sterk om beïnvloed te worden door deze competitie", aldus de Koning. We shall see..

3 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat je weer een logje hebt kunnen plaatsen, die zoals altijd weer erg mooi geschreven is met mooie foto's erbij. Succes en Sterkte met alles

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat Maxima aan heeft bij de president vind ik niet mooi. Zo los zittende hes. Net als de gele variant. De jurk bij de VN staat haar weer prachtig

    BeantwoordenVerwijderen