Koningin Máxima opent vernieuwd 'Ons' Lieve Heer op Solder' en DNB | De Oranjes

dinsdag 22 september 2015

Koningin Máxima opent vernieuwd 'Ons' Lieve Heer op Solder' en DNB

Koningin Máxima verrichte vandaag in Amsterdam twee openingen. Eerst ging ze naar het vernieuwde Museum Ons' Lieve Heer op Solder, daarna de Nederlandsche Bank. 


Museum Ons' Lieve heer op Solder is een zeventiende-eeuwse grachtenpand met verborgen zolderkerk aan de Oudezijds Voorburgwal. Deze verborgen kerk 'op zolder' ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden.


Foto's:© Robby Hiel

In de afgelopen jaren is het pand grondig gerenoveerd. Zo heeft het museum nu een nieuw entreegebouw, is er een museumwinkel, café en educatieve ruimte voor onderwijsprogramma's over actuele thema's als religieuze diversiteit en tolerantie. Na een rondleiding en een gesprek op de zolder, kwam de Koningin weer naar buiten. Ondanks de zware regenbui liep ze nog even snel richting het publiek om een grote bos bloemen in ontvangst te nemen.

Ook verderop in de stad, bij De Nederlansche Bank, moest een beveiliger nog een paraplu boven Máxima's hoofd houden. Het nieuwe Bezoekerscentrum van de DNB werd door de Koningin met een hamer op de gong geopend. 
Het centrum richt zich met name op de financiële educatie van jongeren. Bezoekers kunnen door middel van games, filmpjes en een speurtocht ontdekken wat DNB doet en wat de invloed hiervan is op hun eigen financiën. Tijdens een rondleiding kreeg Koningin Máxima onder andere te zien hoe een groep scholieren vanuit een ligstoel een internationaal financieel game speelden. Tot slot sprak Koningin Máxima met betrokkenen over het belang van financiële educatie en de rol van DNB daarin. 


Kleding 
Koningin Máxima droeg een bekende lichtblauwe jurk van NATAN met lange parelketting. Ze droeg het jurkje al eerder tijdens het kennismakingsbezoek aan Spanje in september 2013, en een werkbezoek aan Colombia in maart 2014. Nu voor het eerst dus in Nederland. Op haar hoofd droeg ze haar favoriete grijze hoed die ze al sinds 2008 erg vaak op zet. Verdere accessoires waren donkergroene handschoenen en een tas in slangenprint. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten