Kersttoespraak Koning Willem-Alexander | De Oranjes

donderdag 25 december 2014

Kersttoespraak Koning Willem-Alexander

"Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies"

Vandaag werd de op 19 december opgenomen kersttoespraak van Koning Willem-Alexander uitgezonden.

Direct was te merken dat de Koning geluisterd had naar de (onterechte) kritiek die hij vorig jaar kreeg. Hij zat niet meer 'stijf in een stoel' en betrok nadrukkelijk de kerken in de toespraak. Gelovigen waren recent nog kwaad dat hij in toespraken te weinig over het geloof sprak. Naast de video worden er ieder jaar ook wat foto's vrijgegeven. Op één van die foto's is te zien dat Koning Willem-Alexander's tablet nog op de bank ligt. Op de video is de handzame computer echter netjes opgeruimd. Op zich jammer. Het had zijn 'moderniteit' als Koning nog meer omlijst.
Foto: ©  Frank van Beek/ RVD
De toespraak werd opgenomen in de huiskamer, uitkijkend op de grote vijver in de tuin. Aan het begin van de uitzending was de fotolijst met baby Amalia in doopjurk duidelijk zichtbaar. Verder waren dit keer geen gezinsfoto's te ontdekken. De tweede kersttoespraak van de Koning, die gelukkig dit keer van te voren niet uitlekte, begon uiteraard over de vliegramp met de MH17. "Het kerstfeest wordt voor duizenden mensen in ons land en daarbuiten overschaduwt. Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte." aldus de Koning.

"De wereld raakt ons. Omgekeerd hebben onze acties invloed op het leven van mensen ver weg. Ons land is geen geïsoleerde haven. We maken deel uit van een complexe wereld, of we willen of niet", zei Willem-Alexander. "Spanningen zetten ook onze samenleving onder druk, landelijk, maar ook dichtbij huis." Hij waarschuwde dat dit geen aanleiding mag zijn voor uitspattingen. "Hoe intens overtuigingen ook kunnen worden beleefd, ze zijn geen vrijbrief voor elk willekeurig gedrag. Wie een ander bedreigt, ontneemt die ander zijn gevoel van veiligheid, zijn gevoel ‘thuis’ te zijn. Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies. We hebben elkaar nodig, sterker dan we vaak zelf beseffen. Ieders gaven en vaardigheden zijn waardevol en belangrijk. "

Lees de volledige tekst van de toespraak of bekijk de video.

3 opmerkingen:

  1. Een mooie tekst en zeker dat de koning de mensen van de vlucht MH17 goed benoemde, maar dat geldt voor iedereen , vindt ik die een dierbare heeft verloren, al dan niet recentelijk. En erg leuk, mooi dat de Koning stond i.p.v. zittende alhoewel dat zittende voor de haard van vorig jaar had ook wel iets.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is voor het eerst dat ik gelijkenis met zijn jongste dochter zie...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie toespraak vind ik! Ik vind het persoonlijk wat minder stijf overkomen, nu Willem-Alexander zijn toespraak staand hield. Ook mooi dat zijn geloof nu wat meer naar voren komt vind ik. Ik denk trouwens dat christenen het eerder jammer vonden dan dat ze er kwaad over waren dat ze vorig jaar het geloof in de toespraak miste..

    BeantwoordenVerwijderen