Project: (Verbouwing) paleizen – II | De Oranjes

donderdag 5 februari 2015

Project: (Verbouwing) paleizen – II

De categorie 'Project: verbouwing paleizen' is natuurlijk vooral ontstaan vanwege het hoofdproject: de grondige verbouwing van Paleis Huis ten Bosch. Rondom deze verbouwing zijn er uiteraard ook andere 'koninklijke woning nieuwtjes' die ik voor het gemak ook maar in deze categorie verzamel. Als het Koninklijk gezin naar Paleis Huis ten Bosch is verhuisd, eindigen ook de project-artikelen en zal nieuws over een koninklijke woning geen deel meer uitmaken van dit 'project'. 

Paleis Huis ten Bosch in slechte staat
Om meteen maar over Paleis Huis ten Bosch te beginnen. Het schijnt in zeer slechte staat te zijn, zo meldde de NOS in december op basis van documenten. Het paleis, wat ooit gebouwd werd als zomerhuis voor Prins Frederik Hendrik, heeft - onder leiding van Prinses Beatrix - nooit onderhoud gehad. De prinses zou sinds 1981 alleen het hoogstnodige hebben laten aanpassen. In het vorige artikel over het project werd al genoemd wat er zoal staat te gebeuren/of inmiddels mee gestart is: technische installaties, zoals waterleidingen en elektrische bedrading met ongeaarde stopcontacten worden vernieuwd, het paleis krijgt een nieuw dak, er wordt asbest verwijderd, het houtrot, houtworm en zilvervisjes worden aangepakt en beschadigd historisch meubilair wordt gerestaureerd. Dat deze restauraties hard nodig zijn blijkt wel uit de documenten. Zo schijnt er veel waterschade te zijn, hebben alle zalen scheuren en andere gebreken en zijn de historische gordijnen uit de Chinese zaal bijvoorbeeld "tot op de draad versleten".

Binnenkant Paleis Noordeinde geverfd
Ook de binnenkant van Paleis Noordeinde is inmiddels, eind 2014, opnieuw geschilderd. In augustus was al te zien dat de buitenkant opgefrist werd met een nieuwe laag witte verf. De verbouwing van Paleis Noordeinde gaat 'slechts 8 miljoen' kosten (Paleis Huis ten Bosch zo'n 35 miljoen) en bestaat uit het 'verbouwen van facilitaire en restauratieve ruimtes'. Daar hoort natuurlijk ook een opknapbeurt met de kwast bij, maar de gordijnen konden gewoon blijven hangen. 


Noodpaleisje in gebruik
Het kreeg van mij de naam 'Noodpaleisje' en zo lang het gebouw in de tuin van de Eikenhorst geen naam heeft (die zal het ook niet krijgen) blijf ik het maar Noodpaleisje noemen. In de media wordt het zo nu en dan ook wel oneerbiedig de 'container' genoemd. Een goedkope uitstraling zal het in ieder geval niet hebben. En we weten nu ook hoe de binnenkant eruit ziet, want in december ontving de Koning er zijn eerste gast. De gouverneur van Curaçao. Op de Koningsblauwe vloerbedekking staan wat stoelen, een tafel en er hangt zelfs een schilderij aan de muur. Waarschijnlijk is dit dus de spreekkamer van Koning Willem-Alexander. Misschien zien we binnenkort die van Koningin Máxima ook eens.

Prins Constantijn en Prinses Laurentien huren in Den Haag
De reservekoning Constantijn en zijn vrouw, Prinses Laurentien (die al heel vaak in Nederland te vinden is) wilden ook in Nederland een pand voor zichzelf. Natuurlijk kunnen ze altijd logeren bij Prinses Beatrix of Koning Willem-Alexander, maar een eigen plek is pas echt luxe. Het huurpand aan de Amaliastraat doet niet onder voor een paleis. Het is dan ook niet voor niets een beschermd stadsgezicht en Rijksmonument. De maandelijkse huur is 3000 euro, maar dat is voor mensen als Prins Constantijn en Prinses Laurentien natuurlijk geen probleem. Voordeel van het huis is dat het ook nog eens dichtbij Paleis Noordeinde ligt.

8 opmerkingen:

 1. Je bent weer druk in de weer geweest. Ziet er weer mooi en verzorgd uit en zo blijven wij ook weer een beetje op de hoogte van de verbouwingen. Noodpaleisje klinkt toch wel iets beter dan container; alhoewel ik blijf vinden dat dit niet nodig was. Villa Eikenhorst is groot genoeg om daar even 2 of 3 kamers te gebruiken als werkpaleisje. De kosten waren enorm en wie kan hier voor opdraaien, dat zijn wij de burgers.

  Maar goed, het logje ziet er mooi en overzichtelijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de snelle reactie! Nu net nog maar gepubliceerd haha. Ja, zo'n 1,70 per mens aan het Koningshuis in een jaar... dus dat valt gelukkig nog mee, maar alles bij elkaar is het wel een lekker potje. Ach, maar ik heb ook geen recht van spreken op dit vlak natuurlijk..

   Verwijderen
 2. De lijst aan problemen van Huis den Bosch vind ik echt mee vallen en kunnen echt niet gedaan worden, zonder dat er mensen direkt over je vloer lopen! Huizen uit 1800 en die 30 jaar gebruikt worden zijn aan renovatie hier en daar toe.
  Altijd gezeur over wat Beatrix met verbouwingen deed. Hek op Drakensteyn lastig tegen "pottenkijkers", te duur de werkplaats op Noordeinde66 en renovatie Amsterdam op de Dam + nu veeeeeeeel te zuinig op Huis den Bosch waar zij zelf in zat?!?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het inderdaad ook wel een pluspunt van Prinses Beatrix dat zij niet van alles en nog wat (wat heel veel kost) liet doen aan het paleis. En het paleis heeft er toch nooit als een bouwval uitgezien, maar zo wordt het hier en daar wel omschreven.. :D

   Verwijderen
 3. Hangt ervan af wie er door heen loopt en de "schaden" op neemt... iemand die "werk aan de winkel ziet" die loopt er wel anders doorheen. Op fotos leek het palais altijd mooi en waneer het er opgeruimd en schoon bij staat, merk je de mankementen ook niet so snel..... en eerlijk? Beatrix in een containertje in de achtertuin van Palais den Bosch zat er niet echt in of wel??? hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat huis in de Amaliastraat lijkt overigens maar twee slaapkamers te hebben. Praktisch voor een gezin met drie kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja idd.. is het zeker dat het die woning is vivian?

   Verwijderen
  2. Nou die staat in ieder geval op hun naam, tenzij ze nóg een ander pand gekocht hebben. Geld genoeg natuurlijk ;)

   Verwijderen