Koningin Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014 uit | De Oranjes

woensdag 3 december 2014

Koningin Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014 uit

Op de 10e sterfdag van Prins Bernhard reikte Koningin Máxima de naar hem vernoemde Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014 uit.

De jaarlijkse onderscheiding die bestemd is voor mensen die zich inzetten voor cultuur en natuur werd dit keer toegekend aan theaterregisseur Johan Simons. Hoewel de Koningin op tijd in Amsterdam arriveerde, liep de uitreiking enige vertraging op. Vlak voor het begin van de plechtigheid was een van de genodigden in het theater onwel geworden. De man werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waarna de uitreiking alsnog kon beginnen.

Het trieste begin had geen invloed meer op de feestelijke bijeenkomst. Johan Simons kreeg de versierselen die bij de prijs van de Prins Bernhard Cultuurfonds horen door Koningin Máxima omgehangen. Aan de prijs is verder een bedrag van 150.000 euro verbonden. De man kreeg de prijs voor zijn unieke ontwikkeling van theatervorm die ‘mede bepalend was en is voor het Nederlands theaterlandschap’ aldus het fonds.

Koningin Máxima bezoekt Nordwin College en neemt publicatie DSGC in ontvangst

Koningin Máxima bezocht dinsdag het S-Team op het Nordwin College in Leeuwarden, en sprak vanmiddag op een seminar over duurzaamheid bij EY te Amsterdam. Tijdens dit evenement nam ze tevens de derde publicatie van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) in ontvangst. 

Foto: © Bart Homburg, Oranje Fonds
Op het Nordwin College in Leeuwarden was geen enkele leerling op de hoogte van het bezoek van Koningin Máxima. De verrassing was dus groot toen de hofauto het schoolplein op kwam rijden en Koningin Máxima de school betrad. De school neemt deel aan een project ’S-Team’ dat financieel gesteund wordt door het Oranje Fonds. De Koningin sprak onder andere met jongeren die begeleid worden in het team en met een aantal vrijwilligers. Een S-Team bestaat uit ongeveer vijf jonge vrijwilligers en een teamcaptain. Elke deelnemende jongere is gekoppeld aan een vrijwilliger, die hem of haar begeleidt om uiteindelijk een diploma te halen. Hiervoor wordt zowel naar schoolgerichte aspecten gekeken als naar de leefgebieden die zich buiten de school bevinden. Doordat vrijwilliger en scholier leeftijdgenoten zijn, blijkt dat in zij in korte tijd een vertrouwensband opbouwen, waardoor op een concrete manier aan doelen kan worden gewerkt. Zowel de jongeren als de vrijwilligers komen daarnaast bij elkaar om van elkaar te leren en voor elkaar rolmodel te zijn. De vrijwilligers worden op hun beurt weer ondersteund door professionals door middel van training, intensieve begeleiding en zo nodig het inschakelen van gespecialiseerde hulp. Toen Koningin Máxima weer – onopvallend – wilde vertrekken, ging dat niet zo gemakkelijk. De hele school wist inmiddels dat ze in het gebouw was, dus stond het schoolplein vol. Voordat ze de auto in kon stappen, moest ze dus nog flink wat handen schudden.

’s Middags sprak Máxima op een seminar over duurzaamheid bij EY in Amsterdam. Tijdens dit evenement nam ze ook de derde publicatie van de Dutch Sustainable Growth Coalition in ontvangst. Koningin Máxima kreeg het boek overhandigt door oud-premier Balkenende. In het boek maken acht Nederlandse multinationals zich sterk voor duurzame groei. Er staan praktijkvoorbeelden in van innovatieve producten en samenwerkingsverbanden die een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, waaronder klimaatverandering, gezondheidszorg en armoede.


Koning Willem-Alexander op 'minister reis' in Arnhem

Voor de tweede keer ging de Koning dinsdag op ‘minister reis’. Samen met minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst bezocht hij Arnhem.

Foto: © Kick Smeets/ Ministerie van Binnenlandse Zaken
Het bezoek begon bij een voormalig defensieterrein waar kazernegebouwen zijn omgebouwd tot sociale huurwoningen, een woonzorgcomplex en atelierwoningen voor kunstenaars. In een woning sprak de Koning met projectleiders en bewoners over de totstandkoming van het project en de dilemma's en kansen tijdens de herontwikkeling. Daarna werd in de wijk Presikhaaf een modelwoning bezocht waarin uiteenlopende energiebesparende maatregelen zijn genomen. Het zal je maar gebeuren, dat op een dag de Koning je zolder opklimt:
Foto: © Kick Smeets/ Ministerie van Binnenlandse Zaken
Het bezoek werd afgesloten met een gesprek in De Grote Enk, het voormalig hoofdkantoor van AKZO Nobel. Voor het herontwerp van het kantoor is een prijsvraag uitgeschreven. Dankzij de prijsvraag zijn er 69 verschillende appartementen met een eigen buitenruimte gerealiseerd. Na de oplevering is het gebouw op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst. Aan versnaperingen tijdens het gesprek geen gebrek:

Foto: © Kick Smeets/ Ministerie van Binnenlandse Zaken

Koningin Máxima bezoekt winnaar Koning Willem I prijs

Vanochtend bracht Koningin Máxima een bezoek aan internationaal maritiem dienstverlener ‘KOTUG’ in Rotterdam.

Koningin Máxima overhandigde op 13 mei van dit jaar nog de Koning Willem I prijs aan dit bedrijf. Nu kwam ze, als erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting, met eigen ogen eens een bezoek brengen. En dat was avontuurlijk. Zo startte het bezoek met een vaartocht op de nieuwste sleepboot RT Evolution van KOTUG. Deze sleepboot, type Rotortug, is voorzien van hybride technologie waardoor de sleepboot volledig elektrisch, geruisloos, brandstofbesparend en emissieloos kan varen. Tijdens de vaartocht gaf de bemanning uitleg over de innovatieve techniek van Rotortug. Aansluitend bezocht Koningin Máxima de nieuwe Rotortug-simulator bij de STC-Group, een onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie. Deze simulator wordt door KOTUG gebruikt om bemanningen te trainen voor het varen op een Rotortug en om nieuwe kapiteins op te leiden. Koningin Máxima sprak met twee cursisten over het interactieve trainingsprogramma.

Tot slot werd het hoofdkantoor bezocht waar Máxima tijdens de rondleiding sprak met medewerkers over de historie van het bedrijf, de ontwikkelingen van de sleepboten, de economische ontwikkelingen in de Europese havens en over de activiteiten die worden ondernomen om de internationale groei van het bedrijf voort te zetten.

2 opmerkingen:

  1. wat zag ze er prachtig uit; erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat de koning zo ongedwongen te zien is en inderdaad een zolder oplopen dat zie je van de koning niet dagelijks. Wat boffen wij toch maar met zo'n leuk en modern koningspaar.

    BeantwoordenVerwijderen