Wilhelmina 1880 – 1962: XV | De Oranjes

vrijdag 19 december 2014

Wilhelmina 1880 – 1962: XV

1951 – 1955 

Nadat ze de fotoserie van zichzelf met hondje Blackie had laten verspreiden, bleef het stil rondom Wilhelmina. Wel was de prinses in de jaren '50 regelmatig te porren voor publieke activiteiten waarbij ze een monument onthulde of een kerkdienst bijwoonde. Wat ze deed, had eigenlijk altijd betrekking op de oorlog. Hoewel ze al enkele jaren geen Koningin meer was, gaf ze in 1951 verzetsstrijdster Gemmeke de ridderslag na het uitreiken van de Militaire Willemsorde 4e klasse in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Ook woonde ze in februari 1951 een kerkdienst bij van het Leger des Heils.

Ze bezocht ook - zoals we nu een beetje van Beatrix kennen - de culturele evenementen in het land. Op 18 september 1952 reisde ze af naar Leeuwarden om daar het koor van de Grote Kerk te ontmoeten. Verder hield de prinses zich bezig met schrijven van haar boek, schilderen én ze kreeg ook vaak bezoek van haar kleinkinderen. Zo zijn er foto's waarop te zien is dat Marijke een middagje naar haar oma gaat:
Foto: © Van Duinen/Anefo/Nationaal Archief
Prinses Wilhelmina was echter niet altijd thuis. Ze reisde veel. In 1951 trok ze naar Zwitserland, waar ze in een hotel te Spiez logeerde. In de zomer van dat jaar ging ze met vrienden naar Noorwegen. Ze had, naar eigen zeggen, erg naar die reis uitgekeken. Ze bezocht er onder andere de kathedraal van Trondheim, maar omdat de reis incognito was, zijn verdere details onbekend. De reis was haar in ieder geval goed bevallen, want ook in 1953, 1954 en 1955 ging Wilhelmina op vakantie in Noorwegen.

Foto: © Joop van Bilsen/Anefo/Nationaal Archief
Tijdens de Watersnoodramp trad Prinses Wilhelmina weer in het openbaar. De ramp voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Springtij en een noordwesterstorm zorgden voor overstromingen in een groot deel van Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Samen met Koningin Juliana en Prins Bernhard bezocht Prinses Wilhelmina het rampgebied en de slachtoffers. Wilhelmina reisde ook na het gezamenlijk bezoek nog eens naar de provincie Zeeland om met de bevolking te spreken en te bemoedigen om dorpen en steden weer op te bouwen. Eind september 1953 trad Wilhelmina in de voetsporen van haar moeder door een vergadering bij te wonen van de bestrijding van Tuberculose. In 1954 stond Prinses Wilhelmina nog een paar keer in de spotlights. Ze onthulde in Leiden op het Stadhuisplein een standbeeld wat een geschenk was van Juliana aan haar oude studentenstad. Eind dat jaar was Prinses Wilhelmina te gast op het huwelijk van jonkvrouw-Baronesse van Randwijk, haar particulier secretaris. Kleindochter Beatrix was op deze feestelijke dag één van de drie bruidsmeisjes. Een jaar later verscheen Wilhelmina weer even in het openbaar toen ze samen met haar vier kleinkinderen op Schiphol het vliegtuig opwachtte. Aan boord bevonden zich Koningin Juliana en Prins Bernhard. Het Koninklijk paar keerde terug van een bezoek aan de Nederlandse Antillen dat maar liefst drie weken geduurd had.
Foto: © Joop van Bilsen/Anefo/Nationaal Archief

3 opmerkingen:

 1. Met plezier weer gelezen;ik kijk er altijd weer naar uit naar deze verhalen, zo ook als dadelijk de jaren van Juliana weer zullen verschijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik hoop dit thema nog voor het eind van het jaar af te sluiten. Volgend jaar zijn er natuurlijk even geen thema's, maar logs die aangevraagd worden n.a.v. 10 jaar royalfanvivian (informatie volgt nog) Maar de Juliana delen zullen nog wel blijven!

   Verwijderen
 2. Mooie aflevering heb je weer gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen