De Oranjes in 1990 - I | De Oranjes

zondag 15 februari 2015

De Oranjes in 1990 - I

Een officiële foto die in 1990 werd vrijgegeven. Foto : © RVD/Thuring
Luitenant-ter-zee
Tussen 1985 en 1987 had de Prins van Oranje al zijn militaire dienstplicht vervuld bij de Koninklijke Marine, waar hij ooit begon als Aspirant-reserve-officier en eindigde als officier in 1986. Op 1 januari werd hij bevorderd tot Luitenant-ter-zee van speciale diensten der tweede klasse.


Nieuwjaarsreceptie
Met de bekende envelop vol belangrijke documenten onder haar arm maakte Koningin Beatrix ook in januari 1990 weer de gang naar het Koninklijk Paleis voor de traditionele Nieuwjaarsreceptie.

Vrolijke opening van de FNV
Op 24 januari verrichte Koningin Beatrix de officiële opening van het nieuwe hoofdkantoor van de Federatie Nederlandse Vakbeweging in Amsterdam. Het nieuwe FNV-hoofdkantoor, dat zo'n 14 miljoen gulden heeft gekost, staat bij het NS-station Sloterdijk. Op deze foto is te zien dat de opening een erg leuk feestje was. Beatrix lacht samen met de voorzitter van het FNV hard om Youp van het Hek tijdens een optreden van de cabaretier.

Bekendmaking plaatsen Koninginnedag
Op 25 januari werd bekendgemaakt dat Koningin Beatrix en Prins Claus op maandag 30 april 'een deel van Koninginnedag meevieren in de gemeenten Haren en Loppersum'. In het RVD bericht werd toen nog niet gesproken over 100% aanwezigheid van Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven met aanhang. 'Naar verwachting komen ook Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven mee naar deze plaatsen' luidde het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst. Verder werd medegedeeld dat Prinses Juliana, de échte jarige op deze dag, haar 81e verjaardag in alle rust hoopt te vieren. Haar uitdrukkelijke wens was om geen gelukswensen, bloemen of geschenken te ontvangen, maar eventueel anderen te gedenken.

Opening Vincent van Gogh herdenkingsjaar 
Op 30 maart opende Koningin Beatrix officieel het herdenkingsjaar ter ere van de schilder Vincent van Gogh. Dat deed ze door een overzichtstentoonstelling te openen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Vooral het zelfportret van de schilder kreeg aandacht van Koningin Beatrix. Later in 1990 zouden nog meer evenementen volgen in het kader van het herdenkingsjaar.

1 opmerking:

  1. Wat een leuk logje; ik ben benieuwd naar het vervolg. Leuke foto van ene lachende koningin bij de opening van hetFNV

    BeantwoordenVerwijderen