Staatsbezoek van Italië | De Oranjes

donderdag 25 oktober 2012

Staatsbezoek van Italië

Koningin Beatrix: "De rijke overvloed van de Italiaanse kunst en cultuur is alom zichtbaar in grandioze gebouwen en adembenemende kunstschatten"  

Eigenlijk zou hij in juni Nederland al bezoeken, maar dat werd om een geheimzinnige reden uitgesteld. Deze week was het dan alsnog zover; President Giorgio Napolitano bracht samen met zijn echtgenote een staatsbezoek aan Nederland. 

Dinsdag 

Dinsdagmiddag arriveerde de president met zijn vrouw aan de achterzijde van Paleis Noordeinde, waar de Koningin hen al op te wachten stond. Met het spelen van de volksliederen en het inspecteren van de erewacht werd het 2,5 dag durende staatsbezoek van de 87-jarige Napolitano officieel ingeluid. Het bezoek bevestigd de betrekkingen tussen Nederland en Italië en de goede samenwerking tussen de twee landen in de EU en andere organisaties. Na de welkomstceremonie vertrok de president weer bij het paleis voor een ontmoeting met de Italiaanse gemeenschap.

Screenshots
Dinsdagavond bood de Koningin op Paleis Noordeinde de president en zijn vrouw een staatsbanket aan, hier waren ook de Prins van Oranje, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij aanwezig. Prinses Máxima ontbrak, want die bevond zich in Nigeria. Voor het diner geserveerd werd, hield zowel de Koningin als de president een toespraak. Ze sprak onder andere over de schoonheid van het Italiaanse landschap en de rijke overvloed van de Italiaanse kunst en cultuur.. “Wie in Uw land om zich heen kijkt, voelt zich onweerstaanbaar verbonden met de ontstaansgeschiedenis van de Europese beschaving.” aldus de Koningin.

Tot slot zegt ze tegen de man: “ U behoort tot de generatie staatslieden die na de tragische tijden die ons werelddeel heeft meegemaakt, zelf aan de opbouw van het nieuwe, naoorlogse Europa hebben meegewerkt. U hebt bovendien ook in Uw publicaties blijk gegeven van Uw persoonlijke betrokkenheid bij de ontwikkelingen in die tijd. De opbouw van een vreedzaam en steeds nauwer samenwerkend Europa was voor de mensen van Uw en mijn generatie een uniek experiment. Nu is dat voor velen een vanzelfsprekende verworvenheid. Maar vrede, vrijheid en welvaart zijn geenszins vanzelfsprekend. Ze moeten beschermd en soms zelfs heroverd worden. Het is daarom van vitaal belang de geschiedenis als collectieve herinnering door te geven aan de jongeren van nu, die op hun beurt als burgers van Europa de toekomst vorm moeten geven.”

Woensdag

Woensdagochtend kon de Koningin uitslapen. Minister-president Rutte, de voorzitter van de Eerste kamer en de voorzitter van de Tweede Kamer namen president Napolitano onder hun hoede. Samen legden ze een krans bij de Erelijst van gevallenen op het Binnenhof, daarna ontmoette Napolitano de leden van de beide kamers en bezocht hij het Torentje van Rutte. ’s Middags vergezelde Koningin Beatrix de president bij een bezoek aan ESTEC in Noordwijk. ESTEC is het onderzoeks- en testcentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De delegatie werd rondgeleid door ESA-astronauten André Kuipers en Luca Parmitano.

Woensdagavond bood president Napolitano de Koningin, de Prins van Oranje, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven een concert aan van de Italiaanse violist Uto Ughi. Het concert vond plaats in Theater Diligentia.


Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

Donderdag

Vanochtend werd het korte staatsbezoek beëindigd met een afscheidsceremonie bij Paleis Noordeinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten