Koning Willem-Alexander brengt verrassingsbezoeken in Limburg en Brabant | De Oranjes

donderdag 10 september 2015

Koning Willem-Alexander brengt verrassingsbezoeken in Limburg en Brabant

Koning Willem-Alexander legde vandaag enkele verrassingsbezoeken af. Allereerst ging hij in het Limburgse Panningen langs op een school en een moskee. Aansluitend bezocht hij een dorpsservicewinkel in het Noord-Brabantse dorp Gassel.


"Kijk elkaar eens in de ogen. Dat is veel leuker!"
Op het Bouwens van der Boijecollege kregen de leerlingen op het laatste moment te horen dat niemand minder dan Koning Willem-Alexander hun school zou bezoeken. In de hal van het gebouw wachtten ze hem op met mobieltjes in de aanslag. Toen de Koning de hal van de school inliep zag hij de leerlingen staan. Hij besloot zijn eigen telefoon uit z'n zak te pakken en voor z'n gezicht te houden om te laten zien hoe dat eruit zag. Terwijl hij dat deed stak hij ook z'n tong nog uit. "Zo ziet dat eruit!" riep hij lachend. "Kijk elkaar eens in de ogen. Dat is veel leuker!" Op de school sprak hij met docenten en leerlingen over de leer - en ontmoetingsplaats dat het is voor verschillende dorpskernen uit de regio. De school werkt onder andere aan bewustwording, zingeving en ontwikkeling van kinderen die te maken hebben met armoede. Daarbij betrekken zij ook de sociale omgeving van de kinderen. Vervolgens ging de Koning naar de Assalaam moskee in Panningen. Tijdens een rondleiding sprak hij met bestuursleden en vertegenwoordigers van de moskee. Het gesprek ging over de positie en rol van de moskee in een kleine leefgemeenschap en het zoeken van verbindingen met de rest van de samenleving. Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander met buurtbewoners, leden van buurtvereniging 't Heuveltje, het Vrouwengilde Helden, KBO Panningen, Stichting Mondiaal Burgerschap Peel en Maas en het moskeebestuur over actief burgerschap en de manier waarop verschillende verenigingen elkaar kunnen versterken.

Dorpsservicewinkel
Op de terugweg maakte de Koning nog een tussenstop in het Noord-Brabantse dorp Gassel. Daar werd een bezoek gebracht aan Stichting Dorpsservicewinkel dat in 1998 is opgericht om de leefbaarheid in Gassel te bevorderen. Het wordt gerund door vrijwilligers en is een ontmoetingsplaats, maar er zijn ook diverse voorzieningen onder één dak gevestigd. Zo zitten er onder meer een bakker, kapper, fysiotherapeut, bibliotheek en cafetaria. Tijdens de rondleiding sprak de Koning met het bestuur, vrijwilligers en andere betrokkenen. Toen hij weer richting huis keerde zei hij daar nog zijn dochter te moeten overhoren voor een toets Frans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten