Koning Willem-Alexander ontvangt gouverneurs van Sint Maarten, Aruba en Curaçao | De Oranjes

vrijdag 12 december 2014

Koning Willem-Alexander ontvangt gouverneurs van Sint Maarten, Aruba en Curaçao

Koning Willem-Alexander heeft de afgelopen dagen de gouverneurs van Sint Maarten, Aruba en Curaçao ontvangen.

De gouverneurs kwamen sinds maandag achtereenvolgens langs, om de Koning te informeren over de ontwikkelingen in de landen van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook werden er foto’s gemaakt in de werkkamer van Koning Willem-Alexander. Helaas staat de gouverneur (van hier bijvoorbeeld Aruba) voor het leuke schilderijtje met een kleine Juliana op de troon. De gouverneur van Curaçao ontving de Koning in het noodpaleisje dat sinds kort in de tuin van Villa Eikenhorst staat.

Prins Constantijn reikt Prins Claus Prijs 2014 uit

Prins Constantijn heeft woensdag de Prins Claus Prijs 2014 uitgereikt aan de Colombiaanse kunstenaar en plantenexpert Abel Rodríguez. Ook Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prinses Laurentien en Prinses Mabel waren aanwezig. 

Naakt op het podium
Het fonds dat Prins Claus in 1996 voor zijn 70e verjaardag cadeau kreeg organiseert ieder jaar een prijsuitreiking voor bijzondere kunstenaars en denkers van de wereld. Rondom de uitreiking van de prijs, worden diverse voorstellingen gegeven op het podium in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Meteen aan het begin van de uitreikingsceremonie vond een bijzondere dansuitvoering plaats van één van de winnaars van de kleinere Prins Claus Prijzen. Zo goed als naakt ‘zwom’ een vrouw over het podium vechtend tegen plastic ‘golven’. Ondanks deze opmerkelijke voorstelling bleef iedereen in de zaal serieus, wat natuurlijk het karakter is van de jaarlijkse uitreiking.

'Net gewone mensen'
© screenshot Prins Claus Fonds
Voor het eerst waren nu ook álle winnaars van de kleinere Prins Claus Prijzen aanwezig, dus had Prins Constantijn het - als erevoorzitter- druk met prijzen uitreiken. De grote Prins Claus Prijs ging zoals gezegd naar de kunstenaar en plantenexpert Abel Rodríguez. Met zijn tekeningen van de flora van het Amazoneregenwoud helpt hij de biodiversiteit beschermen en bewaren. Hij sprak zijn dankwoord uit in zijn eigen taal, de taal van het Nonuya-volk. Rodríguez had vooraf opnamen gezien van een eerdere prijsuitreiking. Daarop had hij ook de Koninklijke familie gezien. Het waren, zo stelde hij vast, 'net gewone mensen'. Een constatering die Prins Constantijn, zo zei hij lachend in zijn toespraak, maar als 'compliment' opvatte.

Culture in Action
Rondom het werk van alle laureaten organiseert het Prins Claus Fonds nog t/m 12 december het festival 'Culture in Action: Prince Claus Awards Week'. Culture in Action biedt het Nederlandse publiek de kans om het werk van deze tien kunstenaars en denkers uit de hele wereld te leren kennen.

Prinses Laurentien bezoekt Nationaal Bibliotheekcongres en tv-programma ‘Pauw’

Prinses Laurentien beleefde een drukke woensdag. Behalve het bijwonen van de uitreiking van de Prins Claus Prijs, bezocht ze ook het Nationaal Bibliotheekcongres. Vanavond schoof ze tot slot aan in het programma Pauw. 

© screenshot Pauw
Samen met televisiepresentator Ruben Nicolai presenteerde de prinses - in een opvallende jurk -  tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage in Amsterdam de 'ambitie-agenda 2015-2025'. Het is een duo wat zich allebei inzet rondom het thema ‘lezen’. Prinses Laurentien wat de laaggeletterdheid betreft, en Nicolai is benoemd tot ambassadeur van de Leescoalitie. De Leescoalitie heeft negen doelstellingen opgesteld. Zo wil ze bereiken dat alle ouders in 2025 dagelijks voorlezen aan hun kinderen tot twaalf jaar, dat scholen meer aandacht besteden aan lezen en dat werkgevers, gemeenten en zorginstellingen beleid hebben om laaggeletterden te herkennen en te helpen. Vanavond was Prinses Laurentien ook samen met Ruben Nicolai in het programma Pauw om over laangeletterdheid te praten.

Koning Willem-Alexander opent Nationaal Militair Museum

Donderdag heeft Koning Willem-Alexander de opening verricht van het Nationaal Militair Museum.

Door een N op de M te laten zakken was de opening verricht en het logo compleet. De openingshandeling van de Koning, werd ook buiten op het terrein met kanonschoten aangekondigd. Dat doet natuurlijk meteen weer denken aan dinsdagavond toen er in Monaco om een nog veel leukere reden kanonschoten werden gelost. In het nieuwe museum op het voormalige militaire terrein zijn alle topstukken uit de Nederlandse militaire historie te zien, zoals een tank en een F-16. Het museum is een samenvoeging van het Legermuseum en het Militaire Luchtvaart Museum. Koning Willem-Alexander kreeg een uitgebreide rondleiding over het 100 voetbalvelden grote terrein.

Koningin Máxima brengt werkbezoeken aan Qredits en IDH

Koningin Máxima bracht donderdag een werkbezoek aan de Stichting Qredits in Almelo en het initiatief Duurzame Handel in Utrecht.

De Koningin kwam naar Qredits in haar hoedanigheid als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. En natuurlijk ook gewoon nog een beetje als Koningin.. Ze sprak er met de medewerkers over de coachingstrajecten, de ontwikkeling van de kredietvoorziening en risicomanagement bij nieuwe ondernemers. Donderdagmiddag liet Koningin Máxima zich bij IDH (Duurzame Handel) informeren over het financieringsprogramma voor reguliere leningen vanwege de onzekerheid over de opbrengsten van (landbouw) goederen uit ontwikkelingslanden.

Koningin Máxima opent ‘Het geheim van Dresden’ en bezoekt gala-avond ‘Eeuwige Jeugd’

Koningin Máxima heeft vanochtend de tentoonstelling ‘Het geheim van Dresden’ in het Groninger Museum geopend en was vanavond te gast op de gala-avond van het project ‘Eeuwige Jeugd’ in Den Haag.

Verwijzing?
Terwijl in Brussel de uitvaartdienst van Koningin Fabiola begon, besloot ook Koningin Máxima – misschien verwijzend naar die gebeurtenis – in een zwart pakje te verschijnen. Een pakje die ze al bijna tien jaar in haar kast heeft hangen, want ze droeg het voor het eerst bij de doop van de Noorse Prins Sverre Magnus in 2006. Na de opening van ‘Het geheim van Dresden’ werd Máxima rondgeleid in het Groninger Museum langs de collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Het gaat om kunst die door de de keurvorsten van Saksen in de achttiende eeuw is verzameld.

Vanavond was Koningin Máxima bij de gala-avond van het project Eeuwige Jeugd in Den Haag. Met dit project bieden BNG Bank en BNG Cultuurfonds jonge, getalenteerde kunstenaars de mogelijkheid om nieuwe producties te maken. Samen met de afdelingen cultuur van provincies, gemeenten en hogescholen is gezocht naar jonge makers en gezelschappen uit kunstdisciplines zoals dans, theater, beeldende kunst, video en muziek. Het afgelopen jaar zijn veertien geselecteerde producties te zien geweest op culturele- of industriële erfgoedlocaties door heel Nederland. Tijdens die avonden is er bijzondere aandacht geweest voor jonge dichters, die speciaal voor het project gedichten over het thema Eeuwige Jeugd hebben voorgedragen. Koningin Máxima ontving uit handen van de voorzitter van de raad van Bestuur van BNG het gedicht ‘Altijd die Eeuwige Jeugd’ van dichter Leo Vroman.

Kort nieuws:
- Koning Willem-Alexander heeft woensdag uit handen van de ambassadeur van Mauritanië en Bahrein geloofsbrieven ontvangen op Paleis Noordeinde

- Prinses Beatrix zal de uitvaart van Koningin Fabiola bijwonen. De dienst wordt vrijdag ook op NPO 1 live uitgezonden en begint om 9.50 uur.

3 opmerkingen:

  1. Er zou vandaag ook nog wel eens heel mooi babynieuws kunnen verschijnen. Charlene van Monaco ligt op dit moment in het ziekenhuis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie verslaggeving weer van de Prins Claus uitreiking.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuk om live mee te kunnen kijken - mooi programma....

    BeantwoordenVerwijderen