Datum staatsbezoek aan Canada bekend | De Oranjes

donderdag 26 februari 2015

Datum staatsbezoek aan Canada bekend

Hoewel het al ongeveer een half jaar in de agenda van deze website te lezen is, heeft de RVD nu officieel naar buiten gebracht dat het Koninklijk paar in mei een staatsbezoek brengt aan Canada.


Het staatsbezoek aan Canada begint op 27 mei en eindigt op 29 mei. Dat is aanzienlijk korter dan het bezoek wat Koningin Beatrix in 1988 aflegde. Het staatsbezoek duurde toen maar liefst negen dagen. Verwacht wordt dat na Canada aansluitend een bezoek wordt gebracht aan de Verenigde Staten, maar daar heeft de RVD nog geen uitspraak over gedaan. Gelijktijdig aan het staatsbezoek vinden weer enkele handelsmissies plaats. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt een economische missie en  minister Jet Bussemakers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leidt een academische missie. Afgezien van behoud van het intensieve handelsverkeer, hoopt Nederland op meer bekendheid van onze culturele sector in Canada. Dankzij vele immigranten heeft het land een grote Nederlandse gemeenschap.Het op één na grootste land van de wereld viert in mei samen met Nederland de zeventigste verjaardag van het Canadese aandeel in de bevrijding van Nederland in 1944-1945. Mede om die reden is er altijd een goede band geweest tussen beide landen. Dat geld ook op persoonlijk vlak voor de Koninklijke familie. Prinses Juliana woonde met haar dochters natuurlijk gedurende de oorlog in Canada. Prinses Margriet werd bovendien in 1943 in de Canadese hoofdstad Ottawa geboren.

Het ligt voor de hand dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in ieder geval in de hoofdstad hun voetstappen zullen zetten. Verder is het wachten op het programma, dat half april verschijnt.

2 opmerkingen: